A pápa döbbenetes bejelentése: fel kell számolni a Vatikán függetlenségét

/ 2017.07.14., péntek 17:30 /

A Magyar Távirati Iroda híre szerint európai kormányt sürgetett Ferenc pápa, és nemzetközi gyámság alá helyezné a Vatikánt.

Már amennyiben tényleg azt mondta, amit az MTI idézett tőle. „A katolikus egyházfő úgy vélekedett, hogy európai föderációra van szükség, hogy »törvényekről és magatartásról ne egyedi politikusok döntsenek«, hanem egy európai szövetségi kormány és szövetségi parlament, máskülönben »Európa nem fog érni semmit a világban«” – írta a hírügynökség nyomán szinte a teljes magyar sajtó.

Ami azt illeti, Ferenc tett már meghökkentő kijelentéseket, de a nemzetállamok felszámolásának hangoztatására még nem ragadtatta magát. Ezért is mehetett szenzációszámba mostani nyilatkozata, és ezért is Európai kormányt sürget a pápa címmel számolt be róla több médium.

Pedig ez az igény egyáltalán nem hangzott el az egyházfő szájából. Ha elolvassuk az eredeti szöveget, látni fogjuk, hogy nem a pápa, hanem az interjú készítője elmélkedik azon, milyen jó lenne, ha a földrész föderális, azaz államszövetségi struktúrává alakulna, melyet egy központi kormány irányít, törvényeit pedig egy közös parlament hozza. Ferenc pápa erre mindössze annyit mond, hogy valóban pártolja a föderális berendezkedést, ám annak részletezésétől eltekint.

Nem tudhatjuk hát, hogy a szorosabb egységen mit értett: a jelenleg is létező Európai Bizottság (úgy is, mint az EU „kormánya”) és az Európai Parlament megerősítését vagy valami mást. De azt se zárjuk ki, hogy a pápa esetleg nincs tisztában a föderáció összes lehetséges változatával. És mivel az egyházfő nyilatkozataiban gyakran keresetlen szavakkal fejti ki véleményét – volt is elég baja ebből –, mára ország-világ megtanulhatta, hogy egyes hangzatos kijelentéseit, pláne azok sajtóbeli értelmezéseit érdemes óvatosan kezelni.

Ennek fényében jelen írásunk címe természetesen félrevezető; de csak annyira, amennyire az MTI híre nyomán született, európai kormányt emlegető cikkeké. Mentségünkre szolgáljon: ezzel kívántuk jelezni, hogy az egyházfő felvetése mivel is járna a Szentszékre nézve. Nevezetesen: a Vatikán mint önálló, saját miniszterelnökkel és kormányzattal rendelkező európai állam úgyszintén elveszítené függetlenségét, összeurópai gyámság alá kerülne, és  költségvetését, jogrendjét, valamint társadalompolitikai alapelveit egy majdani európai kabinet szabná meg.

Na, ettől mentsen meg mindenkit a Jóisten!

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!