valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

http://valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

Az amerikai magyarok a kisebbségi jogok miatt aggódnak

/ 2011.06.29., szerda 11:40 /

Az Amerikai Magyar Szövetség aggodalmát fejezte ki az emberi jogok megsértése miatt Romániában.

"Bízunk abban, hogy a Budapesten most megnyíló Tom Lantos Intézet erőteljesen felszólal majd az erdélyi magyarokért és a térség más diszkriminációt elszenvedő magyar kisebbségért " - írja közleményében  a legnagyobb amerikai magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség, amikor aggodalmát fejezi ki az emberi jogok megsértése miatt Romániában. 

Két évtizeddel a kommunizmus összeomlása után Románia még mindig adós azzal, hogy a magyar kisebbségeknek tett igéreteit teljesítse, pedig az volt a feltétele az ország NATO- és  EU- tagságának - emlékeztet az Amerikai Magyar Szövetség, majd hozzáteszi, hogy mind a román törvények, mind a gyarkorlat messze elmarad  a nyugat-európai elvárásoktól,  és gerjeszti az etnikumok közötti feszültséget.

A magyar kisebbségek elleni atrocitások megnövekedtek az utóbbi időkben, nemcsak az autonómia megtagadásáról van szó, hanem megfélemlítésről, fenyegetésről,  a közéletben való szerep visszaszorításáról, a saját kultúra élvezetének megtagadásáról - hívják fel a figyelmet az amerikai magyarok.   

Az Amerikai Magyar Szövetség elnöke, Koszorús Ferenc sürgeti, hogy a színfalak mögött és nyilvánosan is sürgessék Romániát, hogy tartsa be a magyar kisebbséggel kapcsolatos emberi jogokat. "Az Egyesült Államoknak nyomást kellene gyakorolni Romániára, és biztositani azt, hogy az erdélyi kisebbséget nem fenyegeti kultúrájának és identitásának erőszakos asszimilációja. Mindez valódi demokráciát hozna létre Romániában, szolgálná az Egyesült Államok érdekeit az egységes és szabad Európa megteremtésében"- szögezi le a közlemény, amit kitűnő időzitéssel éppen akkor adtak ki, amikor magas rangú amerikai delegáció Budapesten Tom Lantos nevében kisebbségi politikáról beszél, az emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságát hangsúlyozza

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.