valasz.hu/itthon/en-dontom-el-milyen-mezt-huzok-25199/?cikk_ertekel=1&ertekeles=3

http://valasz.hu/itthon/en-dontom-el-milyen-mezt-huzok-25199/?cikk_ertekel=1&ertekeles=3

Szénfillérek – stratégiai tartalék a magyar bányák kincseiből

/ 2012.03.04., vasárnap 13:12 /
Szénfillérek – stratégiai tartalék a magyar bányák kincseiből

Munkát adhatna a legszegényebb régiókban élőknek, ha újraindulnának a borsodi szénbányák. A kormány stratégiai tartalékként kezeli a szénvagyont, de hogyan hasznosítható gazdaságosan a hazai fekete arany?

A bezárás előtt álló dudari szénbánya bányászai műszak után, 1999 (Fotó: Spilák Zsuzsanna, forrás: mek)

Magyarország földtani szénkészlete 230 évig tudná fedezni hazánk energiaigényét – szól a Magyar Mérnöki Kamara tanulmányának megállapítása. Persze a dokumentum is leszögezi: elvi lehetőségről van szó, de arra jól hívja fel a figyelmet, hogy vétek lenne parlagon hagyni ilyen mértékű ásványvagyont.

A kormány az energia cselekvési tervben stratégiailag fontos szerepet szán a hazai szénvagyonnak. Első körben a külszíni fejtéssel elérhető nagy mennyiségű mátrai lignit kapott kitüntető figyelmet: itt a most is működő Mátrai Erőmű élettartamának lejárta után is tervez egy új erőművet a kabinet. Az izgalmasabb kérdés a máshol is elérhető szénvagyon sorsa. Mélyművelésű bánya nyitására a Mecsekben, illetve Borsodban van gazdaságilag is számottevő szénvagyon. Rövid távon a borsodi telepek kiaknázására van mód. Bencsik János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős volt államtitkára szerint az itteni barnaszenet biomasszával keverve a néhány ezer lelkes települések 1-4 megawatt teljesítményű fűtőműveiben lehetne felhasználni a közintézmények fűtésére, a jelenleginél kedvezőbb áron. A hátrányos helyzetű térségben még komoly munkahelyteremtő képességgel is rendelkezne az ilyen beruházás: egy bánya közvetlenül és közvetetten akár 2500-3500 embernek is munkát adhatna.

Óvatosságra int azonban a nagy reményeket táplálókat Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője: megfelelő piac nélkül nem lehet életképes egy olyan nagy beruházás, mint a bányanyitás. Úgy véli, el kellene kerülni azt a zsákutcát, hogy pénzbeli állami támogatással ösztönözzék a mélyművelésű bányák nyitását a vállalkozást eltartó felvevőpiac nélkül.

Az előkészítetlen szén piacának hiányát a saját bőrén tapasztalta a pécsi Calamites Kft., amely tavaly nyitott külszíni fejtésű bányát a baranyai Nagymányokon. A bánya novemberben le is állt, de tavasszal folytatódna kitermelés. Kalmár István ügyvezető szerint az előkészített, egyenletes minőségű feketeszénnek ugyanis lesz piaca az erőművekben, cementgyárakban és biomasszával együtt brikettálva a lakosság körében, az ugyanis fűtőértéken számolva feleannyiba sem kerül, mint a vezetékes gáz.

A mecseki Máza-Váralja térségében fellelhető feketeszénkészlet csak mélyműveléssel hozható felszínre, erre középtávon van reális esély. A Calamites tervezi egy, az itteni szénre alapozott erőmű-bánya kombináció létesítését. De az itteni kinccsel a kormány is stratégiai tartalékként számol, s készülnek tervek energetikai és vegyipari hasznosítására az úgynevezett tiszta szén technológiára alapozva.

További részletek a március elsején megjelenő Heti Válaszban, amely digitalizált formában csütörtöktől a Digitalstandon keresztül is elérhető.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.