valasz.hu/itthon/voros-segely-20434/

http://valasz.hu/itthon/voros-segely-20434/

A lombikprogram mellett állt ki a tekintélyes magyar jezsuita bioetikus

/ 2017.09.03., vasárnap 07:00 /
A lombikprogram mellett állt ki a tekintélyes magyar jezsuita bioetikus

A püspöki kar elnökének kiszólása felszínre hozta a tényt: a katolikus egyház elveti a mesterséges megtermékenyítést. Ennek ellenére sok hívő és pap pártolja a lombikprogramot – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.

„A jó szándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben” – miközben Veres Andrásnak, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnökének augusztus 20-iki szavai sokakat megbotránkoztattak, tartalmuk csak azt lephette meg, aki nem ismeri a Szentszék elutasító felfogását a témában.

A katolikus egyház ugyanakkor maga is megosztott a kérdésben. A mesterséges megtermékenyítést választó párokat számos pap támogatja, sőt az utóbbi idők egyik legtekintélyesebb katolikus bioetikusa, a jezsuita Somfai Béla már évtizedekkel ezelőtt kiállt az embrióvesztéssel nem járó, harmadik felet igénybe nem vevő, akár a nő testén kívüli megtermékenyítés mellett. A kérdésnek azért is jelentősége van, mert az egyház – az abortuszhoz hasonlóan – kiközösítéssel sújtja azokat, akik a lombikprogramban, akár társtettesként, életkezdeményeket pusztítanak el.

Érvek és ellenérvek az augusztus 31-i Heti Válaszban, mely a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.