valasz.hu/itthon/kulfoldon-es-az-atjelentkezo-fiataloknal-az-lmp-es-a-momentum-hasitott-128200

http://valasz.hu/itthon/kulfoldon-es-az-atjelentkezo-fiataloknal-az-lmp-es-a-momentum-hasitott-128200

A nagy rákbiznisz

/ 2011.12.07., szerda 16:58 /

Magyar kutatók megtalálták a rák ellenszerét - sőt rögtön egész tucatnyit fedeztek fel belőle. A hatóságok ugyan sorra büntetik a csodaszerek gyártóit, ám a milliós tételeknek nincs visszatartó erejük a többmilliárdos piacon. Üzletelés a reménnyel, avagy bemutatjuk a magyar rákbiznisz gazdaságtanát.

Végy egy természetes alapanyagokból álló, titkosnak mondott terméket. Állítsd azt, amit az emberek hallani akarnak: "Megszületett a rákellenes szer, minden eddigi készítménynél hatásosabb." Hangoztasd a termék nagy előnyét, hogy mindenféle rákra hat (a gyógyszerek csak egy-egy fajtára), és kizárólag természetes anyagokat tartalmaz, így mellékhatásokkal sem kell számolni. (A betegeknek annyi a bajuk, hogy nem jut eszükbe, a gyilkos galóca is kizárólag természetes anyagokból áll.) Hass a nemzeti büszkeségre: száz százalékig magyar a felfedezés, és csak azért nincs törzskönyveztetve, mert a gyógyszerlobbi ott gáncsolja, ahol tudja. Ismételgesd, hogy túladagolás nem lehetséges, sőt, minél többet szed valaki, annál jobb (súlyos esetben megadózis intravénásan).

Egy doboz árát szabd meg valamivel húszezer forint alatt; ha túl olcsón adod, nem vesznek komolyan. Legyen kéznél egy világhírű professzor, aki a termék arca lesz. (Nem baj, ha nem orvos, úgyis olyanok érdeklődnek majd, akik nem bíznak a doktorokban.) Hivatkozz tudományos bizonyítékokra; mondd például, hogy a szer hatásos nyirokszövet-daganat növekedésének gátlására csecsemőmirigy-hiányos szőrtelen egerekben. (Senki sem gondol majd arra, hogy ő nem egy szőrtelen egér.) Ha a hatóságok rád szállnak, védekezz azzal: nem tulajdonítottál gyógyhatást a termékednek, te a macskagyökér, az őssejt és az őserdő hatásáról beszéltél, úgy általában. Ha megbüntetnek (legfeljebb 50 millióra), fellebbezz. A bírósági eljárással öt-tíz évig is elhúzhatod az ügyet, addig megy tovább az üzlet, és dőlnek hozzád a tíz- és százmilliók.

Rendszerváltó cseppecskék

Így néz ki az a receptúra, amellyel sikert lehet elérni a "kiegészítő rákterápiák" milliárdos piacán. Emberek tízezrei vásárolnak a kétes hatású szerekből, reményt vesznek, mert - az orvostudomány fejlődése ellenére - Magyarországon a férfiaknál 2009-ben az öt leggyakoribb ráktípus közül négynél nőtt a halálozás, a nőknél pedig három esetében. Míg százezer emberből a svédeknél 37, a finneknél 60, a dánoknál 81 betegszik meg rákban, nálunk 160.

A rendszerváltás környékén sokakban az a kép alakult ki, hogy a kommunisták vetnek gátat a sikeres szerek elterjedésének. Dokumentumfilmek készültek a feltalálókról, túlélők meséltek arról, mennyire hatásos a terápia. Noha a Celladam és a Béres Csepp azóta egymástól gyökeresen eltérő karriert futott be, egyikből sem lett rákgyógyszer, a Celladamból gyógyszer sem. Miután az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) 2000-ben a Béres Cseppet roboráló (erősítő) gyógyszerként törzskönyvezte, a gyártók sem tulajdonítanak a szernek rákgyógyító hatást, azt azonban igen, hogy javítja a rákbetegségben szenvedők általános állapotát és közérzetét. A Béres Cseppet olyan készítményként hirdetik, amelynek a daganatos betegek kiegészítő terápiájában van szerepe, részben az immunrendszer működésének támogatásán keresztül. S mivel a cseppek azt ígérik magukról, amik, sikeres cégcsoport épülhetett köréjük. Ma a Béres piacvezető az egészségmegőrző szerek gyártása terén.

Más utat követ a Celladam, mely úgy reklámozza magát, hogy "a rosszindulatú daganatok kifejlett, sőt reménytelen állapotában is fékezi a malignusfolyamatot". Pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács évek óta szeretné elérni, hogy a Celladam képviselőit kuruzslás miatt állítsák bíróság elé, mert a szer "a beteg emberek egészségét nagymértékben veszélyezteti". A Fővárosi Főügyészség tavaly szeptemberben elutasította a feljelentésüket, de a Celladam feltalálója, Kovács Ádám mégis bíróság elé állt csődbűntett vádjával. A bíróságon azt állította, leszámolás folyik ellene.

A Jobbik csodadoktora

Ebből is látszik, hogy a "rákkutatók üldöztetése" nem szűnt meg a rendszerváltással. A CoD-tea feltalálója, Dávid Tamás mellett például a Jobbik állt ki, mert úgy látták, "immár nem pusztán a magyar emberek jogai, hanem a magyar emberek élete a tét". Az egykori Európa-bajnoki bronzérmes cselgáncsozó azért szorult védelemre, mert a hozzá köthető társaságokat a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) idén márciusban 35,5 millió forint kifizetésére kötelezte, amiért teakeverékeiről megalapozatlanul állította, hogy alkalmasak a rák gyógyítására. A Rák - visszajöttünk a halálból című kötetben (melynek Dávid társszerzője) ez olvasható: "Előrehaladott, áttétes, terminális betegeknél is bizonyítják, hogy az esetek nagy százalékában (61%) a rákos vagy más krónikus, degeneratív folyamat lelassítható, megállítható, visszafordítható, GYÓGYÍTHATÓ." Dávid Tamás 2005 és 2008 között csak a Fix Tv műsorán 668 alkalommal tűnt fel, teáját hamisan a gyógyszerészeti intézet által támogatott készítményként tüntetve fel, holott a hatóság szerint annak "nincs tudományosan alátámasztott klinikai hatása ezen betegségek ellen". Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) még étrend-kiegészítőként is elutasította nyilvántartásba vételi kérelmét.

A legizgalmasabb talán az egyik valóban sikeres magyar tápszer, az Avemar esete. Hidvégi Máté kémikus és társai Szent-Györgyi Albert ötletét folytatva búzacsírából alakítottak ki az OÉTI által is elismert "speciális - gyógyászati célra szánt - tápszert, daganatos betegek részére". Noha az elnevezés csak annyit jelent, hogy a táplálékot daganatos betegeknek szánják, azt állították, hogy "az össztúlélés jelentős meghosszabbodását eredményezi", "a ráksejteket átprogramozza normális sejtekké". Pedig a szer nem gyógyszer, és a jogszabályok szerint gyógyhatása csak gyógyszernek lehet. (A rákgyógyszer ugyanis akkora üzlet, hogy ha valakinek tényleg a birtokában van, rohan törzskönyveztetni, hiszen elképesztő bevételre tehet szert.)

Időközben azonban megjelent egy másik búzacsíra-kivonat is, melyet szintén az Avemar feltalálója, Hidvégi Máté jegyez, csak éppen Oncomar néven. Kitört a háború az Avemart jelenleg forgalmazó Nyíri Viktor és Hidvégi között. Az üzletemberek perben állnak, az onkológiai intézet utcájában pedig egymástól pár méterre található boltjaikban árulják a rivális készítményeket.

Az őssejtszaporító

A legeredetibb ötlet az Olimpiq márkanevű termékek gyártói fejéből pattant ki; azt állítják: növényi eredetű készítményeik alkalmasak az őssejtek szaporítására. A GVH 55 millió forintos bírsága mellett a forgalmazóknak a vádlottak padjára is oda kellett ülniük, a Heves Megyei Bíróság immár jogerősen is elmarasztalta őket a fogyasztók megtévesztése miatt. Egyenesen azt ígérték: kapszuláik biztosítják, hogy "az őssejtek a cirkulációt segítő anyaggal arra a helyre jussanak el, ahol az átalakulást követően egy új szív, bőr, csont, ideg, hasnyálmirigy, szem működőképes egészséges sejtjeivé válnak". Mindezt nem úgy kell érteni, hogy kinőne a beteg második szíve vagy a harmadik szeme. Mielőtt azonban bevennénk az "örömmolekulát" is tartalmazó kapszulákat, érdemes egy pillantást vetni az OGYI szakvéleményére, mely szerint eredményeik "csupán a bulvársajtó szenzációjának minősülnek". A szereket ennek ellenére forgalmazzák, s az egykor 50-70 százalékos őssejtszaporító hatást azóta 175 százalékra növelték.

"A szakirodalom nem ismer hatékonyabb természetes immunerősítőt és rákellenes hatóanyagot" - így hirdették a Varga-féle gyógygombákat. S már nevetünk kínunkban, amikor a reklámokban ezt olvassuk: "A lepkefülkivonattal megelőzhetők a szív- és érrendszeri betegségek" is - ám a hatóságok által vizsgált termékek nem tartalmaztak lepkefülgombát. Ám az már nem kacagtató, ahogy a feltaláló a televízióban a sugárterápia rákkeltő, a kemoterápia agykárosító hatásáról beszélt.

A sor még hosszan folytatható lenne (táblázatunkban folytatjuk is), ám a lényeg, hogy a cégek által gyakran hivatkozott OÉTI-engedély csak egy nyilvántartásba-vételi szám, az intézet szakemberei nem is látják a terméket. Lugasi Andrea, az OÉTI igazgatóhelyettese is találkozott olyan betegekkel, akik utolsó fillérüket is étrend-kiegészítőkre költötték. Az elmúlt hét évben pedig megtízszereződött az új termékek bejegyzési kérelme. Az OÉTI például egy hete fekete bunkócskát tesz honlapján az ÁNTSZ által betiltott egészségkárosító készítmények neve mellé, ám ez alig észrevehető a milliós médiakampányok mellett. Egy "rákkommandó" persze sokat segíthetne, ha a tisztiorvosi szolgálat, a fogyasztóvédelem és a rendőrség együtt lépne fel a "csodadoktorok ellen". Addig azonban marad a nagy rákbiznisz - csodagombákkal, teákkal, vizekkel és kenőcsökkel.Az elmúlt években a fogyasztók félrevezetése miatt elmarasztalt termékek

Avemar (granulátum)
Ára: 12 950 Ft

nem gyógyszer, hanem tápszer rákbetegeknek (OGYI)
18 millió forint büntetés fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt (GVH)

CoD-teák
Ára: 17 500 Ft

nincs rákgyógyító hatása (OGYI)
33,5 millió forint büntetés a fogyasztók megtévesztéséért (GVH)

Preventa víz
Ára: 8525-21 775 Ft (hat palack ára deutériumtartalomtól függően)

nincs daganatellenes hatása (OGYI)
5 millió forint büntetés fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt (GVH)

Olimpiq őssejtszaporítók
Ára: 22 400 Ft

nincs gyógyhatása (OGYI)
55 millió forint büntetés fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt (GVH)
jogerős ítélet a forgalmazónak a büntető törvénykönyv megsértése miatt (fogyasztó megtévesztése vétség) (Heves Megyei Bíróság)

R47-PROTUMOL
Ára: 21 875 Ft

nincs gyógyhatása (OGYI)
1,7 millió forint tisztességtelen piaci magatartás miatt (GVH)

VitanaX PX-4
Ára: 11 500 Ft

nincs gyógyhatása (OGYI)
1 millió forint bírság, fogyasztó megtévesztésére alkalmas magatartás (GVH)

Forever Living Product (aloe vera) termékcsalád
nincs gyógyhatása (OGYI)
60 millió forint (GVH, Legfelsőbb Bíróság)

PROCONT, SUMMAVIT
Ára: 14 180 Ft

nincs gyógyhatása (OGYI)
a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatás (GVH)Uzsoki - morfiumampullák ezrei

Óriási mennyiségű morfium fogyott néhány éve a fővárosi Uzsoki utcai kórházban. Ez nem igazolja, hogy megöltek volna betegeket, de azt igen, hogy nem alkalmazták a korszerű fájdalomcsillapítási módszereket.

"Amikor kábítószer-felelős voltam, egy rosszabb év alatt az osztályon maximum 30-40 ampulla egyszázalékos, illetve 10-20 kétszázalékos morfium fogyott" - írta le még nyár elején lapunk kérdésére egy onkológus az egyik vezető budapesti intézet gyakorlatát. "Az egyszázalékos morfiumampullából 2,5 év alatt 29 ampulla fogyott" - ezt egy másik vezető intézmény professzora írta kérdésünkre. Az Uzsoki utcai kórház fül-orr-gégészetén ezzel szemben 2006. július elseje és december vége (hat hónap alatt) 8832 ampulla morfiumot használtak fel. Volt olyan hónap, amikor 6560 üvegcse tartalmát adták be a betegeknek. Meghökkentő adat egy olyan osztályon, melynek már akkor is negyvennél kevesebb ágya volt.

Mindez nem igazolja, de nem is cáfolja, hogy az osztályon emberölés történt. Csak a hatóságok vizsgálata derítheti ki, hogy Márkus Attila, a kórház egykori orvosa idén nyár elején megjelent cikkében a Lege Artis Medicinae nevű szaklapban igazat írt-e, amikor - nem nevesítve az intézményt - kifejtette, hogyan segítettek át a túlvilágra gyógyíthatatlan, ám tolerálható fájdalmú betegeket szándékos morfiumtúladagolással. Márkus a Heti Válasz megkeresésére sem árulta el, melyik az inkriminált intézmény, ezért a kórházi kábítószer-felhasználást ellenőrző valamennyi szervezettől adatokat kértünk az intézményenkénti morfiumfogyásról. Ám hiába: nincs olyan központi adattár, ahol az intézményenkénti morfiumfogyást összesítenék. Így nem is villanhat fel a piros lámpa, hogy elszaladt valahol a morfiumadagolás mértéke. A vészvillogót végül a rendőrség kapcsolta be, miután november 19-én házkutatást tartott a kórházban, majd közleményben jelezte, hogy emberölés gyanúja miatt nyomoznak.

A legjobb kórházvezetők között nyilvántartott Golub Iván, az Uzsoki főigazgatója múlt szombati sajtótájékoztatóján nagy hévvel védte kollégáit. Kiderült azonban, hogy nem komolytalan Márkus megjegyzése, mely szerint volt olyan beteg az osztályon, aki napi 1200 ampullát kapott (vagyis 1200 ml, tehát 1,2 liter morfiumoldatot adtak be neki naponta, amelyben 12 000 mg, azaz 12 gramm morfium volt). Golub szerint a nővér, aki beadta a morfiumot, egyben a beteg felesége is volt, és csak így lehetett csillapítani a fájdalmat.

A rendőrség információink szerint most azt ellenőrzi, voltak-e olyanok, akiknek már az első napon is akár 200 milligramm morfiumot adtak, vagyis a szokásos adag százszorosát, amelyet azután legalább naponta a felével emeltek a beteg haláláig. A nyomozást nehezítheti, hogy a Márkus által ismert 2005-2006-os időszakból 34, a következő két esztendőből 24 beteg kórlapja hiányzik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.