Az orosz fegyverkezésre figyelmeztetett Budapesten a NATO második embere

/ 2015.05.20., szerda 13:40 / Hírforrás: Heti Válasz – MTI

Megvédhető-e Közép-Európa? címmel tartott nemzetközi biztonságpolitikai konferenciát hétfőn a Danube Institute és a NATO Public Diplomacy. Alexander Vershbow, a NATO főtitkárhelyettese a növekvő orosz katonai kiadások és fegyverfejlesztések mellett az erőteljes orosz propagandagépezet működésére és új hadviselési koncepciók veszélyeire hívta fel a figyelmet.

„Nem tudjuk, honnan jön a nagyobb kockázat, délről vagy keletről, a NATO-nak késznek kell lennie arra, hogy fellépjen mindkét irányból érkező fenyegetésekkel szemben” – mondta bevezetőjében Martonyi János volt külügyminiszter, aki a Danube Institute nemzetközi tanácsadó testületének elnökeként a házigazda szerepét töltötte be a 18-i budapesti rendezvényen, a Hadtörténeti Intézetben. Ehhez egyrészt nagyobb egységre van szükség a NATO-n és az Európai Unión belül, másrészt javítani kell a NATO és az EU együttműködését – mondta az exkülügyminiszter.

„Orosz kapcsolataink évtizedek óta nem látott mélységbe estek vissza” - kezdte felszólalását Alexander Vershbow, a NATO főtitkárhelyettese. „Putyin határokat rajzol át és vissza akarja hozni a hidegháborús viszonyokat. Mindeközben az idegenellenes, nacionalista orosz propaganda azt hirdeti, hogy a NATO és az Egyesült Államok támadja Oroszországot, gyengíteni, bomlasztani akarja.” A főtitkárhelyettes szerint Oroszország izoláltsága erősödni fog, ha továbbra sem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot és Ukrajna szuverenitását. „Sokat küzdöttünk a szabad, egységes Európáért, ezt most nem akarjuk feladni” - mondta.     

Felidézte, hogy a NATO több mint 20 éven át széles körű együttműködésre törekedett Oroszországgal. Sikerült stabilizálnia Boszniát, Koszovót, a szervezet együttműködött az orosz kormánnyal az Európa Tanácsban és a terrorizmus elleni küzdelemben. Öt éve a lisszaboni NATO-csúcstalálkozón még részt vett Dmitrij Medvegyev orosz elnök – sorolta. A közönség soraiból ekkor Szapáry György volt washingtoni nagykövet megkérdezte, mikor kezdtek először aggódni Putyin szándékai miatt. A főtitkárhelyettes válaszába elmondta, hogy Szakasvili volt grúz elnök 2009-ben, a grúz háború után megjegyezte neki: „Vigyázz, a Krím lesz a következő.” Ezt a kijelentést akkor félresöpörték, de nem gondolja, hogy emiatt magukat kéne hibáztatni.

Alexander Vershbow, a NATO főtitkárhelyettese

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Vershbow emlékeztetett, az orosz fenyegetésre válaszul a NATO megerősítette jelenlétét a Balti-tengeren, és tavaly szeptemberben megállapodás született a gyors reagálású - 48 órán belül bevethető -, légi és tengeri támogatású közös kontingensről, valamint a hírszerzési együttműködésről. Ami a politikai teendőket illeti, átfogó stratégiára van szükség ahhoz, hogy a köztes - a NATO és Oroszország között elterülő - országok is meg tudják őrizni szuverenitásukat, mondta Vershbow. Meg kell találni a módját, hogyan lehet segíteni Ukrajnát, illetve Oroszország más szomszédjainak stabilitását - mondta az amerikai diplomata. Kijelentette: a NATO-nak és az Európai Uniónak erősítenie kell az együttműködést, hogy jobban ellen tudjanak állni az orosz dezinformációnak. A következő EU-csúcs és a 2016-ban esedékes varsói NATO-csúcstalálkozó jó alkalom lesz erre.

A hallgatóság soraiból feltett azon kérdésre, hogy az atlanti szervezet elégedett-e a magyar elkötelezettséggel, a főtitkárhelyettes azt válaszolta: Magyarország folyamatosan hozzájárul a NATO erőfeszítéseihez, például a C-17-es szállító repülőgépeket kiszolgáló pápai repülőtérrel, vagy azzal, hogy részt vállal a balti államok légtérvédelmében. Külön megköszönte, hogy hazánk 150 katonát küld az Iszlám Állam ellen. Az aktuális feladatokban Magyarország tehát nagyon jól teljesít – mondta -, a védelmi kiadások terén viszont vannak aggályok. Reméljük, közeledni fognak a hazai össztermék (GDP) 2 százalékához - jegyezte meg. A biztonság nincs ingyen, áldozni kell rá, a tagállamoknak be kell tartaniuk azokat a kötelezettségeket, amelyeket a tavaly szeptemberi walesi NATO-csúcson a honvédelmi kiadások növelésével kapcsolatban vállaltak, hangsúlyozta Vershbow.

Az Országgyűlés külügyi bizottságát vezető Németh Zsolt felszólalásában arra szólított: világossá kell tenni az Oroszországhoz való hozzáállást. Szerinte a 21. században nem elfogadható a befolyási övezet növelése; a minszki megállapodás betartása helyett az oroszok folyamatosan megszegik azt, ezért a szankciók kérdése újra napirendre fog kerülni. Majd hozzátette, hogy az „antieurópai lépések ellenére” is európai országnak tartja Oroszországot. A hibrid háború és a dezorientációs kísérletek kapcsán Németh Zsolt úgy vélte, a Jobbik is eszköze ennek a stratégiának.

A közép-európai együttműködést értékelve Németh úgy fogalmazott, ha az a kérdés, hogy Közép-Európa megosztott vagy egységes, a válasz: egységesebb, mint ellenfelei szeretnék, de kevésbé egységes, mint kellene. A visegrádi négyeknek együttes erőt kellene alkotniuk a Nyugat-Balkánnal. Robert Ondrejcsak szlovák elemző, az Európai és Észak-atlanti Kapcsolatok Intézetének igazgatója, úgy vélte: Közép-Európa jelenleg sajnos jócskán megosztott, a lengyelek és a románok jóval atlantistábbak, mint a csehek, szlovákok, magyarok. Szerinte ez nem a legszerencsésebb fejlemény. Elmondta: ezek az országok ma nagyon sérülékenyek, az oroszok által zsarolhatók. Németh erre válaszul kifejtette: Lengyelország és Magyarország merőben más pozícióban van az energiafüggőség okán, míg Magyarország 100 százalékban rászorul az orosz gázra, a lengyelek több lábon állnak. Ukrajna kapcsán hangsúlyozta, hogy az ukránok jövője Közép-Európában van, „Közép-Európa biztonságilag, iparilag is erős háttér lehet Ukrajnának”. Németh Zsolt szerint a háború nem lehet kifogás a reformok késleltetésére, noha nem könnyű egyszerre függetlenségi háborút vívni és reformokat végrehajtani. Fontos, hogy az ukránok ellenálljanak a szélsőségeknek, és belássák, hogy a kisebbségi probléma Ukrajnában az orosz propaganda nélkül is létezik - mondta.

Heinz Gärtner, az ausztriai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója hozzászólásában a max weber-i modern állam fogalmának kikezdésére hívta fel a figyelmet, és az Ausztria által választott semlegesség útját ajánlotta Ukrajna figyelmébe. „Történelmi jelentőségű átalakulás zajlik ma, a westfáliai rendszer összeomlását láthatjuk a nem állami szereplők megjelenésével”- fejtette ki. A hidegháborúban a kollektív védelemre koncentráló NATO olyan új kihívásokkal találja ma szembe magát, mint a regionális válságok, a bukott államok gócpontjai vagy az energiaválság. Ehhez kell igazítani a NATO poltikáját, amelynek középpontjában a Békepartnerségi programok állnak, mondta az osztrák külügyi szakértő, aki Ukrajna kapcsán az ausztriai semlegesség opcióját javasolja fontolóra venni a nemzetközi közösségnek.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.