valasz.hu/itthon/migracios-utvonalak-valsagnak-nyoma-sincs-de-uj-jelenseget-eszleltek-128678

http://valasz.hu/itthon/migracios-utvonalak-valsagnak-nyoma-sincs-de-uj-jelenseget-eszleltek-128678

A Heti Válasz Máté Gábort „lejárató” cikkét állítja színpadra Pintér Béla

/ 2017.04.20., csütörtök 17:30 /

Mosolyunk csak félig őszinte. Mert hova jut a világ, ha már egy piacvezető hírportál és egy sztárrendező is szövegértési nehézséggel küzd?

„A Katona igazgatóját lejárató cikk alapján készül Pintér Béla új előadása” – adja hírül az Index. – A darab ötlete a Katona és Pintér első közös előadása, A bajnok után fogalmazódott meg Pintérben. Mivel abban az előadásban sokak szerint rá lehetett ismerni egy befolyásos polgármester életére, a Heti Válasz felháborodott hangú és nem kicsit gyomorforgató cikkben ásta elő Máté Gábor színházigazgató magánéletének egyes részleteit, és kérte ki magának: arról miért nem ír előadást Pintér, hogy Máté annak idején »abortuszra kényszerítette« feleségét.”

Az Ascher Tamás Háromszéken címmel készülő darab szerzője, Pintér Béla így nyilatkozott az Indexnek: „Egy ilyen kisszerű, politikai alapú provokációra csak nagyszabású, művészi választ lehet adni. (…) Bár A bajnok miatt több politikai alapú támadás érte a színházat és Pintért, az író-rendező azt mondja, egyáltalán nem a sértettség vagy a dac miatt jutott eszébe a darab ötlete. »Bár nyilvánvalóan provokálni akartak, valójában egy zseniális ötletet adtak«.”

Akkor vegyük sorra. Először a Heti Válasz, dacolva az elemekkel, mert véleményt megfogalmazni arról, hogy színpadra illik-e állítani egy politikus leszbikus feleségének magánéletét. Utána párhuzamként felidézte a Katona József Színház vezetője, Máté Gábor, illetve néhai felesége, Albert Györgyi – utóbbi által kiteregetett – hálószobatitkait. Harmadik felvonásként interjút készítettünk Pintér Bélával. Ebben a rendező még nem volt olyan nagy mellénnyel, sőt erkölcsi dilemmáiról adott hírt, lásd a beszélgetés alábbi részletét:

„– Találkozott a pletyka érintettjeivel a bemutató óta?

– Nem. De ha találkoznék velük, akkor sem értesíteném erről a sajtót.

– Bocsánatot kérne tőlük?

– Magánemberként talán igen, hiszen van bennem lelkifurdalás, alkotóként viszont nem.”

Amikor pedig az interjúban megkérdeztük tőle, rendezne-e darabot Máté Gábor és Albert Györgyi drámájából, így felelt:

„Minden további nélkül. Az abortusz is igen drámai téma, fontos kérdés, nincs kizárva, hogy valóban színpadra viszem, még az is lehet, hogy a Katonában.”

Most meg olyanokat olvasunk, hogy lejáratás, gyomorforgatás, provokáció, arra utalva: A bajnok témaválasztásának megkérdőjelezésére a végletekig kényes rendező és újságíró képtelen elfogadni, hogy valakinek más legyen a véleménye egy színműről. A tisztán látni szándékozók kedvéért ezért álljon itt a majdani darab alapanyagául szolgáló cikk (mely ide kattintva teljes egészében elérhető) utolsó két bekezdése:

„A fenti történet minden mondata nyilvános, dokumentált forrásból származik, egyetlen állítása sem pletykán alapul. Egy konkrét férfi és egy konkrét nő viharos kapcsolatáról szól, de ha akarnánk, abba beleláthatnánk a színházi világ császáraként élő, a sajtó szerint »nőfaló« színész, és az állítása szerint a férfiak által tönkretett tévés celeb archetípusát. Ilyenformán, akár a szereplők átnevezésével, megrázó erejű drámát lehetne színpadra állítani belőle a szexuális kiszolgáltatottságról, férfi és nő bestiális kapcsolatáról, a színházi és tévés világ romlottságáról – és a hatalom természetéről. Meg arról a méltatlanul kevéssé hangsúlyozott tényről, hogy miközben a színházi emberek hajlamosak a közélet élő, s egyben patyolattiszta lelkiismeretének szerepében tetszelegni, a kipellengérezett politikusokhoz hasonlóan ők sem mentesek az intrikától, bírvágytól, álnokságtól és kivagyiságtól.

Mégsem javasolnám senkinek, hogy ezt tegye. Először is azért, mert már ez is sokkal több annál, mint amennyit tudni szeretnék két ember magánéletéről. Másodszor: jobban tisztelem a másik, mégoly züllött magánéletű személy emberi méltóságát annál, hogy az ő esetével akarnék illusztrálva látni egy mégoly valós jelenséget. Harmadszor: ha nagy művésznek tartanám magam, szeretném, ha volna annyi önbecsülésem, hogy más, vétlen családtagok, köztük gyermekek meghurcolása nélkül állítsak színpadra egy közéleti drámát.”

Függöny!

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.