valasz.hu/itthon/bodo-viktor-reagal-a-heti-valasz-irasara-73650

http://valasz.hu/itthon/bodo-viktor-reagal-a-heti-valasz-irasara-73650

A meleglobbinak tett volna gesztust a kormány ENSZ-képviselője?

/ 2017.07.13., csütörtök 18:00 /
A meleglobbinak tett volna gesztust a kormány ENSZ-képviselője?

Diplomáciai gyorstalpaló: hogyan lavírozzunk külföldön a meleglobbi és saját értékeink között?

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa június 22-én határozatot fogadott el a család, benne az idősek védelméről. A dokumentum a testület 30 tagállamának igen, 12 tagállamának nem szavazatával, öt tartózkodással ment át. A szövegben alapjáraton nincs semmi különös: több pontban azt részletezi, miként kell óvni az öreg embereket, kiáll a család fontossága mellett, és a gyermeküket pár nélkül nevelőkről is mond néhány jó szót.

Elfogadása mégsem volt magától értetődő. Nem fogják kitalálni, hogy az elsősorban afrikai, ázsiai országok által támogatott dokumentum mivel verte ki a biztosítékot főleg a nyugati tagoknál. Az, hogy a családról mint olyanról beszél, és nem többes számban, esetleg „családok különféle formái”-ként, utalva mindenekelőtt a homoszexuális párokra. Ezért a haladó felfogású tagok módosító javaslatokat nyújtottak be, hogy orvosolják ezt az égbekiáltó hiányosságot.

Utóbbi kezdeményezésre Magyarország ENSZ-képviselője igennel voksolt (a többes számot viszont nem támogatta), a dokumentum végszavazásán pedig tartózkodott. (A részletekről itt lehet olvasni.) Amint egyes családvédők emlékeztetnek, történt ez az után, hogy Budapest nemrég nagyszabású, LMBT-szervezetek szerint „homofób” világkonferenciának adott otthont, ahol a férfi-nő alapú házasság megkérdőjelezhetetlen „alap” volt. És azelőtt, hogy – demonstratív módon – a kormány egyetlen tagja sem jelent meg a homoszexuálisok múlt szombati Budapest Pride-ján, ezzel is hitet téve az általa képviselt értékrend mellett.

Nem hazánk az egyetlen, amely ilyen különösen viselkedett. Miközben az Egyesült Államokban Donald Trump elnök és stábja hasonló módon gondolkodik a családról, ENSZ-képviselőjük ugyancsak a határozat ellen szavazott. Mint magyarázatában írta, nem ért egyet a benne foglalt családfogalommal, mert az úgymond kizárja a hagyományostól eltérő együttélési formákat. Ez annál is érthetetlenebb, mert egy másik, ugyanakkor elfogadott ENSZ-határozatot a nők helyzetéről az amerikai küldött nem támogatott, mert elutasítja, hogy a dokumentum a reprodukciós jogokat (leánykori nevükön: abortusz) szorgalmazza világszerte.

Múlt szerdán ezért írásban megkérdeztük Horváth Zsuzsannát, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét, állandó ENSZ képviselőnket, a kormány nemzetközi színtéren miért képvisel más nézeteket, mint idehaza. Munkatársa postafordultával udvarias levélben válaszolt, azt írván: „A jelenlegi eljárási szabályoknak megfelelően, kérdését – amelyet tudomásom szerint közvetlenül is megküldött a KKM Sajtó Főosztályának – illetékességből a Sajtó Főosztály fogja Önnek hivatalosan megválaszolni.”

Megkeresésünkben azt kértük, hogy a választ lehetőleg hétfőig küldjék el. Ma csütörtök van, de semmi reakció, így magunknak kellett magyarázatot lelnünk a rejtélyes viselkedésre. Mármost egyes diplomáciában jártas forrásaink szerint fordítva áll a helyzet, azaz nem fosztogatunk (mármint lényegüktől alapfogalmakat), hanem osztogatunk (mégpedig sallereket Brüsszelnek és a nyugati világnak).

„A nemzetközi színtéren nagy nyomás nehezedik az Orbán-kormány képviselőire, hogy igazodjanak a nyugati világ politikailag korrekt családfogalmához. A mostanihoz hasonló határozatok tucatjai állítják élére a kérdést, és olykor diplomáciai megfontolásból a kompromisszumos utat kell választani. A mostani esetben viszont már az a tény, hogy EU-tagállamként, a többi uniós országgal ellentétben, nem elutasítottuk a javaslatot, hanem tartózkodtunk, felér egy kiállással az értékeink mellett” – magyarázza kormányzati informátorunk.

Tudomásunk szerint emellett két további tényező is közrejátszott a magyar nagykövet döntésében. Az egyik, hogy „a családok különféle formái” kitétellel kormánykörökben nincs akkora fenntartás, mondván, ez nem feltétlenül a melegházasságra utal, hanem (az egyre inkább eluralkodó nemzetközi szóhasználat szerint) akár a gyermeküket egyedül nevelőkre is vonatkozhat. A másik, hogy a határozatot oroszok, kínaiak és a nemzetközi szalonokban hasonlóképpen fenntartásokkal kezelt országok terjesztették elő. Márpedig ha emberi jogi kérdésekről van szó, diplomatáink (akik között amúgy sem mindenki képviseli következetesen a hagyományos családmodellt) nem szívesen csatlakoznak ehhez a klubhoz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Támad az ukrán sovinizmus – hecckampányt indítottak a magyarok ellen

Nem álltak hazánk mellé a visegrádi országok a módosított ukrán oktatás törvény elleni tiltakozásban. Közben Ukrajnában folyik a hecckampány, amely Kárpátalja elszakításának szándékával rágalmazza az ott élő magyarokat. Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.