valasz.hu/itthon/iden-ket-fotografust-is-hemzo-dijjal-jutalmaztak-128878

http://valasz.hu/itthon/iden-ket-fotografust-is-hemzo-dijjal-jutalmaztak-128878

A meleglobbinak tett volna gesztust a kormány ENSZ-képviselője?

/ 2017.07.13., csütörtök 18:00 /
A meleglobbinak tett volna gesztust a kormány ENSZ-képviselője?

Diplomáciai gyorstalpaló: hogyan lavírozzunk külföldön a meleglobbi és saját értékeink között?

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa június 22-én határozatot fogadott el a család, benne az idősek védelméről. A dokumentum a testület 30 tagállamának igen, 12 tagállamának nem szavazatával, öt tartózkodással ment át. A szövegben alapjáraton nincs semmi különös: több pontban azt részletezi, miként kell óvni az öreg embereket, kiáll a család fontossága mellett, és a gyermeküket pár nélkül nevelőkről is mond néhány jó szót.

Elfogadása mégsem volt magától értetődő. Nem fogják kitalálni, hogy az elsősorban afrikai, ázsiai országok által támogatott dokumentum mivel verte ki a biztosítékot főleg a nyugati tagoknál. Az, hogy a családról mint olyanról beszél, és nem többes számban, esetleg „családok különféle formái”-ként, utalva mindenekelőtt a homoszexuális párokra. Ezért a haladó felfogású tagok módosító javaslatokat nyújtottak be, hogy orvosolják ezt az égbekiáltó hiányosságot.

Utóbbi kezdeményezésre Magyarország ENSZ-képviselője igennel voksolt (a többes számot viszont nem támogatta), a dokumentum végszavazásán pedig tartózkodott. (A részletekről itt lehet olvasni.) Amint egyes családvédők emlékeztetnek, történt ez az után, hogy Budapest nemrég nagyszabású, LMBT-szervezetek szerint „homofób” világkonferenciának adott otthont, ahol a férfi-nő alapú házasság megkérdőjelezhetetlen „alap” volt. És azelőtt, hogy – demonstratív módon – a kormány egyetlen tagja sem jelent meg a homoszexuálisok múlt szombati Budapest Pride-ján, ezzel is hitet téve az általa képviselt értékrend mellett.

Nem hazánk az egyetlen, amely ilyen különösen viselkedett. Miközben az Egyesült Államokban Donald Trump elnök és stábja hasonló módon gondolkodik a családról, ENSZ-képviselőjük ugyancsak a határozat ellen szavazott. Mint magyarázatában írta, nem ért egyet a benne foglalt családfogalommal, mert az úgymond kizárja a hagyományostól eltérő együttélési formákat. Ez annál is érthetetlenebb, mert egy másik, ugyanakkor elfogadott ENSZ-határozatot a nők helyzetéről az amerikai küldött nem támogatott, mert elutasítja, hogy a dokumentum a reprodukciós jogokat (leánykori nevükön: abortusz) szorgalmazza világszerte.

Múlt szerdán ezért írásban megkérdeztük Horváth Zsuzsannát, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét, állandó ENSZ képviselőnket, a kormány nemzetközi színtéren miért képvisel más nézeteket, mint idehaza. Munkatársa postafordultával udvarias levélben válaszolt, azt írván: „A jelenlegi eljárási szabályoknak megfelelően, kérdését – amelyet tudomásom szerint közvetlenül is megküldött a KKM Sajtó Főosztályának – illetékességből a Sajtó Főosztály fogja Önnek hivatalosan megválaszolni.”

Megkeresésünkben azt kértük, hogy a választ lehetőleg hétfőig küldjék el. Ma csütörtök van, de semmi reakció, így magunknak kellett magyarázatot lelnünk a rejtélyes viselkedésre. Mármost egyes diplomáciában jártas forrásaink szerint fordítva áll a helyzet, azaz nem fosztogatunk (mármint lényegüktől alapfogalmakat), hanem osztogatunk (mégpedig sallereket Brüsszelnek és a nyugati világnak).

„A nemzetközi színtéren nagy nyomás nehezedik az Orbán-kormány képviselőire, hogy igazodjanak a nyugati világ politikailag korrekt családfogalmához. A mostanihoz hasonló határozatok tucatjai állítják élére a kérdést, és olykor diplomáciai megfontolásból a kompromisszumos utat kell választani. A mostani esetben viszont már az a tény, hogy EU-tagállamként, a többi uniós országgal ellentétben, nem elutasítottuk a javaslatot, hanem tartózkodtunk, felér egy kiállással az értékeink mellett” – magyarázza kormányzati informátorunk.

Tudomásunk szerint emellett két további tényező is közrejátszott a magyar nagykövet döntésében. Az egyik, hogy „a családok különféle formái” kitétellel kormánykörökben nincs akkora fenntartás, mondván, ez nem feltétlenül a melegházasságra utal, hanem (az egyre inkább eluralkodó nemzetközi szóhasználat szerint) akár a gyermeküket egyedül nevelőkre is vonatkozhat. A másik, hogy a határozatot oroszok, kínaiak és a nemzetközi szalonokban hasonlóképpen fenntartásokkal kezelt országok terjesztették elő. Márpedig ha emberi jogi kérdésekről van szó, diplomatáink (akik között amúgy sem mindenki képviseli következetesen a hagyományos családmodellt) nem szívesen csatlakoznak ehhez a klubhoz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.