A minisztert félreléptették

/ 2018.05.30., szerda 14:51 /

Orbán Viktor átnyúlt Seszták Miklóson, és a Miniszterelnöki Kormányiroda alá húzta be a nemzeti vagyon felügyeletét. Miért nem jár hála – és új országos pozíció – az állami szektor „Simicska-mentesítését” végrehajtó politikusnak?

„A miniszter lépjen félre!” – szólította fel 2014 júliusában a Magyar Nemzet a fejlesztési tárca új gazdáját, miután kiderült, hogy Seszták Miklós offshore-hátterű cégeknek is ügyvédkedett. „Ki ez a miniszter? Kóka János? Nem, bár a múltjától lehetne. Ez a miniszter nem annak a bizonyos Elmúlt Nyolc Évnek a szereplője és terméke, hanem az Elmúlt Pár Hónapé” – vont gyilkos párhuzamot az egykori napilap a múlt szabad demokrata yuppie-ja és az akkori jelen KDNP-s felfedezettje között. Védekezésképpen Seszták és a kormány megfogalmazta a korrupciós vádak hatástalanítására szánt – azóta visszatérően alkalmazott – tételmondatot, mely szerint „a támadások kétségbeesett emberek reménytelen próbálkozásai”.

Ez volt az a pillanat, amikor a közvélemény bizonyítva láthatta, hogy a 2014-es választások után megszűnt a „kémia” a Fidesz gazdasági hátországát felépítő laptulajdonos, Simicska Lajos és – a kisvárdai politikust országos tényezővé emelő – Orbán Viktor között. Csakhamar az is világossá vált, hogy a közvagyon és a stratégiai vállalatok uraként Seszták fogja eltávolítani Simicska szakértőit, lekötelezettjeit az állami kulcspozíciókból. A Magyar Nemzet-cikket jegyző szerző néhány hónap múlva megértette az idők szavát, felhagyott a „reménytelen próbálkozásokkal”, inkább távozott az újságtól. Közben Seszták is teljesítette küldetését: az állami cégeknél lojális emberekre cserélte a Simicska–Orbán-háború „kétségbeesettjeit”.

A 2014–18-as ciklus nemzeti fejlesztési minisztere tehát bizalmi munkát végzett – és nyilván nem számított arra, hogy a mostani választás után sesztáktalanítás lesz a jussa a „sikeres” simicskátlanításért. Sőt! A magát az ELTE jogi karának 1994-es elvégzésétől kezdve nagypolitikusnak építő (eleinte Kisvárdán, majd Szabolcsban is képviselősködő, a megyei gazdasági és vagyonpolitikai döntéseket mindinkább uraló, 2010 óta a parlamentben helyet foglaló, a felszámolói piac országos újraosztását intéző „zsűrit” elnöklő, később miniszteri tisztséget vállaló) Seszták Miklóst hidegzuhanyként érte, hogy Orbán Viktor úgy határozott, háttérbe szorítja. Talán túlzás a 24.hu információja, hogy a volt tárcavezető dühében azzal fenyegette meg a kormányfőt: visszaadja egyéni mandátumát, azaz kockára teszi a Fidesz újabb kétharmadát. Ám a konfliktus mélységéről sokat elárul, hogy a KDNP-s politikusnak „vigaszágon” sem jutott országos pozíció; lényegében az út szélén hagyták, ami merőben szokatlan a bajtársiasságra épülő Fideszben. Ráadásul Seszták városa is kapott egy pofont a kormánytól: hiába lépett fel az NB1-be az új fociarénával megajándékozott Kisvárda FC, a stadion mellé tervezett multifunkcionális csarnok tervezéséről és kivitelezéséről szóló állami tendert a minap váratlanul megakasztotta (eredménytelennek nyilvánította) a Nemzeti Sportközpontok. Efféle példastatuálásokban legfeljebb Simicska Lajos cégeinek lehetett része 2014 után…

Miért vált kegyvesztetté Seszták Miklós? A 444.hu és a Népszava már februárban pedzegette, hogy inog a szék a fejlesztési miniszter alatt. Az internetes portál ezt egyebek mellett azzal indokolta, hogy a kínai hitelből, jórészt kínai vállalatok által építendő Budapest–Belgrád-vasútvonal ügyét egy minden állomáson és megállóhelyen megálló személyvonat lassúságával sikerült csak sínre tennie a Seszták-stábnak, noha a magyar kormányfő tavaly novemberben már kidolgozott tervekkel kívánta fogadni kollégáját, Li Ko-csiangot. Valóban akadtak gondok a tárcavezető hatékonyságával – több informátorunk szerint is sebesebben „oligarchizálódott”, mint hajtotta a közjót. Ez azt jelenti, hogy miközben a kisvárdai önkormányzati és állami gigaberuházásokat (stadionépítés, termálkútfúrás, hőközpont-kivitelezés, edzőcsarnokterület-előkészítés, MÁV-állomás-felújítás) elnyerő Penta Industry Kft. sorra gyűjtötte országos referenciáit (kivitelezési munkák a nemzeti vagyonkezelőnek, szinkronúszó létesítmények kialakítása a 2017-es úszó-világbajnokságra), az udvari cég csak egy teljes év késéssel, mostanra volt képes felújítani a Fidesz bölcsőjeként ismert Bibó István Szakkollégium gellérthegyi épületét. Pedig minden adva volt a gyors munkához: Seszták is volt bibós hallgató, ő felügyelte a projektgazda Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt, ráadásul az állam az általa főszervezett vizes vb miatt adta oda a munkát hirdetmény nélküli eljárásban a Penta Industry Kft.-nek (a szakkollégiumnak a FINA-esemény idején elvileg szálláshelyként kellett volna üzemelnie).

Több forrásunk is megerősítette: a hatékonyságfetisiszta kormányfő szemében a nehézkes Seszták önmagában is tehertétel volt, ám a miniszter leépítésénél fontosabb fejlemény, hogy Orbán Viktor közvetlenül a Miniszterelnöki Kormányiroda alá húzta be a nemzeti vagyon felügyeletét (a tárca nélküli Bártfai-Mager Andrea stábja ehhez az egységhez tartozik). A kormányfő tehát immár egyetlen karnyújtásnyira van az állam stratégiai javaitól – és persze a leggazdagabb magyarrá előléptetett Mészáros Lőrinc szektorokon átívelő cégbirodalmától is. „Orbán Viktor nemcsak kormányt irányít, hanem immár rendszert is épít. Az pedig szükségszerűen együtt jár a tulajdonviszonyok optimalizálásával. Simicskát »levedlette« ugyan, de Seszták is akadálynak bizonyult, nem pedig hatékonyságjavító közreműködőnek. A mostani centralizációt persze lehet az államkapitalizmus felé vezető út újabb lépcsőjeként is értékelni, de én próbálok jóhiszeműbb lenni” – fogalmaz lapunknak a rendszerváltás óta a „Fidesz-közösséghez” tartozó minisztériumi főtisztviselő.

A jövő további megelőlegezése helyett csokorba szedtük azokat az államnak dolgozó nagyságokat, akiket eddig Seszták Miklóshoz kötött a „piac” (lásd táblázatunkat). Az ő sorsuk alakulását érdemes figyelni; heteken-hónapokon belül kiderülhet, hogy a volt fejlesztési miniszter „bűne” valójában mekkora.

* * *

Seszták Miklós politikai „családja”

Aradszki András

Nyolc éve Seszták Miklós KDNP-s frakciótársa a parlamentben. 2014-től energiaügyi államtitkár a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, de a 2018-as választások után ő is „kibukott” a kormányzatból. Lánya, Aradszki Dea már a közös NFM-szerepvállalás előtt Seszták kisvárdai ügyvédi irodájában jelöltködött, majd tavaly a fejlesztési tárca legfontosabb háttérintézményében, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nél lett felügyelőbizottsági tag.

Szivek Norbert

A 2010 előtti ellenzéki időkben még „komcsi offshore-lovagnak” könyvelte volna el a Fidesz, három éve mégis ő lett az MNV Zrt. vezérigazgatója. Sokáig svájci lakcímeket használt, sőt a közelmúltig ellenőrzése alatt tartott egy Cretum GmbH nevű vállalatot, amely Zugban, a híres-hírhedt adóparadicsomban működött (de korábban Marshall-szigeteki és ciprusi postafiókcégeket is pörgetett a bizniszeihez). Bő tíz esztendeje még az MSZP pénztárnoki vonalával kooperált: részt vett az Elmib nevű, közvilágítással foglalkozó társaság privatizációjában, azaz Puch László holdudvarába menekítésében. Későbbi MNV-s kinevezése pedig annak köszönhető, hogy régről ismerte a miniszterré előlépett Seszták Miklóst, hiszen 2006–2007-ben ő tuningolta fel a kisvárdai szeszipari üzemet, a Várda-Drinket.

Aradszki Andráshoz hasonlóan Szivek Norbert egyik közeli hozzátartozójának is lett helye az állami céges világban: párja, Bentzik Réka a Magyar Villamos Művek kommunikációs, külügyi és kormányzati kapcsolatok igazgatója. Mindeközben az MNV-vezér a magánszférából sem kopott ki; egy hozzá ezer szálon kötődő cégcsoport több budapesti luxusszálloda- és lakóparkprojektben is érdekelt.

Rátky Miklós

Az ELTE jogi karán és a Bibó István Szakkollégiumban Seszták Miklós hallgatótársa volt. Amikor utóbbi az NFM élére került, a Rátky és Társa Ügyvédi Iroda a minisztérium (és a tárca alá rendelt vállalatok) egyik legfontosabb jogi beszállítójává vált. Seszták „kegyelméből” Rátky Miklós igazgatósági tag is lett a Rába Járműipari Holdingban, és szintén állami kontóra szorítottak helyet neki Parnusgáz Gázkereskedelmi Zrt. és a Bányavagyon-hasznosító Kft. felügyelőbizottságában. Felesége sem maradt közfeladat nélkül – Rátkyné Klinger Dórának a MÁV-nál felügyelőbizottsági, az NKM Nemzeti Közművek Zrt.-nél igazgatósági széket biztosított a kormány.

Rátkyék nem csak állami vonalon érintkeztek a Fidesszel és holdudvarával: amikor a Balatontourist a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc cégcsoportja kezére került, néhány kempingegységet kiszerveztek a turisztikai holdingból. A fonyódi táborhelyet például az FND Kemping Kft. vihette, melynek székhelye a Rátky-féle ügyvédi iroda, vezetője pedig idén áprilisig az a Kiss Zsófia volt, aki a Rátky család központi érdekeltségeként jegyzett Meritron Zrt.-nél is igazgatósági tag. Ugyanez a Kiss Zsófia képviseli azt a Pelso Polgári Sportegyesületet is, amely épp Badacsonyra tekintő szállodát építtet csaknem egymilliárd forintért Fonyód egy másik szegletében – természetesen Rátkyék közreműködésével.

Kuna Tibor

Noha a sajtóban Szijjártó Péter külgazdasági miniszter barátjaként emlegetik, a 2014–18-as ciklust Seszták Miklós vonzáskörzetében töltötte. Cégei, a Young and Partners és a Trinity International Communications Kft. éveken át taroltak a kormány központi kommunikációs tenderein – illetve a legutóbbi időszakban már inkább csak a fejlesztési miniszter felügyelete alá tartozó érdekeltségeknél, projekteknél (ők reklámozták például a 2017-es budapesti vizes világbajnokságot is).

Kuna az állami munkákon túl is összeépült Seszták környezetével. Új ingatlanos vállalkozását (Quadrum Investitio Zrt.) a Rátky és Társa Ügyvédi Iroda címére jegyezték be, és a fent említett FND Kemping Kft. tulajdonosi körében ugyancsak megjelent egy olyan társaság (Genesis Ingatlan Zrt.) – Rátky Miklós rokonsága mellett –, amelyet Kuna portfóliójához szokás sorolni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.