Visszaminősítették Magyarországot - Fokozódott a veszély

/ 2014.05.20., kedd 05:36 /

Meghétszereződött a hepatitis A megbetegedések előfordulása, emiatt pedig a vírussal történő megfertőződés esélye belföldön is megnövekedett. Ma már mindenkinek ajánlott a hepatitis A elleni védőoltás.

Tavaly országosan 1404 hepatitis eset fordult elő, ezzel majdnem háromszorosára ugrott a sárgasággal járó megbetegedések száma 2012. évi adatokhoz  képest. Ebből összesen 1074 hepatitis A vírus okozta megbetegedést regisztráltak, hétszer többet, mint a korábbi évek jellemző kumulatív középértéke. A növekedésért elsősorban a hepatitis A fertőzések felelősek, a hepatitis B és C előfordulása szignifikánsan nem emelkedett - írják az Epinfo 21. évfolyamának 4. számában.

A legfrissebb hírek szerint április 4-én regisztrálták az első hepatitis A fertőzöttet Inárcson, és a dabasrégió.hu információi alapján már több, mint egy tucat hepatitis A fertőzöttet regisztráltak Inárcson, ezért beoltották az iskolásokat és az óvodásokat egyaránt. A helyi járvány miatt elmarad a Pünkösdre tervezett falunap is.

A vírusok által okozott májgyulladást vírushepatitisnek nevezzük. Ezek közül az A típusú májgyulladás a legismertebb, amit a közemberek tévesen sárgaságként ismernek. Ez valószínűleg abból ered, hogy a májgyulladás egyik fő tünete a szem és a bőr besárgulása. Többféle hepatitis vírus létezik, a leggyakrabban előforduló az előbb említett hepatitis A  mellett a hepatitis B, valamint a hepatitis C. Az egyes hepatitis vírusok terjedésének módja és az általuk okozott betegségek és azok szövődményei is eltérőek.

A hepatitis A járvány kibontakozása és az ezzel párhuzamosan megemelkedő esetszámok miatt az Egészségügyi Világszervezet a hepatitis A vírussal alacsonyan fertőzött területről közepesen fertőzött országgá minősítette vissza Magyarországot.

A hepatitis A vírus bárhol és bármikor felbukkanhat: egyrészt behozhatják külföldről, másrészt a kórokozó gyorsan elindulhat a rossz szociális és kifogásolható higiénés környezetben élők és a hajléktalanok köréből. Járványok alakulhatnak ki az iskolákban, óvodákban, a gyerekek révén pedig megfertőződhetnek a családok. A tavalyi évben különösen sokan betegedtek meg a  fővárosban, ahol a tömegközlekedés és a tömegrendezvények kiváló táptalajt biztosítanak a vírus terjedésének.

A regisztrált hepatitis A vírussal fertőzött betegek többségét kórházba szállítják, és a járványügyi hatóság gondoskodik a beteg családjának és közvetlen környezetében élők védőoltásáról. A beteg környezetében élők mintegy 30%-os eséllyel ugyancsak megfertőződnek. Magyarországon azért is válhatott gyakoribbá a fertőzés előfordulása, mert bár az 50 évesnél idősebbek nagy része átesett korábban a hepatitis A fertőzésen, így már védettek, de az 50 év alattiak többsége viszont nem, így fogékonyak a betegségre. 

A mediterrán térségben és az arab világban szintén gyakori a hepatitis A előfordulása, így a külföldre utazók is veszélyben vannak.

Európa számos országából (Olaszország, Franciaország, Németország, Írország, Norvégia, Hollandia, Svédország, Nagy Britannia) jelentettek hepatitis A megbetegedéseket a kontinens nagy részét érintő HAV járvány kapcsán. Az eddigi vizsgálatok alapján legvalószínűbb, hogy mélyhűtött bogyós gyümölcsök okozhatják a megbetegedéseket.

2013 januárja óta óta összesen több, mint 1300 esetet hoztak ezzel a járvánnyal összefüggésbe az EU 11 tagállamában.

Mivel a fertőzés forrásának tartott fagyasztott gyümölcsök hosszú lejáratúak és a hepatitis A vírus okozta betegség kialakítására kevés vírus szám  is elegendő, illetve a lappangási ideje hosszú, ezért feltehetően újabb megbetegedéseket is fognak jelenteni egyéb EU tagállamokból is.

A hepatitis A vírus rendkívül ellenálló, -20° C fokon is életképes maradhat és 100°C fokon 5 percig forralva pusztul csak el.

A hepatitis A vírus ellen védőoltással hatékonyan védekezhetünk, a teljes oltási sor (két oltás) felvételével évtizedekre szóló védettséget szerezhetünk.

Mivel 1999 óta Magyarországon kötelezően oltják a 13 éves fiatalokat a hepatitis B vírus ellen, így  jelenleg a 29 évesnél idősebbek a legveszélyeztetettebbek, de a 13 évesnél fiatalabbak is fogékonyak lehetnek. Számukra érdemes a kombinált vakcinát választani, mely az A és B típusú májgyulladás ellen egyaránt hosszútávú védelmet biztosít.

 
 

A hepatitis A fertőzés legjellegzetesebb tünete a sárgaság, azonban fejfájás, hányinger, étvágytalanság, fáradékonyság, izom-, ízületi fájdalom, sötét színű vizelet, agyag színű széklet is a betegségre utalhat. A tünetek 15-50 nappal a fertőzést követően jelentkeznek. Az A típusú májgyulladás általában magától gyógyuló betegség, de akár több hetes kórházi kezeléssel  is járhat, és a tünetek hónapokig is elhúzódhatnak - olvasható az Országos Epidemiológia Központ honlapján.

 

 

Május 8-án indult országszerte a "Ne sárgulj!" be kampány, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, és az oltási lehetőségekre. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.