Az amerikai magyarok a kisebbségi jogok miatt aggódnak

/ 2011.06.29., szerda 11:40 /

Az Amerikai Magyar Szövetség aggodalmát fejezte ki az emberi jogok megsértése miatt Romániában.

"Bízunk abban, hogy a Budapesten most megnyíló Tom Lantos Intézet erőteljesen felszólal majd az erdélyi magyarokért és a térség más diszkriminációt elszenvedő magyar kisebbségért " - írja közleményében  a legnagyobb amerikai magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség, amikor aggodalmát fejezi ki az emberi jogok megsértése miatt Romániában. 

Két évtizeddel a kommunizmus összeomlása után Románia még mindig adós azzal, hogy a magyar kisebbségeknek tett igéreteit teljesítse, pedig az volt a feltétele az ország NATO- és  EU- tagságának - emlékeztet az Amerikai Magyar Szövetség, majd hozzáteszi, hogy mind a román törvények, mind a gyarkorlat messze elmarad  a nyugat-európai elvárásoktól,  és gerjeszti az etnikumok közötti feszültséget.

A magyar kisebbségek elleni atrocitások megnövekedtek az utóbbi időkben, nemcsak az autonómia megtagadásáról van szó, hanem megfélemlítésről, fenyegetésről,  a közéletben való szerep visszaszorításáról, a saját kultúra élvezetének megtagadásáról - hívják fel a figyelmet az amerikai magyarok.   

Az Amerikai Magyar Szövetség elnöke, Koszorús Ferenc sürgeti, hogy a színfalak mögött és nyilvánosan is sürgessék Romániát, hogy tartsa be a magyar kisebbséggel kapcsolatos emberi jogokat. "Az Egyesült Államoknak nyomást kellene gyakorolni Romániára, és biztositani azt, hogy az erdélyi kisebbséget nem fenyegeti kultúrájának és identitásának erőszakos asszimilációja. Mindez valódi demokráciát hozna létre Romániában, szolgálná az Egyesült Államok érdekeit az egységes és szabad Európa megteremtésében"- szögezi le a közlemény, amit kitűnő időzitéssel éppen akkor adtak ki, amikor magas rangú amerikai delegáció Budapesten Tom Lantos nevében kisebbségi politikáról beszél, az emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságát hangsúlyozza

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Tóra, magyar!

A hamarosan rajtoló Kékszalagra hajók keresik legénységüket, a Balatonon pedig ötödannyi hajó sincs, mint a Boden-tavon. Összeállításunkban azt próbáltuk körüljárni, kinek és hogyan lehetséges belevágnia ebbe a sportba.

Így alakulhat át az Európai Unió

A múlt heti uniós csúcson kiderült, hogy nagy változások előtt áll az EU: a francia–német tandem szándékai szerint a megerősített eurózóna lesz a közösség új gravitációs központja. Aki kimarad, lemarad? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ezért akar a kormány lőtereket telepíteni az iskolákba

A lövészet iskolai oktatásának ötlete összefügg a hadsereg létszámhiányával, de valószínűleg ugyanúgy kevés valósul meg belőle, mint a lovaglásból vagy a mindennapos éneklésből. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért szavaz sok LMBT-személy a radikális jobboldalra?

Három európai kormányfő homoszexuális; Angliában rekordot döntött a meleg képviselők száma; szélsőjobbos alakulatok, illetve Skóciában az összes mérvadó párt élén szintén zenész áll – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.