Az amerikai magyarok a kisebbségi jogok miatt aggódnak

/ 2011.06.29., szerda 11:40 /

Az Amerikai Magyar Szövetség aggodalmát fejezte ki az emberi jogok megsértése miatt Romániában.

"Bízunk abban, hogy a Budapesten most megnyíló Tom Lantos Intézet erőteljesen felszólal majd az erdélyi magyarokért és a térség más diszkriminációt elszenvedő magyar kisebbségért " - írja közleményében  a legnagyobb amerikai magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség, amikor aggodalmát fejezi ki az emberi jogok megsértése miatt Romániában. 

Két évtizeddel a kommunizmus összeomlása után Románia még mindig adós azzal, hogy a magyar kisebbségeknek tett igéreteit teljesítse, pedig az volt a feltétele az ország NATO- és  EU- tagságának - emlékeztet az Amerikai Magyar Szövetség, majd hozzáteszi, hogy mind a román törvények, mind a gyarkorlat messze elmarad  a nyugat-európai elvárásoktól,  és gerjeszti az etnikumok közötti feszültséget.

A magyar kisebbségek elleni atrocitások megnövekedtek az utóbbi időkben, nemcsak az autonómia megtagadásáról van szó, hanem megfélemlítésről, fenyegetésről,  a közéletben való szerep visszaszorításáról, a saját kultúra élvezetének megtagadásáról - hívják fel a figyelmet az amerikai magyarok.   

Az Amerikai Magyar Szövetség elnöke, Koszorús Ferenc sürgeti, hogy a színfalak mögött és nyilvánosan is sürgessék Romániát, hogy tartsa be a magyar kisebbséggel kapcsolatos emberi jogokat. "Az Egyesült Államoknak nyomást kellene gyakorolni Romániára, és biztositani azt, hogy az erdélyi kisebbséget nem fenyegeti kultúrájának és identitásának erőszakos asszimilációja. Mindez valódi demokráciát hozna létre Romániában, szolgálná az Egyesült Államok érdekeit az egységes és szabad Európa megteremtésében"- szögezi le a közlemény, amit kitűnő időzitéssel éppen akkor adtak ki, amikor magas rangú amerikai delegáció Budapesten Tom Lantos nevében kisebbségi politikáról beszél, az emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságát hangsúlyozza

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.