A miniszter félrenéz

/ 2016.11.23., szerda 16:39 /

A korrupciós sztorikat tőmondatokban cáfolja, a gyanús bizniszekben utazó bizalmasairól „mit sem tud”, kerüli a szembesítést – meg a szembenézést – vádlóival. Mi igaz a Rogán Antal és társai elleni bűnlajstromból?

A 2014-ig V. kerületi polgármesterként, tavalyig parlamenti Fidesz-frakcióvezetőként és gazdasági bizottsági elnökként, jelenleg Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterként működő Rogán Antalt eddig három témában leplezte le a sajtó. Két éve vagyonnyilatkozat-trükközésen kapták; sem az ingatlanos zsargon szerint „a nyüzsgő belvároshoz közel, ám a zajtól távol, Buda legexkluzívabb részén található” Pasa parki óriáslakásának, sem a nemrég újra kicsinosított balatonlellei nyaralójának nem találta el a pontos méreteit és tulajdonviszonyait. Ez persze a politikusoknál bocsánatos bűn, pláne, hogy – miként a Heti Válasz feltárta – akadnak cifrább példák is. Medgyessy Péter exkormányfő „mindösszesen” egy Zamárdiban épülő Balaton-parti villát felejtett ki a bevallásából, Kóka János volt SZDSZ-es gazdasági miniszter pedig egy normafai luxushajlékról nem adott számot az Országgyűlésnek.

Úszni az adósságban

Rogán Antal esete annyiban mégis egyedi, hogy nincs az az utólagos korrekció, amellyel életszerűvé lehetne tenni a vagyonnyilatkozatait. A legfrissebb dokumentum szerint négy lakóház, egy teremgarázs, 16 erdőség, rét és szántó boldog tulajdonosa (részben vagy egészben), öt éve tartósbérlet-konstrukcióban jutott hozzá egy Audi A3-ashoz, 44 milliónyi adósságot „nyög” – és közben 507 ezer forintnyi tartaléka van. (Összevetésül: a kancelláriát irányító Lázár Jánosnak 108-szor, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek 464-szer ennyi a megtakarítása-készpénzállománya, miközben életszínvonalban nyilván nem körözik le a kabinetvezető kollégát.)

A hibás vagyonbevallások után Rogán második leleplezett „közbűne” egy kemény hazugság, a harmadik egy lágyabb igazságtorzítás lett. A néhai Népszabadság kérdésére kerek perec letagadta, hogy családjával helikopterrel utazott egy nyírségi lagziba. Az Index megkeresésére pedig alaptalannak minősítette azt a később videofelvételekkel, valamint a miniszteri beiktatásán készült fényképekkel is igazolt tényt, hogy baráti és munkakapcsolatban áll Kertész Balázs ügyvéddel, aki 2010-ig biztosan a jobbkeze volt (mint V. kerületi önkormányzati képviselő), és jelenleg is a Belváros–Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági elnöke.

Kertész: 15-ből 7

A Kertész-kapcsolat azért kínos Rogánnak, mert az „árnyékember” csodálatos gazdagodását (melyet a sajtó mostanra ugyancsak feltárt) kizárólag a nagypolitika felől lehet megérteni. Nem arra kell gondolni, hogy az ügyvéd a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség felügyelőbizottságának miniszteri delegáltjaként, illetőleg a kőolaj- és üzemanyagtartályok működtetését végző Opal Zrt. igazgatósági tagjaként csillagászati tiszteletdíjakat szakított volna. Inkább arra, hogy a mai kabinetminiszter által kijelölt vagy kikövezett állami és piaci utakon ő volt hivatott végigmenni – és a magánhasznot bezsebelni.

Rogán körül az utóbbi időben 15 közéleti-korrupciós botrány habzott fel, ezek közül hétben szerepel az egykori politikustárs neve (lásd táblázatunkat a 12. oldalon). A legrégebbi a 2003 óta húzódó, Kulcsár Attila-féle brókerbalhé, melynek egyik kulcsdokumentuma szerint Kertész Balázs intézte Rogán Antal csúszópénzekkel kapcsolatos ügyeit”. A legjelentősebb pedig a letelepedési biznisz, melynek Rogán nemcsak a parlamenti előterjesztője volt, de a gazdasági bizottság elnökeként a kötvényforgalmazók kijelölése is hozzá tartozott. Lássunk csodát, ezek a többnyire offshore hátterű közvetítőcégek azzal a Kosik Ügyvédi Irodával intéztették a pénzes bevándorlók adminisztratív ügyeit – fejenként több ezer eurós munkadíjért –, melynek a névadó Kosik Kristófon kívül Kertész is tagja. (Ugyanez a jogászcsapat korábban be-bedolgozott a belvárosi önkormányzatnak, a Fidesz-frakciónak, a Miniszterelnöki Kabinetirodának és Habony Árpád kormányfői tanácsadónak is, tehát a mindenkori „Rogán és Vidéke Áfész”-nek.)

A kommunikációért felelős miniszter és a Fideszben csak „Keba” mozgalmi néven emlegetett jogász esetében a közös lóláb nemcsak a letelepedésikötvény-üzletből lóg ki. Még egyértelműbb az egymásrautaltságuk a MobilSign-ügyben. Most nyáron robbant a bomba, hogy Rogán Antal harmadmagával feltalált egy elektronikus aláírási eljárást; idén februárig ő, illetve a Hunguard nevű informatikai kft. tulajdonosai Balázs, Lengyel Csaba) voltak e szabadalom birtokosai. A jogokat végül a Kertész Balázs felesége által jegyzett MobilSign vette meg, így ma már ez a cég végzi a – mások mellett a Magyar Telekom által is megvásárolt – találmány piaci hasznosítását. (Időközben a kormány a Hunguardra szabta a pénzügyi intézmények informatikai auditjáról szóló rendeletet, ami szintén milliárdos árbevétellel kecsegteti ezt az érdekcsoportot.)

A kormányfő tűri

Aligha csoda, hogy Kertész Balázs ma már legalább egymilliárd forintnyi ingatlanvagyon fölött rendelkezhet. Egyrészt övé egy 245 négyzetméteres szuperiroda a bel-pesti Aulich utcában, ahová Rogán szintén bejáratos, valamint egy tóra néző luxusapartman Svájc Zug nevű offshore-paradicsomában. Továbbá, miként az Átlátszó.hu kiderítette, nemrég ő rendelte meg egy gellérthegyi villa felújítását, amely közvetve – legalábbis papíron – svájci tulajdonban van. Utóbbi ingatlanművelethez ügyvédként az a Karafiát Katalin segédkezik, aki anno egy egyetemi körbe tartozott Kertésszel és Kosik Kristóffal, s persze a mai kabinetminiszternek is állandó szerződtetett tanácsadója.

Miként táblázatunkból kiderül, ez a jogászi kör, illetve a Pasa parki szomszédközösség szinte állandó haszonélvezője a Rogán által „gerjesztett” állami projekteknek – azt azonban egyelőre nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítania sem az Együtt-alelnök Juhász Péternek, sem másnak, hogy a fideszes csúcspolitikus az alvilággal (értsd: Portik Tamással és Vizoviczki Lászlóval) is összeépült volna. Noha a közélet rezdüléseit figyelők kormányzati selyemzsinórként értékelték, hogy a Magyar Demokrata hetilap minapi közvélemény-kutatásában Rogán Antalt már Gyurcsány Ferencnél is elutasítottabbnak ábrázolták, Orbán Viktor múlt héten a parlamentben vette védelmébe beosztottját. „Minden egyes támadás csak megerősíti Rogán miniszter úr pozícióját” – üzente a kritikusoknak.

Ha tényleg így történik, valószínűleg közvetlenül a 2018-as parlamenti választások előtt lesz a legeslegerősebb Rogán Antal pozíciója…

Nagyításért kattintson a képre!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.