A legnagyobb kedvezmény elve

Megtaláltuk a Kóka-Hankook szerződést!

/ 2007.11.14., szerda 12:10 /

Lapzártánkig szinte a teljes magyar sajtó figyelmét elkerülte, hogy a gazdasági tárca közzétette a Hankook gumicéggel kötött, sokat támadott szerződését. Az eddig titkolt megállapodás értelmében a dél-koreaiak a 15 milliárd forintos állami támogatás mellett párját ritkító kedvezményeket kaptak.

"Jelen szerződés rendkívül bizalmas információkat tartalmaz, és érzékenyen érinti a kedvezményezett üzleti érdekeit. Ezen megállapodás tartalmát ezért a kedvezményezettnek a magyar polgári törvénykönyvben rögzített üzleti titkaként kell kezelni" - áll a gazdasági tárca és a Hankook gumigyár közti 2005-ös szerződésben. A megállapodás leszögezi, hogy az aláírók a dokumentumot bizalmasan kezelik, s az abban foglaltakat - a felek, képviselőik és a projekt végrehajtásában érintettek kivételével - nem hozzák senki tudomására. A további pontok arról szólnak, hogy a titoktartást akkor oldják föl, ha arról törvény vagy bíróság rendelkezik, majd egy későbbi bekezdésből kiderül: az aláírók tisztában vannak vele, hogy a szerződésbe foglalt állami támogatás közérdekű adat, ám megfogadják, hogy abból csak annyit hoznak nyilvánosságra, amennyi nem sérti a Hankook érdekeit.

Kérdés, hogy a Hankooknak milyen néven nevezendő jogos üzleti titkát tartalmazhatja az a szerződés, amely a közpénzek folyósításának részleteiről rendelkezik. Ez iránt érdeklődött az Index és a Társaság a Szabadságjogokért nevű egyesület is abban a perben, amelyet az internetes lap és a civilszervezet tavasszal a gazdasági minisztérium ellen indított, amiért az elzárkózott a megállapodás közzétételétől. A bíróság végül szeptemberben arra kötelezte a tárcát: bocsássa a hírportál, illetve a nyilvánosság rendelkezésére a megállapodást. A felszólításnak a Kóka János vezette minisztérium csak a múlt hét végén tett eleget, méghozzá suttyomban. A tárca honlapjának Üvegzseb menüpontja alá mindenféle hírverés nélkül kihelyezett vagy inkább elrejtett, kizárólag angol nyelven olvasható szerződés lapzártánkig a Magyar Nemzet és a Hír Tv nyúlfarknyi híradásán kívül sehol sem vált hírré - a közzététel még az azt kikényszerítő Index figyelmét is elkerülte.

Pedig a megállapodásban a minisztérium nem mindennapi kiváltságokat biztosít a Dunaújvárosban építkező gumicégnek. A Hankook a 131 milliárd forintos befektetéshez 15,8 milliárd forint állami támogatást kap, ám ha ehhez hozzávesszük a képzési hozzájárulást és munkahely-teremtési juttatást, akkor az összeg mintegy 20 milliárd forintra rúg. Az állam a társaságiadó-kedvezmény mellett minden olyan kedvezményt és segítséget - jelentse az az engedélyek megszerzését, az adótörvények és más jogszabályok módosítását - szavatol a cégnek, amely a projekt kivitelezését elősegíti. Ha ez mégsem sikerülne, a Hankook kompenzációra jogosult, miként az a nagyvonalú rendelkezés is része a szerződésnek, mely szerint ha az állami juttatás valamely eleméről kiderülne, hogy ellentétben áll a törvényekkel, akkor a tárca más formában talál módot a támogatásra.

A minisztérium leszögezte, hogy száz kilométeren belül nem kínál senkinek gumigyártásra alkalmas területet, Dunaújváros önkormányzata pedig egyebek mellett vállalta, hogy buszmegállót létesít a gyár közelében. A százoldalas megállapodás további pontjai szerint a tárcának kötelessége megvédeni a multicéget minden olyan vitában vagy vizsgálatban, amely a vállalat adózását, környezet- és fogyasztóvédelmi tevékenységét, illetve foglalkoztatási gyakorlatát illeti. Miként a szerződés többi kitételét, Kóka Jánosék ezt a kötelmet is komolyan vették - s volt is bőven alkalmuk a Hankook védelmére kelni. Az utóbbi hónapokban ugyanis a cég háza tájáról érkező hírek legkevésbé sem a szakmai sikerekről szóltak, hanem hűtlen kezelés gyanújáról, magyar támogatásból alkalmazott szlovákiai munkásokról, a munkaügyi előírások megsértéséről, a szakszervezetek működésének akadályozásáról és környezetvédelmi visszásságokról.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.