Interneten támad Portik Tamás köre

/ 2012.10.03., szerda 13:14 /
Interneten támad Portik Tamás köre

Az interneten olyan szamizdatjellegű kiadványok tűntek fel, melyek a maffiaügyekben érintett személyek professzionális mentegetését, tisztára mosását szolgálják – derül ki a holnap utcára kerülő Heti Válaszból. Portik Tamás nemzetbiztonsági kapcsolatrendszere is új megvilágításba kerül.

Portik Tamás

Az interneten mára egymást érik a WikiLeaks-mintára felépített, bizonyíték-lerakatként (vagy épp dezinformációgyűjteményként) működő blogok, melyek segítségével nyomás alá lehet helyezni politikusokat, de akár ügyészeket, bírákat is. Kezd divattá válni, hogy a nagy büntetőeljárások gyanúsítottjai, vádlottjai köré internetes szurkolótáborokat szerveznek - egy-egy alvilági figura társadalmi megítélése tehát már nem kizárólag az ügyvédek retorikai parádéin múlik. A nyomozók, az ügyészek és a bírák közben továbbra is csak hivatalos szervként tudnak kommunikálni, azaz megeshet, hogy mire a perek élesbe fordulnak, a nyilvánosság a „meghurcolt" elkövetőkkel lesz szolidáris. A bűnösmentegetést Portik Tamás hívei mesterfokon űzik, de az Aranykéz utcai robbantás, valamint a Seres Zoltán és Prisztás József elleni merénylet felbujtójaként azonosított egykori olajvállalkozón kívül másoknak is kijár a virtuális védelem.

 „2012. október 23.: kitör az Orbán-diktatúra elleni forradalom? A fülkeforradalom után most végre jön az igazi?" - sorolja a kérdéseket a WordPress nemzetközi blogplatform „hungarianvirus" nevű aloldala (hungarianvirus.wordpress.com). A beazonosíthatatlan szerzők által jegyzett weblap a Fidesz-ellenes Facebook-csoportok gyűjtőhelyeként működik (és napról napra felszólítja a kormányt, hogy október 22-én éjfélig mondjon le). Van azonban egy eredetibb küldetése is: a Portik-ügy relativizálása. A „hungarianvirus" külön cikksorozatot szentel az Energol Rt. volt marketingigazgatójának, melyben leszögezi, Portik Tamás nem szent, de nem is sorozatgyilkos, „viszont egy ügyes csibész, aki nagy trükköket tudott varázsolni, és ezzel sok ellenséget gyűjtött".

A fenti túlkapások ellenére a „hungarianvirus" igyekszik a hitelesség látszatát kelteni. Megnevezi például Portik legfelsőbb titkosszolgálati kapcsolatait - a Katonai Biztonsági Hivatalt megjárt Németh József és Glemba István személyében. A Heti Válasz úgy értesült: mindez dezinformáció; tény ugyanakkor, hogy az említett személyek egyikének van olyan rokona, aki a Nemzetbiztonsági Hivatalt 2009-ig irányító Laborc Sándor szűk stábjában dolgozott, és e minőségében Portik is a látókörében lehetett.

A „hungarianvirus" meglepő bennfentességgel taglalja, hogy az Energol-igazgató már a '90-es években be akart szállni a médiába (Gyárfás Tamáson keresztül), de ez csak később sikerült neki. A blog szerint strómanokon keresztül ma ő birtokolja azt a Generál Média-csoportot, amely a MyVip közösségi portál, a „könnyed, férfias témákkal" hódító Mellesleg.hu vagy az Ingatlanok.hu lakáskereső működtetőjeként a hazai online piac egyik zászlóshajója. A Gentleman Magazine című prémiumlapot is kiadó Generál Média Kft. tulajdonosa a valóságban egy Seychelle-szigeteki gyökerekkel rendelkező szlovák vállalat - a hivatalos cégiratokból tehát lehetetlen kiolvasni a Portik-befolyást. Ennek ellenére lehet, hogy igazat ír a „hungarianvirus", hiszen a Generál főnöke, Holman Endre és Portik fia között 2009-ben volt dokumentált üzleti kapcsolat (egy Galamb 4 nevű kft. adásvételekor).

A fenti információfoszlányok összeolvasása után adódik a megfejtés: mivel a médiavállalkozóvá avanzsált Portik a MyVip és a többi regisztrációhoz kötött netes szolgáltatás révén több millió állampolgárról őriz személyes adatokat, evidens, hogy szövetségben dolgozott a rendőrséggel és a titkosszolgálatokkal. Minden lehetett tehát, de merényletek felbujtója, no, az nem - sugallja a „hungarianvirus".

A Portik Tamás köré épített blogvédelmi rendszerről, illetve a most folyó nagy büntetőeljárások más érintettjeit (például Hagyó Miklóst) mentegető internetes termékekről a holnapi Heti Válaszban részletes összeállítást közlünk. Lapunk digitális formában a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.