A nemzet humoralistája

/ 2018.04.04., szerda 17:39 /

Fél évszázada adta első önálló estjét az Egyetemi Színpadon, s ma is látható Örömkönny(v)eim című műsora a Rózsavölgyi Szalonban. Sándor György humoralista, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas előadóművész 80 éves.

Nincs ember Magyarországon negyven év fölött, aki ne tudna legalább egy poént elmondani Sándor Györgytől. „Egyenlő pályák, egyenlő esélyek! Én kerékpárral megyek…” – mondta Lyukasóra című estjén 1977-ben, s amilyen finom társadalomkritika volt ebben akkor, annyira ül ma is. A Rózsavölgyi Szalon miniatűr színpadán az Örömkönny(v)eim című előadásban újra megelevenednek a legendás mondatok, ám téved, aki Zsazsa néni alakjánál maradva ragadná meg Sándor György humorának, művészetének lényegét. Az est második felében a szórakoztatva nevelés olyan esszenciáját adja a világirodalmat felölelő szellemi utazással, hogy csak bírjuk követni.

Sándor György 1938. április 4-én született, Budapesten. Munkaszolgálatra elhurcolt édesapját négyévesen látta utoljára, édesanyja úgy maradt életben, hogy kilépett az Auschwitzba tartó menetoszlopból. A zsidó, ateista gyökerekkel rendelkező humoralista 1978-ban Jelenits István hatására katolizált, s onnantól küldetésévé vált a világnézetek közötti hídszerep. De könyveiben és az előadóestjein sem középiskolás fokon tanít József Attila, Kosztolányi, Ady, Babits, Márai, Hamvas Béla, Karinthy, Pilinszky, Weöres Sándor, Radnóti, Szerb Antal becsempészett soraival.

Gyermekkorában erősen dadogott, de már az Egyetemi Színpadon is Örkény, Latinovits és Nagy László tapsolt neki. Örkény így dedikálta egyperceseit: „Sándor Györgynek, a fiatal humoristának, közeli rokona”. „Sándor György olyanokat tud kitalálni, amiket csak Karinthy Frigyes találhatna ki, ha ma élne” – írta róla Zelk Zoltán 1969-ben az Élet és Irodalomban. A Népszabadság pedig így méltatta: „A Kádár-rendszer két hatalmas, mert besorolhatatlan, műfajt teremtő zsenit adott a magyar kultúrának: Hofi Gézát és Sándor Györgyöt.”

Sokan biztatták a rendszerváltás után, hogy több tényt, konkrétumot mondjon az estjein – most szabad. „Te régebben problémaérzékenyebb voltál, ezért zúdultunk az estjeidre… Keményítsél be! Tálcán kínálják a témák magukat!” – mesélte a Heti Válasz Bölcsek könyve 2 című kötetében. De ő visszakérdezett: „Csak nekem nem szabad mellébeszélni?” Szerinte ahhoz, hogy Magyarországon végre elviselhetőbb élet legyen, előbb három nemzedéknek ki kell halnia. Addig marad a szerető figyelem, ami ma is a vezérlőelve. Hogy naponta észrevegyen öt-tíz szépet, ahogy Placid atya a Gulagon. „És én ezt a szépet mind Istennek köszönöm meg!” – teszi hozzá.

Nem véletlen, hogy legkedvesebb és legismertebb jelenetei a rejtett kamerás utcai játékok voltak, amikor szeretetteljesen „verte át” az embereket: szabásmintával a kezében kereste a Majtényi Frigyes utcát, taxisként szerencsétlenkedett, a zálogházban pedig becsüsként egyre följebb srófolta az árat – hogy ne ő győzzön, hanem a másik. Vagy csak meghallgatta az embereket. Ahogy Viktor E. Frankl osztrák pszichiáter, aki megjárta Auschwitzot, és azt írta: a gázkamrák árnyékában sem adta fel meggyőződését, hogy az életnek minden körülmények között van értelme. „Nevéhez köthető a logoterápia, s legszívesebben ennek a hétköznapokban való gyakorlásával tölteném a maradék életemet – nyilatkozta lapunknak Sándor György néhány éve. – Cipőt pucolnék, ez a krisztusi lábmosás modernebb változata, és meghallgatnám az embereket, mert úgy érzem, erre van ma a legnagyobb szükség.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.