valasz.hu/itthon/ujabb-kiallas-a-heti-valaszert-szorenyi-jankovics-lackfi-tatrai-128932

http://valasz.hu/itthon/ujabb-kiallas-a-heti-valaszert-szorenyi-jankovics-lackfi-tatrai-128932

A Heti Válasz Máté Gábort „lejárató” cikkét állítja színpadra Pintér Béla

/ 2017.04.20., csütörtök 17:30 /

Mosolyunk csak félig őszinte. Mert hova jut a világ, ha már egy piacvezető hírportál és egy sztárrendező is szövegértési nehézséggel küzd?

„A Katona igazgatóját lejárató cikk alapján készül Pintér Béla új előadása” – adja hírül az Index. – A darab ötlete a Katona és Pintér első közös előadása, A bajnok után fogalmazódott meg Pintérben. Mivel abban az előadásban sokak szerint rá lehetett ismerni egy befolyásos polgármester életére, a Heti Válasz felháborodott hangú és nem kicsit gyomorforgató cikkben ásta elő Máté Gábor színházigazgató magánéletének egyes részleteit, és kérte ki magának: arról miért nem ír előadást Pintér, hogy Máté annak idején »abortuszra kényszerítette« feleségét.”

Az Ascher Tamás Háromszéken címmel készülő darab szerzője, Pintér Béla így nyilatkozott az Indexnek: „Egy ilyen kisszerű, politikai alapú provokációra csak nagyszabású, művészi választ lehet adni. (…) Bár A bajnok miatt több politikai alapú támadás érte a színházat és Pintért, az író-rendező azt mondja, egyáltalán nem a sértettség vagy a dac miatt jutott eszébe a darab ötlete. »Bár nyilvánvalóan provokálni akartak, valójában egy zseniális ötletet adtak«.”

Akkor vegyük sorra. Először a Heti Válasz, dacolva az elemekkel, mert véleményt megfogalmazni arról, hogy színpadra illik-e állítani egy politikus leszbikus feleségének magánéletét. Utána párhuzamként felidézte a Katona József Színház vezetője, Máté Gábor, illetve néhai felesége, Albert Györgyi – utóbbi által kiteregetett – hálószobatitkait. Harmadik felvonásként interjút készítettünk Pintér Bélával. Ebben a rendező még nem volt olyan nagy mellénnyel, sőt erkölcsi dilemmáiról adott hírt, lásd a beszélgetés alábbi részletét:

„– Találkozott a pletyka érintettjeivel a bemutató óta?

– Nem. De ha találkoznék velük, akkor sem értesíteném erről a sajtót.

– Bocsánatot kérne tőlük?

– Magánemberként talán igen, hiszen van bennem lelkifurdalás, alkotóként viszont nem.”

Amikor pedig az interjúban megkérdeztük tőle, rendezne-e darabot Máté Gábor és Albert Györgyi drámájából, így felelt:

„Minden további nélkül. Az abortusz is igen drámai téma, fontos kérdés, nincs kizárva, hogy valóban színpadra viszem, még az is lehet, hogy a Katonában.”

Most meg olyanokat olvasunk, hogy lejáratás, gyomorforgatás, provokáció, arra utalva: A bajnok témaválasztásának megkérdőjelezésére a végletekig kényes rendező és újságíró képtelen elfogadni, hogy valakinek más legyen a véleménye egy színműről. A tisztán látni szándékozók kedvéért ezért álljon itt a majdani darab alapanyagául szolgáló cikk (mely ide kattintva teljes egészében elérhető) utolsó két bekezdése:

„A fenti történet minden mondata nyilvános, dokumentált forrásból származik, egyetlen állítása sem pletykán alapul. Egy konkrét férfi és egy konkrét nő viharos kapcsolatáról szól, de ha akarnánk, abba beleláthatnánk a színházi világ császáraként élő, a sajtó szerint »nőfaló« színész, és az állítása szerint a férfiak által tönkretett tévés celeb archetípusát. Ilyenformán, akár a szereplők átnevezésével, megrázó erejű drámát lehetne színpadra állítani belőle a szexuális kiszolgáltatottságról, férfi és nő bestiális kapcsolatáról, a színházi és tévés világ romlottságáról – és a hatalom természetéről. Meg arról a méltatlanul kevéssé hangsúlyozott tényről, hogy miközben a színházi emberek hajlamosak a közélet élő, s egyben patyolattiszta lelkiismeretének szerepében tetszelegni, a kipellengérezett politikusokhoz hasonlóan ők sem mentesek az intrikától, bírvágytól, álnokságtól és kivagyiságtól.

Mégsem javasolnám senkinek, hogy ezt tegye. Először is azért, mert már ez is sokkal több annál, mint amennyit tudni szeretnék két ember magánéletéről. Másodszor: jobban tisztelem a másik, mégoly züllött magánéletű személy emberi méltóságát annál, hogy az ő esetével akarnék illusztrálva látni egy mégoly valós jelenséget. Harmadszor: ha nagy művésznek tartanám magam, szeretném, ha volna annyi önbecsülésem, hogy más, vétlen családtagok, köztük gyermekek meghurcolása nélkül állítsak színpadra egy közéleti drámát.”

Függöny!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.