A pápa döbbenetes bejelentése: fel kell számolni a Vatikán függetlenségét

/ 2017.07.14., péntek 17:30 /

A Magyar Távirati Iroda híre szerint európai kormányt sürgetett Ferenc pápa, és nemzetközi gyámság alá helyezné a Vatikánt.

Már amennyiben tényleg azt mondta, amit az MTI idézett tőle. „A katolikus egyházfő úgy vélekedett, hogy európai föderációra van szükség, hogy »törvényekről és magatartásról ne egyedi politikusok döntsenek«, hanem egy európai szövetségi kormány és szövetségi parlament, máskülönben »Európa nem fog érni semmit a világban«” – írta a hírügynökség nyomán szinte a teljes magyar sajtó.

Ami azt illeti, Ferenc tett már meghökkentő kijelentéseket, de a nemzetállamok felszámolásának hangoztatására még nem ragadtatta magát. Ezért is mehetett szenzációszámba mostani nyilatkozata, és ezért is Európai kormányt sürget a pápa címmel számolt be róla több médium.

Pedig ez az igény egyáltalán nem hangzott el az egyházfő szájából. Ha elolvassuk az eredeti szöveget, látni fogjuk, hogy nem a pápa, hanem az interjú készítője elmélkedik azon, milyen jó lenne, ha a földrész föderális, azaz államszövetségi struktúrává alakulna, melyet egy központi kormány irányít, törvényeit pedig egy közös parlament hozza. Ferenc pápa erre mindössze annyit mond, hogy valóban pártolja a föderális berendezkedést, ám annak részletezésétől eltekint.

Nem tudhatjuk hát, hogy a szorosabb egységen mit értett: a jelenleg is létező Európai Bizottság (úgy is, mint az EU „kormánya”) és az Európai Parlament megerősítését vagy valami mást. De azt se zárjuk ki, hogy a pápa esetleg nincs tisztában a föderáció összes lehetséges változatával. És mivel az egyházfő nyilatkozataiban gyakran keresetlen szavakkal fejti ki véleményét – volt is elég baja ebből –, mára ország-világ megtanulhatta, hogy egyes hangzatos kijelentéseit, pláne azok sajtóbeli értelmezéseit érdemes óvatosan kezelni.

Ennek fényében jelen írásunk címe természetesen félrevezető; de csak annyira, amennyire az MTI híre nyomán született, európai kormányt emlegető cikkeké. Mentségünkre szolgáljon: ezzel kívántuk jelezni, hogy az egyházfő felvetése mivel is járna a Szentszékre nézve. Nevezetesen: a Vatikán mint önálló, saját miniszterelnökkel és kormányzattal rendelkező európai állam úgyszintén elveszítené függetlenségét, összeurópai gyámság alá kerülne, és  költségvetését, jogrendjét, valamint társadalompolitikai alapelveit egy majdani európai kabinet szabná meg.

Na, ettől mentsen meg mindenkit a Jóisten!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.