A Mindszentyt elítélő vérbíró egy pap vállán zokogva kért feloldozást

/ 2015.03.05., csütörtök 15:40 /

A kommunista vérbíró Kerényi Lajos kórházlelkész vállain zokogva kért bocsánatot bűneiért. Olty Vilmos katolikus cserkészként kezdte, nyilas párttagként, majd kommunistaként folytatta, mielőtt betegágyán számot vetett volna bűneivel. 

Kerényi Lajos piarista kapta nemrég az Európai Polgár Díjat. Ez alkalomból a Válasz.hu interjút közölt a szerzetessel, melyben a következő döbbenetes rész olvasható: „Ma is folyamatosan járom a kórházakat. De már nem téríteni akarok, valószínű, akkor sokan azonnal elzavarnának. Inkább azt mondom: »Lajos atya vagyok, az Úr Jézus üdvözli!«, majd beszélgetünk. S közben csodás istenélményekben van részem. Találkoztam már így például azzal a vérbíróval, aki ’56 után számos halálos ítéletet hozott, Mindszenty bíborost, illetve engem is elítélt. Véletlenül találtam rá egy kórteremben, először meg sem ismertem, beszélgetés közben derült ki, hogy ő a hírhedt Olty Vilmos. Könnyek között kérte a feloldozást, feladtam rá a szent kenetet, s még távozásomkor is remegve kérdezte, ugye akkor most már megnyugodhat, megbocsátott neki az Úr? A halálos ágyon már nincsenek ateisták.”

Mivel a beszélgetésben nem volt mód kifejteni, ki is ez az Olty (vagy Olti) Vilmos, álljon itt az illető életrajza dióhéjban, mert nem tanulság nélküli megismerni. Amint a Vatikáni Rádió honlapján olvasható, a vérbíró hithű katolikusként kezdte pályafutását Szegeden, ahol diákkorában a Mária Kongregációnak, illetve a Magyar Cserkészszövetségnek is a tagja volt, de életpályája váratlan fordulatot vett: előbb belépett a Nyilaskeresztes Pártba, majd a Magyar Kommunista Párt Központi Vezetőségének Ifjúsági Titkárságának a Magyar Cserkészszövetség vezetőiről készített titkos névjegyzékében mint kommunista párttag találjuk a nevét – feltehetőleg ekkor már beépített emberként tevékenykedett.

1945-től aztán a Markó-utcai Népbíróság kihallgató népügyésze, tanácsvezető bírája, majd 1948-tól a Budapesti Népbíróság elnöke lett, és koholt vádak alapján súlyos börtönbüntetéseket és halálos ítéleteket hozott. Sokszor a pártközpont előzetes utasítása alapján ítélkezett. Ilyenek voltak például az Actio Catholica vezetői, Mindszenty József bíboros, a Grősz József érsek és Endrédy Vendel zirci főapát elleni perek. A volt kistarcsai internáltak közlése szerint az időnként Olti Vilmos vezette bíróság és az ügyész kitelepedett Kistarcsára, és az internálótábor területén fogva tartottak ítéletét pár perc alatt hosszú börtönbüntetésre vagy halálra változtatták.

A későbbek során, 1956-tól – rossz híre miatt – Kádárék nem engedték bíráskodni, így 1957 és 1960 között ügyvédi tevékenységet folytatott. A kétezres években hunyt el, a fent ismertetett körülmények között. Örök tanúságul annak, hogy miként lehet valaki a saját vétkének legnagyobb áldozata, és hogy milyen az, amikor a bűn – már az evilágon – önmagában hordja a büntetését.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.