Ijesztő adatok az öngyilkosság megelőzésének világnapján

/ 2011.09.10., szombat 19:55 /

Szeptember 10-e az öngyilkosság megelőzésének világnapja. Ezzel a nappal is szeretné az IASP a WHO közreműködésével ráirányítani az emberek figyelmét erre a világviszonylatban is gyakori, évi egymillió ember életét követelő halálozási okra.

Ijesztő, hogy a földön 40 másodpercenként vet önkezével véget életének egy ember, és félelmetes az is, hogy a fiatalok körében a második leggyakoribb halálok az öngyilkosság.

Az 1983 és 1987 közötti időszakban hazánkban kétszer annyi ember vetett önkezével véget életének, mint napjaikban. Az akkor évi ötezer körüli szám húsz éven át csökkent, de 2007 körül megtorpant ez a csökkenés; manapság 2400 körül stagnál. Magyarország viszont még így is az első tíz között van a világon a legtöbb öngyilkosságot elkövető országok között. A KSH adatai alapján 2000-ben 3269 ember lett öngyilkos Magyarországon, míg 2010-ben 2492 ember dobta el az életét. Naponta hat ember vet önkezével véget életének hazánkban és ennek a számnak a többszörösére tehető az öngyilkossági kísérletek száma. Területi egyenetlenség figyelhető meg, mivel a nyugati megyékben harmad annyi ember lesz öngyilkos, mint a déli, dél-keleti régiókban.

Dr. Zonda Tamás pszichiáter a Nemzetközi Öngyilkosság-megelőző Társaság (IASP) magyarországi referense kérdésünkre elmondta, hogy a statisztikák alapján a „típusos" magyar öngyilkos az 50 év körüli, alacsonyan iskolázott, elvált, alkoholista férfi. A magasan képzettek között jóval ritkább az öngyilkosság. A szegénység önmagában azonban nem igazán rizikó-faktor, de igen markánsan az, ha egy magasabb szintről csúszik le valaki anyagilag.

A vallásosság térben-időben komoly védelmet jelent. A mélyen katolikus országokban ma is alacsonyabb az öngyilkossági hajlam, mint a nem vallásos országokban.

Mióta világ a világ, mindenkor nagyjából azonosak a körülmények, a tényezők, amelyek az öngyilkosság gondolatáig juttatják az embert. A mentálisan beteg és/vagy sérülékenyebb-érzékenyebb emberek stressztoleranciája, krízistűrő-megoldó képessége elégtelenebb, mint az erős, kiegyensúlyozott lelkületűeké - mondja Dr. Zonda Tamás, pszichiáter. De egy nagy veszteség, bánat, csalódás, testi vagy lelki trauma következtében bárki kerülhet krízisállapotba, öngyilkosság-közeli állapotba, bármilyen „erős lélek" is. A legszomorúbb, hogy az ilyen helyzetbe kerülők nem hajlandók szakemberhez fordulni. Egyedül viszont nem tudnak megbirkózni a már tűrhetetlennek látszó teherrel. Pedig lehetne segíteni, főleg pszichoterápiával, és - igen! - néha átmenetileg még enyhébb gyógyszerekkel is.

Dr. Zonda Tamás a Nemzetközi Öngyilkosság-megelőző Társaság (IASP) magyarországi referenseként, a megelőzés Világnapján, szeptember 10-én fontosnak tartja kiemelni, hogy az önpusztítás gondolatával foglalkozó emberek számára van kiút. Csak saját erejükből már nem biztos, hogy meg tudják találni. „Túlélők" tízezrei tudnának erről igazán beszélni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.