A köztévé exriportere a mai M1-híradókról: abszurd, primitív sulykolás!

/ 2017.11.26., vasárnap 18:00 /
A köztévé exriportere a mai M1-híradókról: abszurd, primitív sulykolás!

„Láttam belehalni is embereket. Ennyit nem ér ez az egész” – mondja a három évtizede tartó médiaháborúról Feledy Péter. Nagyinterjúnk a rendhagyó történelmi dokumentumkötettel jelentkező volt tévériporterrel a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1991-es Kónya–Pető-vita moderátora, a sokszor emlegetett „pizsamás interjú” (Antall Józseffel) készítője, sok más műsor mellett az Ablak és a Záróra vezetője most könyvvel jelentkezik, melyben az év minden napjához rendel egy-egy történelmi eseményt, forrást, dokumentumot. Többek között egyik saját, 1998-ban, tévéalelnökként elmondott beszédét: „A mindenkori kormányok ebben követik kommunista elődeik álláspontját: a jó közszolgálati televízió az, amely a köz fogalmát leszűkíti a kormánypártok szavazóbázisára.”

Feledy azt mondja, azóta sem valósult meg a közszolgálati média Magyarországon. Szerinte „abszurd”, ahogy az M1-híradóban előadott „primitív sulykolás” visszatér a másnap reggeli közrádiós műsorban is. „A közszolgálati televíziónak egyik kötelessége dokumentálni a kort, amelyben működik. Ha 50 év múlva bemegy valaki az MTVA archívumába, vajon megismerheti a bonyolult, sikerekben, nehézségekben, kudarcokban is gazdag mai Magyarország lenyomatát? Nem, nem ismerheti meg.”

Miért mondja Feledy Péter, hogy „elkötelezett fideszesek” között is tapasztal szomorúságot?

Hogy a harminc éve tartó médiaháborúnak már fizikai értelemben is vannak áldozatai?

 

 

 

 

A teljes nagyinterjú a november 23-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.