A Nemzetközi Együttműködés Rendszere

/ 2018.06.06., szerda 11:02 /

Noha a nemzeti nagytőkések „kasztja” sok tagot számlál, a közel 1000 milliárd forintos állami megrendelésállománnyal sáfárkodó Mészáros–Szíjj-érdekkör mára elsővé vált az egyenlők között. A NER második szintjét a Strabag és a Swietelsky bérli.

A május végi mérlegleadási határidő után a Heti Válasz immár visszatérően ellenőrzi a „nemzeti nagytőke” profitgyártó képességét, illetve az érintettek erősorrendjét. Nyilván arra a szektorra összpontosítunk, amelyik egységnyi idő alatt a legtöbb állami pénzt vonzza magához – tehát az építőiparra. Annál is inkább, mert jórészt az innen kinyert milliárdok tartják működésben a magyar focit, az új jobboldali médiateret, illetve teremtenek „önrészt” a honi burzsoázia érvényesüléséhez a többi stratégiai ágazatban (bankvilág, turizmus, agrárium).

Adódnak is rögtön a kérdések: igaz-e, hogy Simicska Lajos 2014–15-ös „kiesésével” megszűnt a gazdasági koncentráció a Fidesz környékén, és immár nem egy, hanem több erőközpont uralja a közbeszerzéseket? Van-e nyoma az éves cégbeszámolókban a túlárazott állami tendereknek, illetve beszélhetünk-e felülről szervezett pénzeltérítésről? Valóban nemzeti-e az együttműködés rendszere, vagy inkább nemzetközi – amelyben a szocialista-liberális kormányzati ciklusok külföldi kegyeltjei is megtalálják számításukat?

Miként táblázatunkból kiderül, öt nagy és tíz kisebb vállalat vagy cégcsoport adja a NER felső elitjét – továbbá mozognak még a piacon olyan szereplők (a francia hátterű Colas, valamint az új Kossuth térrel maradandót alkotó KÉSZ Építő Zrt.), amelyek megtűrtként rajta maradhattak az építőipari térképen. Noha a bevételtermelés alapján Szíjj László Duna Aszfaltja, illetve Mészáros Lőrinc érdekeltségei nem elsők, az ő jövedelmezőségükhöz foghatót senki nem tud produkálni – tavaly például 18 és 25 százalék közötti profitrátával dolgoztak. Azaz befolyt hozzájuk az állami tendereken megnyert munka ellenértéke, ebből utaltak pénzt focira vagy más látvány-csapatsportokra (csökkentve adóterhelésüket), médiafenntartásra és egyéb „közcélokra”, újabb cégeket is vásároltak, majd mindezek után a bevételük negyede-ötöde megmaradt tiszta haszonnak.

Ilyen csoda természetesen nincs; ezek az adatok önmagukban igazolják, hogy a nagy infrastrukturális közbeszerzések egy részét jóval a versenyár felett ítélik oda bizonyos győzteseknek. És szó sincs véletlen kiugrásokról: a Mészáros–Szíjj-koalíció esetében a bevételarányos nyereség az elmúlt esztendőkben rendre 8 és 35 százalék között szóródott – szemben a függetlenebb építőipari szereplők legfeljebb 1-2 százalékos profitrátájával. S ha hozzátesszük, hogy a Duna Aszfalt-csoportnak az elkövetkező három-négy évre már most 550 milliárd forintnyi lekötött megrendelésállománya van (az adat forrása a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks-kiadó Manager Magazinja), továbbá a felcsúti üzletember is ugyanebben a „számrendszerben” mozog, egyértelművé válik: ehhez az érdekkörhöz a 2022-ig tartó parlamenti ciklusban legalább 1000 milliárdnyi közforint fog elindulni. A rájuk érvényes jövedelmezőségi mutató szerint ez 200-250 milliárdos tiszta nyereséget jelenthet – és akkor még csak az építőiparról beszéltünk.

Összehasonlításképpen: a kormányhoz ugyancsak lojális Garancsi István Market Zrt.-je idén volt képes először 5 százalék feletti bevételarányos nyereséget kiizzadni, s hasonló profitmagaslatokra érdemesült a tíz kisebb, szintén hatalomkompatibilis magyar vállalat. Miközben tehát a piaci szereplők száma jóval több, mint egy vagy kettő, a Fidesz periódusaiban soha nem volt még ilyen erős a haszonkoncentráció. Különös viszont, hogy a NER második szintjén nem a hazai gyökerű egyéb társaságokat találjuk, hanem az MSZP–SZDSZ-érában is túljutalmazott osztrák Strabag-, illetve Swietelsky-csoportot – ezek a cégek szintén kiugró, 8–11 százalékos profitrátáig jutottak 2017-re. (Ezzel párhuzamosan tovább erősödött a magyar labdarúgás, különösen a Puskás Akadémia FC iránti szponzori elkötelezettségük.)

Az összeesküvéselmélet-hívők számára fontos adalék, hogy a Strabag Groupban résztulajdonos a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz igen-igen közel álló oligarcha, Oleg Gyeripaszka – a Swietelskynek azonban nincs ilyen háttere, mégis át tudta menteni magát a jelenbe. A két osztrák érdekeltség neve egyébként szerepel az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 4-es metróról szóló jelentésében, amely fideszes kommentátorok szerint a szocialista korrupció legfőbb bizonyítéka. A Strabagnak és a Swietelskynek azonban, mint láttuk, egyelőre nem esett bántódása. Sőt.

* * *

Mérlegleadás után: feltárult a Feneketlen-tavi titok

A 2017-es évről szóló, május 31-én publikált céges beszámolók között akad egy, amelyet mind a Heti Válasznak, mind a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupció elleni főosztályának „kötelező” volt felütnie. A Walnut Estate Zrt. mérlegéről van szó, amely igazolni látszik a hűtlen kezelés gyanúját a lapunk által tavaly ősszel feltárt – jelenleg nyomozati szakban lévő – Feneketlen-tavi ingatlanügyben (Heti Válasz, 2017. október 12.).

A történet dióhéjban: a Miniszterelnökséghez tartozó ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. korábbi vezére, Henn Péter úgy privatizálta a cég budai óriástelkét egy lakótömbfejlesztőnek 2016–17 fordulóján (nyíltnak hazudott pályáztatás keretében), hogy az értékesítési folyamatba „beiktatódott” a hozzá baráti szálon kötődő Walnut Estate. Az éves beszámolóból kiderül, hogy a közbeékelt társaság közel 280 millió forintos adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet, vagyis bő negyedmilliárdnyi „hús” biztosan volt a „csonton”.A Walnut ráadásul elenyésző saját forrást kockáztatott a Diószegi úti ügyletben; szinte minden kiadását a telek végfelhasználója, a DVM Group fedezte (előleg formájában).

Utóbbi egyébként gigantikus lakónegyedet álmodott a volt ÉMI-területre – Buda Gardens néven futtatni is kezdte a projektet –, ám a helyiek petíciós mozgalmat indítottak a terv ellen, a XI. kerületi önkormányzat pedig, csillapítandó a kedélyeket, változtatási tilalmat rendelt el a teljes zónára. Persze csak átmenetileg. A befektető ma már inkább irodai tömbökben gondolkodik – mindezt Újbuda vezetése is támogatja, és hamarosan módosítani kívánja a telekre vonatkozó építési szabályokat. A kertvárosias környék lakói körében persze ez a jövőkép sem népszerű, így sokan bíznak abban, hogy a BRFK nyomozása során (melynek jelenlegi határideje július 26.) a DVM jóhiszemű vásárlói mivolta is megkérdőjeleződik – és ezzel tovább késleltethető a „túldimenzionált” ingatlanprojekt.

* * *

Az építőipar bajnokai Magyarországon, 2009–2017

I. Duna Aszfalt - A Simicska Lajos utáni Fidesz-korszak udvari sztrádaépítője szimbiózisban működik Mészáros Lőrinccel: a cég a Puskás Akadémia (Felcsút) és az eszéki NK Osijek (Eszék) fociklub kiemelt támogatója. A Manager Magazin friss számában a 6. legbefolyásosabb döntéshozóként emlegetett Szíjj László Duna Aszfalt Kft.-je többségi tulajdonos a Telekom Veszprém kézilabdacsapatot működtető Veszprém Handball Team Zrt.-ben, illetve részt vett az új jobboldali médiaportfolió finanszírozásában is.

II. Mészárosék - Mészáros Lőrinc és családja 2013-tól (a vasútiparra szakosodott R-Kord Kft. felvásárlásától) „focizik” a nagy infrastruktúra-építők piacán. A táblázatban a Mészáros és Mészáros Kft., az R-Kord Kft., valamint a felcsúti üzletember gyermekei nevén lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. összesített adatai szerepelnek – ez a vállalatcsoport egyben a Puskás Akadémia és az NK Osijek mezszponzora.(A cégbíróság tavaly decemberben jegyezte be Mészárosék újabb vasútépítő érdekeltségét, az RM International Zrt.-t, majd idén a család felvásárolta a – jelenleg az Echo Tv nagyhirdetőjeként is funkcionáló – V-Híd Zrt.-t, továbbá a Swietelsky által alapított Vasútautomatika Kft.-t. A jövő májusi mérlegleadáskor tehát már e társaságok eredményeit is érdemes figyelni.)

III. Strabag - Az Uniqa, a Raiffeisen, az osztrák liberális pártfinanszírozóként jegyzett Hans Peter Haselsteiner és családja, valamint az orosz Oleg Gyeripaszka tulajdonában lévő építővállalat a magyar labdarúgócsapatok közül a Puskás Akadémiát és a Videotont (Székesfehérvár) segíti – de állandósított Strabag-hirdetés fut a Magyar Idők napilap online felületén is. A táblázatban a Strabag Általános Építő Kft., a Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft., a Strabag Vasútépítő Kft., a Frissbeton Betongyártó és Forgalmazó Kft., a Strabag Property and Facility Services Zrt., a Strabag Rail Kft., a Generál Mély- és Magasépítő Zrt., a Strabag Építőipari Zrt.és a Bitunova Útfenntartó és Emulziógyártó Kft. összesített adatai szerepelnek.

IV. Swietelsky - Az osztrák cégóriás a szombathelyi Haladás névadó szponzoraként – valamint a Puskás Akadémia és az NK Osijek támogatójaként – önti a pénzt a labdarúgásba, és ott áll kiemelt támogatóként az Echo Tv mögött is. A vállalatcsoport üzleti periódusai április 1-jétől a következő márciusig tartanak, ezért a következő táblázatban – mely a Swietelsky Magyarország Kft., a Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a Swietelsky Építő Kft. összesített adatait tartalmazza – más az évbeosztás, mint a többi érdekeltségnél.

V. Market - A tavalyi vizes világbajnokság úszóarénáját is felhúzó cég 2014-ben lett Garancsi Istváné. A Market Építő Zrt. jelenleg a Videoton és a DVTK (Diósgyőr) szponzora.

És a többi: A fenti cégeken kívül tíz olyan kisebb vállalat akad, amely gyakran nyer a magyar állam építőipari tenderein, és egyértelműen része a hatalmi blokknak. Ezek a társaságok ugyancsak leszurkolják a „védelmi pénzt” – jellemzően focitámogatásra és médiafenntartásra. A táblázatban az alábbi egységek összesített adatai szerepelnek: West Hungária Bau (WHB) Kft., ZÁÉV Zrt., Magyar Építő Zrt., A-Híd Építő Zrt., Építő- és épületkarbantartó (Épkar) Zrt., EuroAszfalt Kft., Penta Industry Kft., Belfry PE Kft., Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt., Föld-Trans 2001 Kft.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.