valasz.hu/itthon/ugynokvad-a-volt-magyar-nemzet-foszerkeszto-ellen-petho-tibor-valaszol-128202

http://valasz.hu/itthon/ugynokvad-a-volt-magyar-nemzet-foszerkeszto-ellen-petho-tibor-valaszol-128202

A magyar kormányt a gyenge portfólióval már megbüntették, Navracsicsot engedjék át!

/ 2014.09.18., csütörtök 08:15 /

Úgyis szétszedik az európai parlamenti meghallgatáson Navracsics Tibort – hallani jó ideje. Pedig létező vélemény az is, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság új elnöke épphogy azért fog kardoskodni, hogy ugyan, engedjék már át a magyar biztosjelöltet. Hisz az Orbán-kormányt már megbüntették. És végülis Navracsicsot is. 

Navracsics Tibor

Navracsics Tibor egy 2012-es EP-meghallgatáson

Fotó: AFP/Europress

A legváltozatosabb vélemények láttak napvilágot azután, hogy kiderült, Navracsics Tibor uniós biztosjelölt nem a vágyott bővítési posztot, nem is a korábban kiszivárgott kereskedelmit kapta meg, hanem az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és állampolgársági ügyekért felel majd.

A kormány természetesen „fajsúlyosnak”, „kiemelkedő jelentőségűnek”, „stratégiainak” nevezte a posztot. Az ellenzéki pártok közül az MSZP, a Jobbik, az Együtt-PM és a DK – borítékolhatóan – a leggyengébb posztnak nevezte (mondjuk rövidebben) az oktatásit, és szerintük ezzel bünteti az EU a kormányfő „kettős beszéde” miatt Magyarországot. Az LMP viszont azt hangoztatta, hogy ez nem is rossz, ennél rosszabb is kinézett.

A hírportálok között is nagy volt a szórás, a kormánypártisággal nem igazán vádolható Index Eurológus blogja szerint „a korábbi várakozásokkal szemben jóval kevésbé fajsúlyos portfóliót kaphat Navracsics Tibor, a Fidesz biztosjelöltje. (…) Az oktatási és ifjúsági területen éppen az elmúlt ciklusban fogadták el hosszú évek óta a legfontosabb jogszabályt, az Erasmus-program átszervezését, és alkották meg az ifjúsági garanciaprogramot. A következő években nem várható hasonló horderejű változás.” A 444 viszont ezt írta: „A korábbi magyar biztosok sem voltak erősebbek nála. (…) Navracsics sokkal jobb területet kapott, mint amiről még a hét elején cikkeztek a külföldi lapok."

A több mint 20 éve Brüsszelben élő, azóta az EU-val foglalkozó szakújságíró, bruxinfos szakértő Fóris György blogjában azt írja: „a portfólió valóban nem tartozik a közösségi politikák szempontjából fajsúlyos, terjedelmes joganyaggal alátámasztott, tagországok életét azonnal közvetlenül érintő területek közé. Ha egy kormánynak az a fontos, hogy az „ő embere” ilyen székbe kerüljön, akkor ez a megbízatás nem azt demonstrálja, hogy sikerült.”

Így folytatja viszont: „mindez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy a portfólió maga értéktelen, és hogy a leendő új magyar biztossal személy szerint is „ki van tolva”. A nemzeti tanrendekbe persze nem szólhat bele semmilyen biztos, semmilyen EU. De az oktatás közösségi szintű körülményeinek a módosításával, programok finanszírozásával nagyon is hatással lehet rá.”

Fóris György szerint ha Juncker a  magyar biztosjelölt felé gonoszkodott is valamit, akkor az leginkább abban áll, hogy tovább nyeste az amúgy sem terjedelmes portfóliót. A felnőtt szakképzést ugyanis áthelyezték a foglalkoztatási tárcához.

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker

Fotó: MTI/AP

Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője még jóval a portfólió megnevezése előtt bejelentette: az Európai Parlament szocialista frakciója nem szavazza meg Navracsics kinevezését. Márpedig akkor nem csak a magyar jelölt, hanem mindenki bukik, ahogy megírtuk, az EP nem külön-külön szavaz a jelöltekről, hanem mindenkiről egy szavazással dönt.

Fóris György szerint azonban a néppárti Juncker rá tudja venni a szocialista vezér (és mellesleg most éppen EP házelnök) Martin Schulzot, hogy „engedjék át” a magyar jelöltet is. „Az érvelés az lehet, hogy a kormányt a relatíve „gyenge” portfólióval már „megbüntették”. A biztost pedig azzal, hogy tovább csökkentették a területet. Legyen ennyi elég, ne akarják, hogy a magyar kormány mást küldjön. Hiszen ki tudja, ki lehet az… Meg az idő is megy” – írja.

Juncker egyébként - fogalmazzunk finoman – meglehetősen érdekesen választott portfóliót néhány biztosnak:

Francia biztos lehet az, akinek – ha a dolog így megy tovább – hamarosan ki kell majd mondania, hogy a francia gazdaság helyzete tarthatatlan, a túlzott költségvetési hiány pedig tovább nem tolerálható. (Mindezt ráadásul biztosként éppen az az ember kell, hogy majd megtegye, aki pénzügyminiszterként éveken át a hiány lefaragásáért is lett volna Párizsban felelős).

Görög biztos kell, hogy megfegyelmezze azon tagországokat, ahol nem állnak a helyzet magaslatán a  (legális, vagy illegális) bevándorlók kezelésében - és amely országok szégyentáblája élén történetesen éppen Görögország áll.

Román biztosnak kell felügyelnie a hét éves felzárkóztatási EU-keretek fegyelmezett, gyors, hatékony és szabályos elköltését. Pedig eddig éppen Romániában voltak ezzel a legnagyobb gondok.

A bankunió bevezetését, a pénzpiaci reformok kiteljesítését pedig a londoni City-t késhegyig védő brit konzervatív politikusok egyike kell, hogy menedzselje.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.