A Nagymama díja

/ 2011.02.28., hétfő 07:15 /
A Nagymama díja

Saját gázsijából Nagymama-díjat alapított Kaposváron Molnár Piroska Kossuth- és Jászai-díjas színész, a budapesti Nemzeti Színház társulatának tagja. Célja a fiatal, pályakezdő kaposvári színészek támogatása.

Kétmillió forintot ajánlott fel a díj létrehozására. Ez tekintélyes összeg, miközben azt halljuk: a színészeket nem becsülik meg anyagilag. Tapintatlanság azt kérdezni, honnan volt ennyi pénze?

Ez a pénz nagyjából másfél évnyi munka összes gázsija, amit Kaposváron fogok kapni Csiky Gergely A nagymama című darabjának címszerepéért, beleértve a próbákat, előadásokat.

A darab bemutatója novemberben volt. Vagyis ezt a pénzt még nem vette fel. Értsük úgy, hogy megelőlegezte?

Így igaz. Kiszámoltuk, nagyjából hány előadást érhet meg a darab, így jött ki az összeg.

Miért döntött úgy, hogy díjat alapít a kaposvári gázsiból?

A nagymama szerepére még a 2010 áprilisában elhunyt kaposvári színházigazgató, Schwajda György hívott meg. Nagy örömmel tértem ide vissza, a Csiky Gergely Színházba játszani, hiszen 25 évadot töltöttem Kaposváron. Már akkor azon gondolkodtam, hogy létre kellene hozni egy díjat. Úgy éreztem, nem illendő felvennem a pénzt, tartozom annyival a városnak és a színháznak, hogy azt valamilyen formában visszaadjam.

Mégpedig fiatal színészeknek. Miért épp nekik? Annak idején azt tapasztalta, hogy nehéz az indulás?

Mindig nehéz a színészek indulása, de annak idején előttünk mégis simább volt az út. Különösen nehéz a vidéki művészek helyzete, ők nincsenek annyira reflektorfényben, mint a pestiek. Díj pedig kevés van, amiből a vidéki társulatok tagjainak és főként a fiatal tehetségeknek az átlagosnál is kevesebb jut.

Mekkora összeggel jár majd a Nagymama-díj?

Bármennyire soknak tűnik a felajánlott pénz, a kétmillió forintos örökbetét kamatai nem tesznek ki akkora összeget, hogy valóban tekintélyes legyen az elismerés. Ezért arra számítok, hogy mások is hozzájárulnak adományaikkal a díjhoz. Ha egy tehetséges fiatal színész 100 ezer forintot vehetne át a díjjal, az már méltóképpen kifejezné a megbecsülést. De azt remélem, a támogatások lehetővé teszik, hogy még magasabb összeget adjunk.

Van esély arra, hogy mások is hozzájárulnak?

Igen, már vannak érdeklődők, sőt felajánlásokat is kaptunk. Kaposváron a színház fontos kulturális intézmény, a közönség szenvedélyesen ragaszkodik hozzá, és a helyi lokálpatrióta vállalkozók hajlandók is pénzt áldozni, hiszen maguk is a színházkedvelők körébe tartoznak.

A pénz kezelésére alapítványt hoznak létre. De ki fog szavazni a díjazottról?

Lesz egy kuratórium, melynek elnöke a kaposvári Csiky Gergely Színház mindenkori igazgatója - jelenleg Rátóti Zoltán -, de én is kurátor leszek és Kaposvár címzetes főjegyzője, Kéki Zoltán is. Győri László kaposvári vállalkozó is csatlakozott. A nézők és a társulat tagjai is szavazhatnak, és a javaslatok alapján a kuratórium dönt majd. A díjat minden évben Csiky Gergely születésnapján, december 8-án adjuk át, az egyik évben egy fiatal színésznek, a másik évben egy fiatal színésznőnek.

Bár Nagymama-díjat hozott lére, úgy tudjuk, önnek nincsen unokája.

A Nagymama-díj kizárólag a Csiky Gergely-darabról kapta a nevét. Szerencsés egybeesés, hogy az író nevét viselő színházban én játszhatom a címszerepet, ami mostantól egy díj nevét is viseli. Valóban nincs unokám és gyerekem; az én családom az egész magyar színésztársadalom - legalábbis így érzem.Molnár Piroska

1945-ben született Ózdon. " 1968-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Játszott Szegeden, Kaposváron, a Nemzetiben, a Katona József Színházban. 1971-1978, valamint 1984-2002 között volt a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja. 2002-től a Nemzeti Színház tagja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.