A kis győzelem is győzelem: nekünk is jár a frankó mogyoróvaj!

/ 2018.04.17., kedd 14:55 /

Idehaza a nagy választási elemzésben elsikkadt, de múlt héten fontos bejelentést tett az Európai Bizottság. A közép-európai tagállamok ugyanis évek óta sérelmezik, hogy ugyanazon termékekből a régi tagállamok boltjaiba jobb, az új tagállamokéba rosszabb minőségű jut. A Nutella-háború létét is cáfolni igyekeztek a nagy élelmiszeripari-cégek, mondván, egyszerűen alkalmazkodnak a helyi ízléshez.

 

Lefolytattak viszont vizsgálatokat, amelyek azt bizonyították, hogy nem közép-európai paranoiáról van szó. Egy csehországi laboratórium például kimutatta, hogy a Németországban mozzarellával árusított fagyasztott pizzát Prágában már növényi zsiradékból készült feltéttel árulták. Ezért 2016 végén a közép-európai tagállamok intézkedésre kérték az Európai Bizottságot.

Most felszállt a fehér füst és Brüsszel végre a jó oldalra állt. Múlt szerdán Věra Jourová igazságügyért és fogyasztói jogokért felelős biztos bemutatta az Európai Bizottság direktíva-javaslatát.

Az előterjesztés szerint az országonként eltérő minőséget a jövőben bírsággal sújthatják, ami akár az érintett vállalat árbevételének négy százalékára is rúghat. Az élelmiszeripari cégek máris visibálnak, de a Bizottság hajthatatlannak tűnik. Persze eltelik még egy kis idő, mire mi is ugyanolyan fincsi májgombócleves-port habzsolhatunk, mint a sógorok.

Előbb ugyanis a tagállamok, majd az Európai Parlament vitatja meg a direktívajavaslatot, a folyamatnak azonban véget kell érnie a 2019 májusi európai parlamenti választás előtt. Addig meg már alig kell néhányat aludni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.