A helyiek győztek, (egyelőre) nem lesz óriáslakópark a Feneketlen-tónál!

/ 2017.10.19., csütörtök 06:40 /

(Frissítve csütörtökön 9:50-kor és 12.00-kor) A XI. kerületi képviselőtestület ma egyhangú döntéssel változtatási tilalmat rendelt el arra a Feneketlen-tó melletti ingatlanra, melyet panamagyanús módon privatizáltak ki a Miniszterelnökség alól. A telken tehát nem kezdhetnek óriáslakóparkot építeni Buda Gardens néven – 2018 végéig biztosan, de talán később sem.

Egyelőre a szentimrevárosi civilek állnak nyerésre a Feneketlen-tó környékének brutális beépítése (azaz a lakóparklobbi) elleni küzdelemben. A háború még nyáron, az úgynevezett Buda Gardens-terv „belengetésekor” tört ki, ma azonban az újbudai képviselőtestület – összpárti támogatással – változtatási tilalmat rendelt el a Diószegi úti fejlesztési területre. Mivel a Heti Válasz közvetlen közelről figyelte, közvetítette (és részben alakította) az elmúlt két-három hónap eseményeit, a történetet most pontokba szedve tálaljuk – okulásul azok számára, akik szerint következmények nélküli országban élünk.

Augusztus eleje: Lapunk jelezte, hogy Budapest XI. kerületében kezdenek elszabadulni az indulatok, ugyanis a Feneketlen-tó kertvárosias környezetébe három óriástömböt „ültetne” a DVM Group 350 lakással és 500 parkolóhelyes mélygarázzsal.

Augusztus–szeptember: Elismert szentimrevárosi polgárok (Makovecz Imréné Szabó Marianne iparművész, Entz Géza volt államtitkár, Sipos Mihály, a Muzsikás tagja, Csányi Tamás karnagy, valamint két építész, Nagy Gergely és Hegedűs Péter) több tiltakozó levelet írtak Hoffmann Tamás polgármesternek, illetve személyes találkozón is tájékoztatták a szerintük még elfogadható beépítési paraméterekről.

A fejlesztési terület (pirossal jelölve)

A fejlesztési terület (pirossal jelölve)

Október 9.: A fenti csoport online petíciót indított „a XI. kerület értékeinek megőrzése és az ezzel ellentétes, túldimenzionált fejlesztések megakadályozása” érdekében, melyhez egy bő hét alatt ezernél is többen csatlakoztak.

Október 12.: A Heti Válasz igazolta, hogy a Miniszterelnökség alá tartozó ÉMI Nonprofit Kft. korábbi vezére, Henn Péter, a vele szoros kapcsolatban álló Tekse Balázs, illetve társaik szocialista ingatlanpanamákat idéző módon privatizálták, majd adták tovább – 2016 legvégén – a Feneketlen-tó melletti óriástelket a DVM Groupnak.

Október 12–17.: Az Együtt hűtlen kezelés miatt feljelentést tett a Diószegi úti ÉMI-telek eladása ügyében, majd Lázár János kancelláriaminiszter utasította azonnali vizsgálatra a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt.

Október 18.: Lapunk nyilvánosságra hozta, hogy az ÉMI Nonprofit Kft.-től azonnali hatállyal eltávolították azokat a felsővezetőket, akik a Feneketlen-tó melletti telekprivatizációt menedzselő Henn Péter bizalmi körébe tartoznak. Délután a XI. kerületi ellenzéki pártok eldöntötték, hogy az október 19-i (azaz a mai) testületi ülésen közösen javasolják változtatási tilalom elrendelését. Hoffmann Tamás polgármester azonban élére állt a kezdeményezésnek, és saját előterjesztést nyújtott be az érintett telektömbre vonatkozó változtatási tilalom elrendeléséről.

Október 19-től: A polgármesteri előterjesztés szerint a változtatási tilalom a 2018 végéig megalkotandó kerületi építési szabályzat elfogadásáig él. Mivel azonban az újbudai pártok – a helyiek tömeges tiltakozása és a Lázár János-féle Kehi-vizsgálat hatására – egységesen felsorakoztak a Feneketlen-tó környékének megóvása mellett, a 2019-es önkormányzati választásokig aligha kap zöld jelzést a jelenlegi, túlméretezett Buda Gardens-elképzelés. Pláne, ha közben esetleg bíróság is kimondja, hogy visszaélés történt az ÉMI-telek eladásakor.

Frissítés I.: Csütörtökön délelőtt megszületett az összpárti döntés a változtatási tilalomról.

Frissítés II. A testületi döntés után Újbuda önkormányzata az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz: 

Az újbudai polgárok érdekeit figyelembe vevő szabályozás elfogadásáig változtatási tilalmat rendelt el a kerületi önkormányzat a Buda Gardens névre elkeresztelt fejlesztés területére. Hoffmann Tamás polgármester célja, hogy megtartsák a kerületrész zöldövezeti, lakóházas jellegét. Az önkormányzat szeretné elérni, hogy párbeszéd induljon a fejlesztő és az ott élők között a beruházásról.

Változtatási tilalmat rendelt el Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata a Villányi út – Dávid F. u. – Diószegi u. – Tas vezér u. által határolt terület 4467/6 helyrajzi számon nyilván tartott tömbjére.

A Buda Gardens névre elkeresztelt fejlesztésnek helyet adó területre jelenleg is érvényes szabályozást 2002-ben Molnár Gyula előterjesztésére fogadták el. A hozzáértést nélkülöző előírás nem tartalmaz a környező utcák forgalmát csillapító korlátozást, a tulajdonosoknak 50 százalékos beépítést engedélyez, akár 20 méteres magasságot is lehetővé téve. Jelenleg a fejlesztők 37.000 négyzetméter irodát és kereskedelmi célú ingatlant emelhetnek a területen, csupán a 20 százalékos zöldterületi arányt kell betartaniuk, amelyet akár egy növényekkel fedett tető megépítésével is elérhetnének.

Az önkormányzat az ingatlan tulajdonváltását követően, a fejlesztő Horizon Development Kft. bejelentéséből értesült arról, hogy a cég 2019 év végéig 23.000 négyzetméter összterületen 350 lakásos ingatlan megvalósítását tervezi. A területre érvényben lévő szabályozás ugyanakkor lakóingatlan építését jelenleg nem teszi lehetővé. A szabályozást jogszabályi kötelezettség alapján is módosítania kell az önkormányzatnak 2018. végéig.

Az önkormányzat 2002-ben elfogadott szabályozása, de a fejlesztő tervei sem illeszkednek az érintett kerületrész építészeti jellegéhez. Problémát jelent ugyanakkor, hogy az előzetes jogi szakvélemények szerint az önkormányzat kizárólag milliárdos nagyságrendű kártalanítás árán tudná megakadályozni a terület beépítését. Erre sem a jogi, sem pedig költségvetési lehetőségei nem adottak. Az Önkormányzatnak és a kerületrészben élőknek ugyanakkor a 37 ezer négyzetméteres iroda- és kereskedelmi funkció létesítése sem lehet érdeke. 

A változtatási tilalom elrendelésével az önkormányzat célja, hogy párbeszéd induljon a lakosság és a fejlesztő között – hangsúlyozta Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere. 

A szabályok szerint a változtatási tilalom alá eső területen telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, továbbá elbontani, illetőleg más építési hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani tilos. Ez az előírás garanciát jelent arra, hogy a következő, a lakók érdekeit figyelembe vevő építési szabályzat elfogadásáig ne induljanak meg azzal esetleg ellentétes, visszafordíthatatlan folyamatok.

Hoffmann Tamás hangsúlyozta: Újbuda önkormányzata már korábban leszögezte csak olyan fejlesztéseket támogat, amelyek nem terhelik meg aránytalanul egy-egy terület közvetlen környezetét, szem előtt tartják a területen élők érdekeit. Célunk, hogy jelentősen emeljük a zöldterület arányát, hogy meg tudjuk tartani a kerületrész zöldövezeti, lakóházas jellegét – emelte ki.

A szabályozás módosítása során az önkormányzat széles körben kíván egyeztetéseket folytatni, hogy megismerje a lakosság és az államigazgatás egyéb szereplőinek álláspontját a fejlesztési elképzelésekről. ”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.