valasz.hu/itthon/meg-fog-lepodni-a-katolikus-szex-biztonsagosabb-az-ovszernel-117320

http://valasz.hu/itthon/meg-fog-lepodni-a-katolikus-szex-biztonsagosabb-az-ovszernel-117320

Mérgező konzerv és befőtt

/ 2011.12.18., vasárnap 14:05 /

Egy nemrégiben napvilágot látott amerikai felmérés szerint, a konzervételek gyakori fogyasztása sokszorosára emeli a szervezetben a BPA-szintjét.

Azoknál, akik öt napon át ettek konzervdobozban tárolt ételeket, 1221 százalékkal több volt a vizeletükben a biszfenol-A (BPA) koncentrációja, mint azoknál, akik friss levest fogyasztottak.

A biszfenol-A egy elterjedt vegyület, a polikarbonátból készült termékek alapanyaga, amely megtalálható műanyag palackokban, dobozos italok és konzervek belső burkolatában, hőnyomott papírokon (blokk), ételtároló dobozokban, műanyag evőeszközökben, de fehér fogtömésekben is. Pál János, a Levegő Munkacsoport témavezetője szerint nemcsak konzervdobozok, hanem befőttes üvegek kupakjainak belső burkolata is tartalmazhat biszfenol-A-t, így a konzervkukoricától a fémdobozos üdítőkig, sörig számtalan helyen megtalálható ez a vegyület. Az elmúlt 10 évben 130-nál is több tanulmány talált kapcsolatot a műanyagokból hő, sav, lúg hatására kioldódó BPA és több, súlyos betegség között, mint a mellrák, az elhízás, a korai nemi érés, a vetélés vagy a cukorbetegség.

A BPA egészségkárosító hatásáról még nincsen egységes konszenzus, 2008-ban Kanada elsőként tiltotta be a BPA-t tartalmazó cumisüvegek forgalmazását, mert egyértelműen ki lehetett mutatni, hogy a polikarbonátokban a törhetetlenséget biztosító műanyagadalék károsítja a csecsemők idegrendszerét, árt a fejlődésüknek.

Az Európai Unió tagállamaiban sem lehet forgalmazni és gyártani sem 2011 nyara - hazánkban június óta - óta biszfenol-A tartalamú cumisüvegeket. 2010-ben szintén Kanada volt az úttörő abban, hogy a biszfenol-A-t toxikusnak nyilvánította, mivel káros az emberi szervezetre és a környezetre. Szintén korlátozzák a BPA használatát Amerika több államában, Ausztráliában és Európa több országában is.

A polikarbonát (PC) termékek törhetetlen, átlátszó színű anyagból készülnek. Érdemes a BPA mentes logóval ellátott termékeket keresni. Sok gyártó a polikarbonátból készült műanyagok helyett inkább polipropilént (PP) vagy poliéterszulfont (PES) használ alapanyagként.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.