heti-valasz.hu/itthon/a-het-legjobb-kozeleti-coubjai-7-resz-128788

http://heti-valasz.hu/itthon/a-het-legjobb-kozeleti-coubjai-7-resz-128788

A horvát állam brutális „bánatpénzt” fizetett a Hernádi-ügy miatt

/ 2018.04.18., szerda 14:45 /
Hernádi Zsolt

Hernádi Zsolt

A Válasz.hu értesülése szerint a horvát állam kamatostul megtérítette a Molnak azt az 5 milliárd forintnyi összeget, amit a magyar olajvállalat ügyvédekre, szakértői véleményekre költött egy genfi választottbírósági eljárás során.

A horvát kormány az ENSZ égisze alatt működő genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsággal (UNCITRAL) mondatta volna ki, hogy a Mol korrupcióval szerezte meg az INA irányítását, törvényellenesen foglalta el a cég vezetői szintjeit, majd „elsunnyogta” a szerződésben vállalt olajfinomító-fejlesztéseket. A magyar vállalat azonban 2016-ban minden pontban legyőzte a vádló államot – és ezzel a Hernádi Zsolt elleni összes bizonyíték megdőlt.

Tavaly a Heti Válasz a választottbíróság angol nyelven elérhető teljes határozatát feldolgozta. Ebből a dokumentumból feketén-fehéren kiderült, hogy az elvileg a XXI. századi, nyugati jogrend keretei között működő Horvátország lényegében koncepciós pert indított a legnagyobb magyar vállalat, illetve vezetője ellen – úgymond a nemzeti érdekektől vezéreltetve. A genfi ítélet arról is rendelkezett, hogy Zágrábnak meg kell térítenie azt az 5 milliárd forintot, amit a Mol ügyvédekre, szakértői véleményekre költött a választottbírósági eljárás során. Úgy tudjuk, a horvátoknál hónapokig „elakadt” az utalás, de a közelmúltban megérkezett a pénz a magyar félhez.

Mindez azonban csak előjáték volt; a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) szintén folyamatban van egy eljárás, melyet 2013 végén még a Mol kezdeményezett a horvát kormány ellen. Hernádiék szerint ugyanis a kabinet notóriusan nem teljesítette az INA-val kapcsolatos szerződéses kötelezettségeit. Horvát sajtóértesülések szerint Zágráb itt akár csillagászati, 250-300 milliárd forintnyi összeget is bukhat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.