valasz.hu/itthon/idoskori-testfelujitas-fizetik-a-halapenzt-mint-a-katonatiszt-129161

http://valasz.hu/itthon/idoskori-testfelujitas-fizetik-a-halapenzt-mint-a-katonatiszt-129161

A Gyurcsány-éra főfelügyelője tenné díszdoktorrá Mocsait

/ 2015.06.24., szerda 13:29 /

Holnap dönt a Debreceni Egyetem szenátusa Mocsai Lajos díszdoktori címéről. Tudományos tevékenység híján sokan ellenzik a doktorrá avatást – aki viszont nagyon, de nagyon akarja, az nem más, mint a Gyurcsány-éra privatizációs szervezetének fb-elnöke.

Mocsai Lajos és Borbély Attila

Mocsai Lajos és Borbély Attila

Fotó: MTI

Holnap dönt a Debreceni Egyetem szenátusa Mocsai Lajos díszdoktori címéről. Tudományos tevékenység híján sokan ellenzik a doktorrá avatást – aki viszont nagyon, de nagyon akarja, az nem más, mint a Gyurcsány-éra privatizációs szervezetének fb-elnöke.

Fennforgás van a Debreceni Egyetemen. Az ok: néhány professzor nem támogatja, hogy az intézmény díszdoktora legyen – azaz doktori címet viselhessen – az érdemi tudományos tevékenységgel nem rendelkező Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora. A Hajdú Online szerint egészen pontosan arról van szó, hogy május 29-én a szenátus 60 százalékos többséggel támogatta, hogy elindulhasson Mocsai doktorrá avatása, ám a következő lépésben a doktori habilitációs bizottság 2 igen, 5 tartózkodás és 4 nem szavazattal leszavazta a TE rektorának díszdoktori címét. Azóta a rektori tanács újra rábólintott a „dr. Mocsai”-projektre, június 25-én pedig megint összeül a szenátus, hogy igent vagy nemet mondjon a témában.

Hogy Mocsai méltó a tiszteletre, az számomra nem kérdés. Hogy méltó-e a díszdoktori címre, azt majd eldöntik a bölcsek. Egy különös momentum viszont mégiscsak ide kívánkozik. A díszdoktori ügy motorja ugyanis az a Borbély Attila, aki amellett, hogy az egyetem Sporttudományi és -menedzsment Tanszékének vezetője, számos múltbéli érdemmel rendelkezik. Néhány ezek közül:

– Borbély a tudományos szocializmus egyik sztárja, az ántivilág pártiskolás elitjének tagja; a Politikatudományi Főiskolán doktorált 1986-ban politikatudományokból.

– Borbélyt a szocialisták pénztárnoki vonala is okkal tiszteli; felváltva volt igazgatósági és felügyelőbizottsági tag a KISZ KB utolsó első titkáraként ismert Nagy Imrével egy Pretium Holding nevű cégben. E vállalkozás azé a Vindics Józsefé, aki mindig otthonosan mozgott az egykori MSZMP vezérkarából kikerült pénzügyi elit soraiban.

– Borbély 2004-től 2010-ig, azaz a teljes Gyurcsány-korszakban felügyelőbizottsági elnöke volt az állami privatizációs szervnek. Ezt 2007-ig Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.-nek hívták, azóta pedig Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek.

Mindebből több dolog is következhet.

1. Szó sincs arról, hogy a vállaltan jobbos Mocsaiból a Fidesz akarna doktort csináltatni.

2. Olyan furmányos a Fidesz, hogy egy ősbalossal intézteti el Mocsai díszdoktori címét.

3. A Fidesz akkora néppárt, hogy már az úgynevezett másik oldal emberei is hozzá tartoznak.

Facebook-oldalunkon kommentben várjuk a megoldásokat. A helyes megfejtők között egy áldoktori címet sorsolunk ki!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.