valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

http://valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

A nép ópiuma

Itt a hírességekre vadászó szcientológus szervezetek listája!

/ 2008.05.26., hétfő 08:45 /

Közéleti személyiségek százait téveszti meg a Drogmentes Maraton mozgalom. Legutóbb Schmitt Pál adta nevét a szcientológus kezdeményezéshez. Lapunk közzéteszi a főbb „társadalomjobbító” kirakatszervezetek névsorát.

„Szervezetük felvilágosító munkája a drogfogyasztás megelőzésében és a magyarországi drogprobléma mérséklésében tiszteletre méltó és példaértékű... Munkájához és a program lebonyolításához miniszterelnök úr nevében is további sok sikert kívánok" - írta 2004 decemberében a Drogmentes Magyarországért Maraton elnökének Csáky Bernadett, Gyurcsány Ferenc titkárságának vezetője. Lehet, hogy ma már nem tenne ilyet, hiszen ha valaki, ő tudhatja, hogy anno a szcientológusok legsikeresebb kirakatszervezetének állított ki referencialevelet. Az időközben pénzügyminisztériumi államtitkárrá kinevezett asszony jelenlegi férje, Szilvásy György ugyanis 2006 óta a polgári titkosszolgálatokat felügyeli. A Nemzetbiztonsági Hivatal pedig évről évre felhívja a figyelmet egy veszélyes vallási közösségre, melylyel kapcsolatban rendre a „totalitárius berendezkedés", „anyagi kizsákmányolás", „gazdasági pozícióépítés", „a gazdasági és politikai hatalom megszerzése" kifejezéseket emlegeti.

Az NBH legújabb évkönyve megismétli a tavalyi kijelentéseket. „A szóban forgó »vallási« mozgalmak politikai ambícióikat elfedve civil szervezetekkel, gazdasági társaságokkal is keresik az együttműködés lehetőségeit, amit azonban később arra használnak fel, hogy szimpatizánsaik számát - erőszakos és manipulatív módszerekkel is - növeljék" - áll a héten megjelent kötetben. A nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese pedig a sokat sejtető „sem megerősíteni, sem cáfolni nem áll módomban" szavakkal igazítja el lapunkat, amikor arról faggatjuk, hogy - miként a közvélekedés tartja - a szcientológusokra gondolnak-e. (Információink szerint a burkolt fogalmazás magyarázata az a felemás helyzet, hogy egy amúgy legálisan működő csoportosulásról van szó.)„Örömmel olvastam, hogy milyen sok kiváló személyiség támogatja kezdeményezésüket" - ezt már Vizi E. Szilveszter írta 2004-ben a Drogmentes Maraton vezetőjének. A Magyar Tudományos Akadémia akkori elnöke mellett sok száz közéleti személyiséget tévesztett meg a nemesnek gondolt cél. Martinek Jánostól Vikidál Gyuláig, a polgárőrök szövetségét vezető Túrós Andrástól Vörös Zsuzsa öttusázóig, Détár Enikőtől Nemcsák Károlyig számtalan híresség adta nevét a futásokhoz. A jelenleg nyugat-magyarországi helyszíneken zajló maraton rendezvényein eddig 800 iskola vett részt, 40 ezer ember húzott futócipőt, 30 ezer gyermek tette le a drogmentes kapitány esküt, ezer tisztségviselő és híresség írta alá az eseménysorozat vándorkönyvét.

A szervezet egyik főtámogatója az Euronics áruházlánc, melynek vezetőit, Fazekas Pétert, illetve testvérét, Zsoltot már a száz legbefolyásosabb szcientológust feltüntető tavalyi listánkon is szerepeltettük (Heti Válasz, 2007. augusztus 9.). Emellett a Nike, a Deloitte, a Magyar Posta, a Zsolnay Porcelán, a Gorenje vagy a Panasonic is támogatást nyújtott már a rendezvényekhez. Tavaly Demszky Gábor főpolgármestert és Elbert Gábort sport-szakállamtitkárt nyerték meg támogatónak, költészeti versenyük zsűrijében pedig Karafiáth Orsolyát, Nagy Bandó Andrást és Székhelyi Józsefet találjuk.

Idén áprilisban Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke - a Fidesz európai parlamenti képviselője - csatlakozott védnökként a mozgalomhoz. „Fogalmam sem volt róla, hogy a szervezet szcientológusokhoz köthető; de ha az a feladat, hogy a fiatalokat megmentsük a kábítószertől, akkor akár még az ördöggel is cimborálni kell" - nyilatkozta Schmitt előbb a Heti Válasznak, majd a Magyar Nemzetben hozzátette: az együttműködést nem szakítja meg, de felszólítja a szervezőket: ne kössék össze a társadalomra esetleg káros tevé kenységüket a maratonnal.

Kérdés, szét lehet-e választani a kettőt. A mozgalmat „magyar szcientológusok hozták létre, hogy L. Ron Hubbard kutatásait felhasználva hozzájáruljanak a drogmentes Magyarország megteremtéséhez" - olvasható a szerve zet honlapján, egyértelművé téve: a drogosokat a szcientológia alapítójának technikájával akarják leszoktatni a kábítószerről. A Magyar Addiktológiai Tár saság és az Ártalomcsökkentők Szak mai Egyesülete ezért figyelmeztetett: e módszer súlyos problémákat vet fel, ezért felkérik a maraton támogatóit, „gondolják át újra a kampányban való részvételüket".

Áltudományos módszereket emlegetett három hete a Magyar Narancsban a Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai programvezetője is. Sárosi Péter úgy vélekedett: Hubbard technikája nem képes tartósan drogmentessé tenni a függők java részét, s a pácienseknek csak a töredéke marad tiszta a kezelés után egy-két évvel. Szerinte a drogmentes Magyarország elképzelése utópia. A TASZ szakértője is úgy véli: a maratonisták azért utaznak a „drogprevenciós bizniszben", hogy a hírességek megkörnyékezésével kapcsolati tőkére tegyenek szert. „Ha a védnökök alaposabban átgondolják ezt, ők sem juthatnak más következtetésre, mint hogy a nevük törlését kérjék a támogatók sorából" - írja. A Heti Válasz pedig azzal tud hozzájárulni az ügyhöz, hogy közzétesszük a legfontosabb szcientológus „társadalomjobbító" szervezetek nevét és főbb adatait - hogy a közélet képviselői megfelelő információ birtokában dönthessék el, a jövőben hagyják-e magukat „bepalizni".A LEGFONTOSABB SZCIENTOLÓGUS KIRAKATSZERVEZETEK

Drogmentes Magyarországért Maraton
„Hatalmas bűnt követnénk el magunk, a családunk, a lakóközösségünk, a városunk, a magyar társadalommal szemben, ha elhallgatnánk azt a tényt, hogy rendelkezünk a megoldással!" - írta kiáltványában Kunfalvy Ákos, a maraton szcientológus alapítója. A fiatalember magyar tőrvívóbajnok, egyik verseskötetének CD-jét Hernádi Judittal és Sztankay Istvánnal készítette el.

Fiatalok az Emberi Jogokért Alapítvány
Emberi jogi filmjeiket bemutatta az RTL Klub és a Hír tévé, az alkotások az Euronics áruházlánc és a Cine Re ál mozihálózat filmszínházaiban futottak. Egyik védnökük Növényi Norbert, tavalyi konferenciájukat Rauh Edit, a szociális tárca szakállamtitkára vette pártfogásába (a politikus utóbb azt nyilatkozta, nem tudott a háttérről). Februárban együttműködési megállapodást kötöttek a Roma Rendőrök Országos Egyesületével.

Alkalmazott Oktatástan Kht.
A szervezet mottója: Tanuljunk meg tanulni! Törekvésüket, hogy részt vegyenek a pedagógusok továbbképzésében, 2007-ben siker koronázta; amikor azonban Hiller István oktatási miniszter tudomást szerzett a háttérről, visszavonta az engedélyt. (Igaz, ezt formai okokból tette - mivel legálisan működő szervezetről van szó, pusztán szcientológus mivoltukra nem lehetne hivatkozni.)

Értő Tanulásért Mozgalom
Honlapjukon több mint ötszáz iskolát sorolnak fel, mint amelyek kipróbálták módszereiket. A mozgalom vezetője Varga Kornél, a hazai szcientológia egyház első elnöke, és Makara Ágnes, az ELTE matematikatanára. A kht. felügyelőbizottsági tagjai között találjuk Zarka Évát, a Pazar Nők című lap főszerkesztőjét, illetve Mondovics Tamást, a szcientológus vállalkozások szövetségének (WISE) egyik vezetőjét.

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért
A szervezetet a szcientológia egyház és Thomas Szasz amerikai pszichiáter alapította. Céljuk, hogy feltárják „a pszichiáterek visszaéléseit". Tavaly tüntetést szerveztek az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet melletti Vadaskert gyermekpszichiátriai intézet előtt. A kormány azóta - a megszorítási program részeként, a szakma heves tiltakozása ellenére - az OPNI-t felszámolta.

Út a boldogsághoz
„Ez az első olyan erkölcsi szabálygyűjtemény, amely teljes mértékben a józan észen alapul" - reklámozzák a szcientológusok az L. Ron Hubbard egyházalapító tanain nyugvó, gyakori önmeghatározása szerint nem vallásos humanista krédót. A 21 viselkedési szabályból álló könyvecske, illetve az arra alapozott tanfolyamok célja, hogy „a jelenlegi erkölcsi hanyatlást megállítsák a társadalomban".

Criminon Alapítvány
Kezdeményezés a bűnözők rehabilitációjára. Felvetették például, hogy segíteni kell az elítélteket a külvilággal való kapcsolattartásban, az e-mailezésben. „Az információs technika fejlettsége mellett már megoldható a biztonsági rendszer kialakítása, így a kifelé menő és befelé érkező internetes kommunikáció sem lenne ellenőrizetlen" - mondta Marosi Gyöngyi elnök.

Narconon Alapítvány
A szcientológusok drogrehabilitációs módszere. A leszoktatás egyes lépései között szerepel a „vitaminbomba" adagolása, a különféle ásványi anyagok fogyasztása (többek között az egyik vezető szci entológus, Lenkei Gábor vezette Egészség Centrum termékei), izzadás a szaunában, valamint a szervezet egyik előszeretettel űzött tevékenysége, a méregtelenítés niacinnal és növényi olajokkal.

Magyarországi Föld Egyesület
Környezetvédelmi civilszervezet, vezetője Lange László, a magyarországi szcientológia egyház technikai ügyvezetője. A zöld ügy mellett az egyesület kötelékében számos szcientológus tett esküt, többek között megfogadva: nem tűrik a környezet, az élővilág elpusztítását. Támogatóik között feltüntetik a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t.A Drogmentes Maraton számos ismert személyiséget tüntet fel támogatóként. Néhányukat megkérdeztük, tudnak-e a kezdeményezés szcientológus hátteréről.

Geszti Péter öt éve találkozott a kezdeményezéssel, és akkor jónak tartotta a maratont. Utólag tudomást szerzett a szcientológus háttérről, azóta nem működik együtt velük, és nincs velük kapcsolata. Bár eddig nem vetette le nevét a támogatók közül, eggyel „hátrább lépett".

Berényi János, a Nemzeti Sportszövetség volt elnöke a védnökök között szerepel, ám már nem támogatja a kezdeményezést. „A célt jónak tartom, de ami mögötte van, azt nem. Ezt többször megmondtam a szervezőknek, de nem akarják tudomásul venni" - mondja.

Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívószövetség elnöke támogatja a mozgalmat, mert jó célnak tartja a drogellenességet. Arról, hogy a szervezők szci entológusok, nem tudott. „Lehet, hogy ezzel más is így volt, s talán többeknél visszatartó erő lenne, ha ezt tudnák" - mondja.

Gálvölgyi János színész kezdetben nem tudta, hogy a háttérben a szcientológia áll; ez csak közben derült ki számára. A céllal azonban egyetért; két unokája van, így az ő jövőjük miatti aggódás miatt is támogatja a drogellenes küzdelmet.

Komáromi István, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi vezetője tudta, hogy a rendezők szcientológusok, de drogellenes ügyben bárkit támogat. Az egyházhoz nincs köze, de „nem az a lényeg, hogy milyen színű a macska, hanem az, hogy megfogja az egeret".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.