valasz.hu/itthon/ez-a-tornacipos-is-csunyan-rafazhat-ha-megszavazzak-a-lex-heinekent-123020

http://valasz.hu/itthon/ez-a-tornacipos-is-csunyan-rafazhat-ha-megszavazzak-a-lex-heinekent-123020

IMF/EU - Orbán szerint még idén lesz megállapodás, Harrach is ebben bízik

/ 2012.09.07., péntek 07:22 /
IMF/EU - Orbán szerint még idén lesz megállapodás, Harrach is ebben bízik

A költségvetés egészét érintő, de az embereket nem terhelő, alternatív megoldási javaslatokat kell kínálnia a kormánynak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számára - mondta a KDNP parlamenti frakcióvezetője az MTI-nek adott nyilatkozatában, amelyben hangsúlyozta: az IMF most napvilágot látott követeléseit elfogadhatatlannak tartják. Harrach Péter ugyanakkor úgy véli, „egy kis szerencsével" még az idén tető alá hozható az IMF/EU-megállapodás.

A kereszténydemokrata politikus a Fidesz-KDNP Sárvárra kihelyezett tanácskozását értékelve azt mondta: egyrészt a megfeszített munkatempó - a kora reggeltől késő éjszakáig zajló munka -, másrészt a felelősség jellemezte a megbeszéléseket, ugyanis a frakciószövetségnek a kétharmados parlamenti többség nemcsak lehetőséget, hanem kötelezettséget is jelent, hogy évtizedek óta esedékes strukturális változásokat végrehajtson.

A frakcióülés egyik kiemelt témája volt az IMF/EU-tárgyalás, amelyről Harrach Péter - hasonlóan Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön tett nyilatkozatához - azt közölte: az IMF most napvilágot látott követelései a magyar társadalom számára elfogadhatatlanok, azok ugyanis nemcsak a nyugdíjasokat sújtanák nagyon keményen, hanem az aktív réteget is, sőt nem lenne az országban olyan társadalmi csoport, amely ne járna rosszul.

A tárgyalásokat azonban eredményesen kellene befejezni - folytatta -, ezért egyetlen lehetőség adódik, ha a magyar fél alternatív megoldásokat kínál, mégpedig olyanokat, amelyek a költségvetés egészét érintik, de az embereket nem terhelik. „Ez egy komoly munka lesz (...), nem szeretnék találgatni; hogy mi lesz végül a megoldás, azt ma még nem lehet megmondani, és ez elsősorban nem is a képviselők, inkább a kormányzat feladata" - válaszolta a lehetséges lépéseket firtató kérdésre.

Kijelentette ugyanakkor: az biztos, hogy a tárgyalásokat folytatni kell, de a jelenleg diktált feltételek elfogadhatatlanok. Arra a kérdésre, hogyan látja, tető alá hozható-e még az idén az IMF/EU-megállapodás, a frakcióvezető azt felelte: „egy kis szerencsével bizonyára", de hosszú folyamatra számít. „Meglátjuk, hogy azok a javaslatok, amelyeket mi teszünk, milyen fogadtatásra találnak" - fűzte hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szerint az IMF-tárgyalások miatt várhatóan módosítani kell a jövő évi költségvetést, Harrach Péter azt mondta, erről is esett szó a tanácskozáson, de döntés még nem született.

A sárvári frakcióülésen a KDNP által szorgalmazott témákra - családi csődvédelem, családi adózás kiterjesztése, polgári törvénykönyv módosítása és a kegyeleti jog bizonyos rendelkezései - rátérve Harrach Péter azt mondta: az egyik legkonkrétabb javaslatuk a családi adózás kiterjesztésére vonatkozik, amely azokat érintené, akik személyi jövedelemadójukból nem tudják levonni a kedvezményül szolgáló teljes összeget. Náluk a munkavállaló által fizetett járulékokból tennék levonhatóvá a hiányzó részt. Az indítványról a politikai megállapodás megszületett, így 2014 januárjában bevezethető az intézkedés - jelezte.

A politikus beszélt arról is, hogy a köznevelési törvény ugyancsak téma volt a kihelyezett tanácskozáson. A korábbi vitás időszak után elkezdődött a már elfogadott jogszabály optimális végrehajtásának átgondolása. Az ezzel kapcsolatos képviselői kérdésekre pedig Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár adta meg a válaszokat - mondta. A frakcióvezető példaként kitért a mindennapos testnevelésre, amellyel kapcsolatban - elmondása szerint - úgy tűnik: a képviselők meggyőzték az oktatási kormányzatot, hogy biztosítani kell a tömbösítés lehetőségét. Az indokok között említette, hogy az úszásoktatás nem oldható meg egy órában. Emiatt inkább a heti ötórás testnevelést tartja helytálló megnevezésnek.

Orbán szerint is lesz megállapodás

Orbán Viktor péntek reggel, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: szerinte is lesz megállapodás a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint az Európai Unió között, de nem azon feltételek alapján, amelyek csütörtökön napvilágot láttak. A kabinet ezért a következő hét-tíz napban alternatív IMF/EU-tárgyalási pozíciót dolgoz ki - mondta a miniszterelnök.

A kormányfő közölte: csütörtökön az EU tárgyalt Magyarország helyzetéről, az IMF/EU-tárgyalódelegáció uniós része pedig letett egy jelentést a közösség pénzügyi és gazdasági bizottságának a magyar tárgyalásokról. Ennek a dokumentumnak - amelyben "sokkal több konkrétum szerepel, mint bármely korábbi papírban" - van egy nagyon fontos pozitív megállapítása: elismeri, hogy Magyarországnak elővigyázatossági megállapodásra van szüksége, nem pedig pénzre - fejtette ki.

Magyarország az IMF/EU-tárgyalások elején áll, és van egy nagy, legalább harminc javaslatból álló halmaz, amely egy tárgyalási pozíció, de "ezen az alapon nem lesz megállapodás", ezeket az IMF/EU-elvárásokat ugyanis a magyarok nem tudják elfogadni, legfeljebb a bürokrácialeépítést, ha annak módszerében meg tudnak állapodni a felek - erősítette meg Orbán Viktor.

"Abban természetesen egyetértünk, hogy az a jó, ha az országnak minél kisebb a költségvetési hiánya, de az nem mindegy, hogy hozzányúlunk-e a nyugdíjakhoz, hogy elvesszük-e utazási kedvezményeket a nyugdíjasoktól, vagy hogy a családi pótlékot megszüntetjük-e. Ezen az áron nem kell IMF-megállapodás" - nyomatékosította, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy szükségesnek tartja az IMF/EU-megállapodást, amely meg is fog születni szerinte, de nem ezen az alapon, ezért a kabinet a következő hét-tíz napban alternatív IMF/EU-tárgyalási pozíciót dolgoz ki.


A kihelyezett frakcióülésről szóló összefoglalónkat itt olvashatják; a miniszterelnök csütörtöki Facebook-üzenetéről, amelyben azt mondta, „ezen az áron, így nem kell" az IMF-hitel, valamint az ennek nyomán született politikai és elemzői reakciókról pedig itt olvashatnak bővebben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.