valasz.hu/itthon/az-origo-belatta-tevedeset-es-cimoldalon-rehabilitalta-a-momentumot-126354

http://valasz.hu/itthon/az-origo-belatta-tevedeset-es-cimoldalon-rehabilitalta-a-momentumot-126354

A lombikprogram mellett állt ki a tekintélyes magyar jezsuita bioetikus

/ 2017.09.03., vasárnap 07:00 /
A lombikprogram mellett állt ki a tekintélyes magyar jezsuita bioetikus

A püspöki kar elnökének kiszólása felszínre hozta a tényt: a katolikus egyház elveti a mesterséges megtermékenyítést. Ennek ellenére sok hívő és pap pártolja a lombikprogramot – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.

„A jó szándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben” – miközben Veres Andrásnak, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnökének augusztus 20-iki szavai sokakat megbotránkoztattak, tartalmuk csak azt lephette meg, aki nem ismeri a Szentszék elutasító felfogását a témában.

A katolikus egyház ugyanakkor maga is megosztott a kérdésben. A mesterséges megtermékenyítést választó párokat számos pap támogatja, sőt az utóbbi idők egyik legtekintélyesebb katolikus bioetikusa, a jezsuita Somfai Béla már évtizedekkel ezelőtt kiállt az embrióvesztéssel nem járó, harmadik felet igénybe nem vevő, akár a nő testén kívüli megtermékenyítés mellett. A kérdésnek azért is jelentősége van, mert az egyház – az abortuszhoz hasonlóan – kiközösítéssel sújtja azokat, akik a lombikprogramban, akár társtettesként, életkezdeményeket pusztítanak el.

Érvek és ellenérvek az augusztus 31-i Heti Válaszban, mely a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.

Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora tiltott határátlépésekről és az önvizsgálat fontosságáról. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

E-egészségügy: bolyongó páciensek, eldobott receptek

Az e-egészségügy bevezetése új korszakot nyit, orvosunk ezután mindent lát – azt is, ha nem szedjük a felírt gyógyszert, vagy ha másik specialistát keresünk fel helyette. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

A századforduló és a két világháború közötti Magyarország, illetve öt legendás műgyűjtő alakja rajzolódik ki az Elveszett örökség című kötetből. A kollekciók nagy része szétszóródott, de mit tehetünk azért, hogy a világ tudjon róla: jó néhány remekmű valaha magyar tulajdonban volt. Részletek a friss Heti Válaszban.