valasz.hu/itthon/nem-kellett-volna-meghalnia-utolso-orak-a-honved-korhaz-surgossegi-osztalyan-127480

http://valasz.hu/itthon/nem-kellett-volna-meghalnia-utolso-orak-a-honved-korhaz-surgossegi-osztalyan-127480

Honnan jön a Vona-csapat?

/ 2010.01.28., csütörtök 13:42 /

Nevenincs jobbikosok okozhatják az áprilisi parlamenti választás legnagyobb meglepetését - három kelet-magyarországi körzetben ugyanis az első helyért menetelnek Vona Gábor emberei. Lapunk átvilágította a radikális párt 176 egyéni jelöltjét; a névsorból végül kivették az "új erő" holdudvarából ismert volt MSZMP-seket.

A Hit Gyülekezetének egykori tagja, aki 1996-ig az SZDSZ pécsi ügyvivőjeként szolgált. Később az MDF-ből kiszakadt - Szabó Iván vezette - Magyar Demokrata Néppártban kezdett hinni, az Orbán-kormány idején pedig a Miniszterelnöki Hivatal stratégiai elemző központjában dolgozott. A Matáv közgazdásza lett, aztán a KPMG nevű globális tanácsadócéghez szegődött - majd hátrahagyta múltját. Hegedűs Tamás a Jobbik elnöki stábjába került, s január közepe óta a párt hivatalos képviselőjelöltje az egyik csepeli választókerületben.

A Vona Gábor kft.-je által kiadott Barikád magazin múlt heti számában ugyanő már a keleti barátság mellett érvelt, mondván: "A magyarságon kívül Oroszországnak van számottevő kisebbsége a határain túl." Hegedűs a jelek szerint még időben landolt a Jobbiknál - hiszen a radikálisok legutóbbi kongresszusa kimondta: a jövőben nem válhat az "új erő" részesévé olyan ember, aki valaha tagsági viszonnyal rendelkezett az SZDSZ-ben vagy az MSZP-ben.

A jobboldali kacskaringók tiltásáról viszont nem született párthatározat, és ennek több országgyűlési aspiráns is örülhet. A kispesti jelölt Pősze Lajos - a Jobbik szakmai igazgatója - 1990-ben még az MDF kampányfőnökeként szólt bele a nagyok dolgába. Ezután a Szerencsejáték Rt. vezére lett, majd Csurka István MIÉP-jében már lehetséges kormányfő-jelöltként emlegették - de végül Torgyán József igazolta le a kisgazda-kampányiroda vezetésére. Ifj. Hegedűs Lóránt felesége esetében viszont nem a múltbéli pályaív, inkább a jelenkori sokszínűség érdemel figyelmet. Hegedűsné Kovács Enikő ugyanis Budakeszi alpolgármestereként - a Barikád szerint - "a helyi közélet markáns és meghatározó szereplője", ennek ellenére a Jobbik a mostani választáson Budapest Belvárosában indítja az önkormányzati pártkabinetet is vezető politikust - merthogy az V. kerület ad otthont a református lelkész férj által vezetett Hazatérés Templomának.

 

A radikálisok "pikáns platformjának" taglistájáról nem maradhat le Kristó Gabriella neve sem; a hódmezővásárhelyi jelölt az elmúlt években egy sokmilliárdos forgalmú spanyol családi vállalkozás chilei, namíbiai, dél-afrikai, vietnami és portugál befektetéseit kezelte. A tatai körzetben rajthoz álló Michl Miklós pedig tulajdon testvére, a fideszes polgármester Michl József ellen méretteti meg magát. Noha az egymásnak feszülés valós, a család tudomásunk szerint azzal boronálta el az ügyet, hogy a parlamenti választáson úgysem személyek, hanem pártlogók csatáznak.

Az eddigi karriertörténetek a legkevésbé sem tipikusak. Sőt, a 176 jelölt felének korábban köze sem volt a politikához vagy a gazdasághoz. Esetükben az jellemző, hogy - egyikük szavaival élve - "2006 őszén nálam is betelt a pohár, letettem a távkapcsolót, és kimentem az utcára, ahol megismerkedtem a Jobbik vezetőivel". Az egyéni választókerületekben indulók nagy része tehát a személyével is ráerősít a párt elitellenes retorikájára. A megújulásban Veszprém megye jár az élen; a hét körzetből hatban 35 év alatti versenyzővel fut neki a széljobb a voksolásnak. Ám túlzás lenne azt állítani, hogy Vona Gáborék mindenütt a maguk képére formálták a radikális szubkultúrát. Az öt Zala megyei körzetből például csak egy akad, ahol nem régi MIÉP-es potentáttal töltötték fel a jelölti helyeket. Számításaink szerint a mostani Jobbikaspiránsok negyede még Csurka István környékén tanulta ki a politikát - a Budapesten bevetendő Balczó Zoltán, a Gárdonyban szerepet vállaló Rozgonyi Ernő, az Edelényben próbálkozó Miklós Árpád és a Nagykanizsán induló Zakó László egykor országgyűlési képviselő is volt a MIÉP színeiben.

Az elmúlt egy-két évben néhány exfideszes helyi politikus ugyancsak "betért" a Jobbikba. Egyikük, a tiszavasvári mandátumért harcoló Császár József - a tavaly nyári uniós választás tapasztalatai alapján - akár első fordulós győztes is lehet az Olaszliszkán megölt Szögi Lajos pátriájában. S miként táblázatunkból kiderül, Ózd és Szerencs térségében szintén eséllyel fordulhat rá a második körre a radikális jelölt - miközben Vona Gábor és a többi jobbikos plakátarc csak gyengébb eredményre számíthat a maga egyéni helyén.

Lapunk korábban már jelezte, hogy a párt - csendőrségi-nemzetbiztonsági szakértőként - utat nyitott olyan nyugállományú rendőrtisztek, honvédvezetők előtt is, akik állampárti gyökerekkel rendelkeznek (Heti Válasz, 2009., 51-52. szám). Az "ezredesklub" tagjai azonban nem szerepelnek az egyéni jelölti névsorban - Gál Sándor volt vadászpilótát, a Puma század exparancsnokát például az utolsó pillanatban "rendelték vissza" Vonáék az egyik kecskeméti választókerületből. Ettől függetlenül az országos és a megyei listák még sokak előtt nyitva állhatnak.
Áprilisi esélyek

AHOL A FIDESZES INDULÓT IS MEGSZORÍTHATJA A JOBBIK JELÖLTJE AZ ELSŐ FORDULÓBAN

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG 3., TISZAVASVÁRI (további jelentősebb települések a körzetben: Gávavencsellő, Ibrány, Rakamaz, Tiszalök)

Esélyes képviselőjelöltek: Császár József (Jobbik), Karakó László (Fidesz)

2006-ban Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter az első fordulóban hozta a körzetet az MSZP-nek. A 2009. június 7-i európai parlamenti választáson ugyanakkor a Jobbik Tiszavasváriban, Tiszalökön és Rakamazon is több szavazatot kapott, mint a szintén jól teljesítő Fidesz (miközben a szocialista párt minden fontos településen 15 százalék körül végzett). A Fideszből elszármazott Jobbikjelölt, Császár József tehát esélyes kihívója a Gávavencsellő fideszes polgármestereként is ismert Karakó Lászlónak.

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN 5., ÓZD (további jelentősebb települések a körzetben: Arló, Borsodnádasd)

Esélyes képviselőjelöltek: Kisgergely András (Jobbik), Riz Gábor (Fidesz)

Négy éve az MSZP jelöltje 60 százalékos teljesítményével az első fordulóban győzött, a nyári EP-választásra viszont - csekély, 27 százalékos részvétel mellett - már csak 23,5 százaléknyi szavazója maradt a pártnak. A Fidesz 35,1 százalékkal diadalmaskodni tudott Ózdon, ám még ennél is nagyobb meglepetésnek bizonyult a Jobbik 33,2 százalékos második helye.

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN 11., SZERENCS (további jelentősebb települések a körzetben: Taktaharkány, Tokaj)

Esélyes képviselőjelöltek: Holcman László (Jobbik), Koncz Ferenc (Fidesz)

Közismert induló: Szepessy Zsolt (Összefogás Párt)

Noha 2006-ban a szocialistáké lett a szerencsi mandátum, a tavalyi uniós voksolás már Fidesz-Jobbik-párviadalt hozott a körzet 37 településén. Általában Orbán Viktor pártja győzött, de Legyesbényén például több mint húsz százalékpontot vert a Jobbik a Fideszre. A radikális jelölt helyzetét nehezítheti, hogy a szociáliskártya-ötlettel operáló monoki polgármester, Szepessy Zsolt vélhetően szintén összegyűjti az induláshoz szükséges ajánlószelvény-mennyiséget.

AHOL A JOBBIK "CELEBJEI" INDULNAK

Budapest 1. választókerületében (Budavár) veti be a Jobbik az Echo Tv-től a Barikád című hetilaphoz átigazolt Pörzse Sándort. Ám miután Vona Gábor pártja itt csak 10,4 százalékot szerzett az EPválasztáson (szemben az országos 14,8-cal), Nagy Gábor Tamás fideszes polgármestert vélhetően senki nem tudja megszorongatni.

 

 

Budapest 2. választókerületében (II. kerület) Balczó Zoltán európai parlamenti képviselőt indítja a radikális párt, de emiatt - tekintettel a budavárihoz hasonló EP-eredményekre - aligha veszíti el mandátumát a fideszes Balsai István.

 

 

 

Budapest 6. választókerületében (IV-XV. kerület) a Jobbik Szegedi Csanád EP-képviselővel próbálkozik. A voksolás ugyanakkor valószínűleg az MSZP-alelnök Kiss Péter vagy a fideszes Wintermantel Zsolt győzelmével végződik.

 

 

 

 Heves megye 3. választókerületében (Gyöngyös), azaz szülővárosában indul egyéni jelöltként Vona Gábor, a Jobbik kormányfőjelöltje. Ha viszont az uniós választás arányai érvényesülnek, nem lehet majd elvenni a parlamenti mandátumot a Fidesz-jelölt Balázs Józseftől, Nagyréde polgármesterétől.

 

 

 AHOL A JOBBIK EREDMÉNYÉRE VESZÉLYES KÜLSŐ JELÖLTEK IS VERSENYBE SZÁLLNAK

BARANYA MEGYE 6. VÁLASZTÓKERÜLETÉBEN (Siklós-Villány) borítékolni lehet a Fidesz jelöltjeként induló borász, Tiffán Zsolt győzelmét. A Jobbik Barkó Bélát indítja, de nála jóval ismertebb a Szepessy Zsolt-féle Összefogás Párt itteni aspiránsa, Mali Zoltán. Drávapiski polgármestere 2007-ben hagyta el az SZDSZ-t, azóta a radikálisok számára is kedves témákban hallatja hangját.

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE 8. VÁLASZTÓKERÜLETÉBEN (Edelény) a jobbikos "hangulatú" megnyilvánulásaival hírnevet szerzett Molnár Oszkár készül - függetlenként - megnehezíteni a Jobbik-jelölt Miklós Árpád, illetve a fideszes Daher Pierre dolgát.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.