valasz.hu/itthon/ferenc-papa-nem-ert-egyet-orban-viktorral-112197

http://valasz.hu/itthon/ferenc-papa-nem-ert-egyet-orban-viktorral-112197

A kis győzelem is győzelem: nekünk is jár a frankó mogyoróvaj!

/ 2018.04.17., kedd 14:55 /

Idehaza a nagy választási elemzésben elsikkadt, de múlt héten fontos bejelentést tett az Európai Bizottság. A közép-európai tagállamok ugyanis évek óta sérelmezik, hogy ugyanazon termékekből a régi tagállamok boltjaiba jobb, az új tagállamokéba rosszabb minőségű jut. A Nutella-háború létét is cáfolni igyekeztek a nagy élelmiszeripari-cégek, mondván, egyszerűen alkalmazkodnak a helyi ízléshez.

 

Lefolytattak viszont vizsgálatokat, amelyek azt bizonyították, hogy nem közép-európai paranoiáról van szó. Egy csehországi laboratórium például kimutatta, hogy a Németországban mozzarellával árusított fagyasztott pizzát Prágában már növényi zsiradékból készült feltéttel árulták. Ezért 2016 végén a közép-európai tagállamok intézkedésre kérték az Európai Bizottságot.

Most felszállt a fehér füst és Brüsszel végre a jó oldalra állt. Múlt szerdán Věra Jourová igazságügyért és fogyasztói jogokért felelős biztos bemutatta az Európai Bizottság direktíva-javaslatát.

Az előterjesztés szerint az országonként eltérő minőséget a jövőben bírsággal sújthatják, ami akár az érintett vállalat árbevételének négy százalékára is rúghat. Az élelmiszeripari cégek máris visibálnak, de a Bizottság hajthatatlannak tűnik. Persze eltelik még egy kis idő, mire mi is ugyanolyan fincsi májgombócleves-port habzsolhatunk, mint a sógorok.

Előbb ugyanis a tagállamok, majd az Európai Parlament vitatja meg a direktívajavaslatot, a folyamatnak azonban véget kell érnie a 2019 májusi európai parlamenti választás előtt. Addig meg már alig kell néhányat aludni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.