valasz.hu/itthon/buda-gardens-ugy-lazar-verengzest-rendezett-a-miniszterelnoksegen-129175

http://valasz.hu/itthon/buda-gardens-ugy-lazar-verengzest-rendezett-a-miniszterelnoksegen-129175

Színházigazgatói prémium: a főváros nem fizet

/ 2013.09.03., kedd 20:00 /

Tarlós István főpolgármester kedden felfüggesztette azt a határozatot, amely lehetővé tette volna prémium kifizetését a Madách Színház igazgatójának.

A főpolgármester ezt azután közölte a Fővárosi Közgyűlés ülésén, hogy a Jobbik jelezte, hanyag kezelés miatt feljelentést tesz, mert törvénysértőnek tartja, hogy a Fővárosi Közgyűlés prémium kifizetését tette lehetővé a Madách Színház igazgatójának, miközben veszteséges az intézmény.

Volner János, az ellenzéki párt Budapestért felelős alelnöke azt mondta, a városvezetés képes volt személyre szabott jogalkalmazásba kezdeni és megváltoztatni a javadalmazási szabályzatot, hogy kifizethesse a 4,5 millió forintos összeget.

Tarlós István ezt követően bejelentette, hogy a korábbi határozatot felfüggeszti és annak újratárgyalását kezdeményezi. Hozzátette: a Jobbik által közöltek új információk voltak számára, a pártnak ki kell azokat fejtenie, így nem tehet mást, érvényteleníti a döntést.

A Fővárosi Közgyűlés szünetében Tarlós István sajtótájékoztatót tartott, melyen elmondta, hogy felkérte az önkormányzat jogászait, hogy vizsgálják meg a juttatás szabályosságát.

A főpolgármester azonban hozzátette azt is, hogy szokott  „az ellenzékkel is beszélgetni", a Jobbikkal éppen hétfőn tárgyalt, ám a színházigazgatói prémium ügyében sem akkor, sem a közgyűlést megelőzően nem tettek észrevételt.  Ezzel szemben az ellenzéki párt kedd délelőtt sajtótájékoztató keretében közölte, hogy feljelentést tesz a prémiumról szóló döntés miatt, szerinte ugyanis törvénysértő a prémium kifizetése egy veszteséges színházban. A Jobbik eljárását Tarlós „eléggé barátságtalan és szokatlan lépésnek" nevezte.

A főpolgármester a Heti Válasz Online kérdésére elmondta, hogy három nap állt rendelkezésére felfüggesztenie a határozatot, melyet megtett, és az ügyben a jogászok szakvéleménye alapján még e hónapban, a Fővárosi Közgyűlés következő, szeptember végi ülésén ismét dönthet a közgyűlés.  

Tarlós hozzáfűzte azt is: a javadalmazási szabályzatot a közgyűlés alkotta, és azt bármikor meg is változtathatja, valamint joga van egy vezetői teljesítményt honorálni, „ez semmilyen jogszabályba nem ütközik". A főpolgármester kifejtette, hogy egy színigazgató teljesítményét képtelenség pusztán a finanszírozási helyzet alapján megítélni, ugyanezt elmondta korábban az Új Színházat vezető Dörner György esetében is, hiszen más tényezők, mint a nézőszám, a művészeti teljesítmény, nem elhanyagolható részét képezik az teljesítmény értékelésének. „A Madách telt házzal játszik, az előadásokra alig lehet jegyet kapni" - tette hozzá.

Tarlós emellett részletesen kitért a finanszírozásra is: a Madách Színház közvetlen bevétele 2012-ben 49 millió Ft volt, közvetett bevétele 2,4 millió Ft, közvetlen kiadása 14,3 millión Ft, közvetett kiadása pedig 56 millió Ft. A kettő különbözete valóban 18,7 millió Ft mínusz, de figyelembe kell venni, hogy a színház a fővárostól tavaly 10 millió Ft-os támogatást kapott, ugyanakkor bérleti díjként 244 millió Ft-ot fizetett be a fővárosnak. Ráadásul a színház az elmúlt években 810 millió Ft eredménytartalékot halmozott fel - hangsúlyozta Tarlós.

Korábban a Hír24 összesen 24 önkormányzattól kérte ki (23 kerület és a főváros) a vezetők 2013-ban kifizetett jutalmait, prémiumait.  A Fővárosi Önkormányzat által átküldött adatokból kiderült, hogy Szirtes Tamás mellett Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója idén 3,3 millió forint, Dörner György, az Újszínház vezetője 3,7 millió forint, valamint Eszenyi Enikő a Vígszínház direktoraként 4,3 millió forint prémiumot kapott. De a főpolgármester keddi döntése miatt nemcsak Szirtes Tamásnak, hanem nekik is várniuk kell a kifizetésre.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.