A kilencek

/ 2001.04.13., péntek 07:38 /

Magyarországon jelenleg kilenc nemzeti park működik, csaknem 450 ezer hektáron. A szakemberek által négy kategóriába sorolt védett területek aránya az ország összterületének 9,1 százaléka, ami kevesebb az európai átlagos 12 százalékos védettségi szintnél (Szlovákiában például 16, Németországban 24 százalék), ám nemzeti környezetvédelmi fejlesztési tervünk a 11-12 százalék elérését tűzte ki célul.
A világon mindenütt a legmagasabb rangú természetvédelmi területi kategória a nemzeti park, az első létrejötte tehát mérföldkő egy ország természetvédelmében. Nálunk a "parksort" a Hortobágyi Nemzeti Park nyitotta meg 1972-ben, pontosan száz évvel a világ első nemzeti parkjának, az USA-ban lévő wyomingi Yellowstone-nak a megnyitása után. Az esemény jelentőségét jelzi, hogy 1972-ben az ország védett területeinek aránya mindössze 0,023 százalék volt. A Hortobágyi után a Kiskunsági (1975), a Bükki (1976), az Aggteleki (1985), a Fertő-Hansági (1991), a Duna-Dráva (1996) következett, az 1997-es év pedig a "parksarzsik" kitűzésének időszaka volt: elsőként a Körös-Maros, majd a Balaton-felvidék és kilencedikként a Duna-Ipoly vált önálló igazgatású nemzeti parkká.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.