A Microsoft-vezér is bírálja a magyar internetadót

/ 2014.10.29., szerda 15:47 /

… na jó, „csak” az itteni Microsoft-vezér. Ő viszont netadó helyett digitális New Dealt javasol cége stratégiai partnerének, a magyar kormánynak. Papp István írását a csütörtöki Heti Válaszban közöljük.

Papp István

Papp István

„Van, amikor egy kormányzati döntés alapvetően határozza meg egy iparág kilátásait. És van, amikor egy döntésnek az adott »céhen« túlmutató következményei vannak: egy egész ország jövőjét érintik, hangozzék ez bármilyen fennkölten is. A netadó ilyen döntés. A telkócégekre (valójában azonban a telkócégeken keresztül) kivetendő új adó több szempontból is érdemes a vizsgálatra: annak konkrét szakmai tartalma, elvi létjogosultsága, illetve politikai üzenete szempontjából is.” Ez utóbbival, a politikai tartalommal Papp István írása nem foglalkozik. Egyrészt azért nem, mert a szerző nem politikus, másrészt és elsősorban azért nem, mert a hazai közélet megosztottsága miatt ez a megközelítés rögtön „túszul” is ejti az ügyet: a pró és kontra érvek mentén felsorakozók tábora pártpreferencia és világnézet szerint alakul máris. Pedig az igazság „odaát” van: a pártsemleges gazdasági racionalitás dimenziójában – írja a Microsoft Magyarország első embere.

„Márpedig innen nézvést, a magyar infokommszektor, illetve tágabban, a magyar gazdaság érdekei felől vizsgálva a kérdést azt látjuk, hogy a netadó mellett nem szól életképes érv – ellene viszont annál inkább. Mint ismeretes, a Microsoft Magyarország – néhány más iparági szereplő mellett – a magyar kormány stratégiai partnere. A stratégiai partnerség értelme pedig éppen abban áll, hogy a netadó vagy a hozzá hasonló, különleges szaktudást igénylő kérdésben a kormány bizton támaszkodhat a partnerei által képviselt iparági tudásra és tapasztalatra.”

A csütörtöki Heti Válaszban közölt írás bevallott célja és – önhibáján kívül – megkésett ambíciója tehát az, hogy stratégiai szövetségesként „harag és részrehajlás” nélkül igyekezzen megelőzni egy hiba elkövetését. „A netadó ugyanis nem közelebb viszi, hanem távolítja Magyarországot azoktól a céloktól, amelyeket a kormány – együttműködésben a hazai ikt-szektorral – stratégiai fontosságúként fogalmazott meg.”

Papp István írása az október 30-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.