A kis győzelem is győzelem: nekünk is jár a frankó mogyoróvaj!

/ 2018.04.17., kedd 14:55 /

Idehaza a nagy választási elemzésben elsikkadt, de múlt héten fontos bejelentést tett az Európai Bizottság. A közép-európai tagállamok ugyanis évek óta sérelmezik, hogy ugyanazon termékekből a régi tagállamok boltjaiba jobb, az új tagállamokéba rosszabb minőségű jut. A Nutella-háború létét is cáfolni igyekeztek a nagy élelmiszeripari-cégek, mondván, egyszerűen alkalmazkodnak a helyi ízléshez.

 

Lefolytattak viszont vizsgálatokat, amelyek azt bizonyították, hogy nem közép-európai paranoiáról van szó. Egy csehországi laboratórium például kimutatta, hogy a Németországban mozzarellával árusított fagyasztott pizzát Prágában már növényi zsiradékból készült feltéttel árulták. Ezért 2016 végén a közép-európai tagállamok intézkedésre kérték az Európai Bizottságot.

Most felszállt a fehér füst és Brüsszel végre a jó oldalra állt. Múlt szerdán Věra Jourová igazságügyért és fogyasztói jogokért felelős biztos bemutatta az Európai Bizottság direktíva-javaslatát.

Az előterjesztés szerint az országonként eltérő minőséget a jövőben bírsággal sújthatják, ami akár az érintett vállalat árbevételének négy százalékára is rúghat. Az élelmiszeripari cégek máris visibálnak, de a Bizottság hajthatatlannak tűnik. Persze eltelik még egy kis idő, mire mi is ugyanolyan fincsi májgombócleves-port habzsolhatunk, mint a sógorok.

Előbb ugyanis a tagállamok, majd az Európai Parlament vitatja meg a direktívajavaslatot, a folyamatnak azonban véget kell érnie a 2019 májusi európai parlamenti választás előtt. Addig meg már alig kell néhányat aludni.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.