heti-valasz.hu/itthon/nyary-krisztian-elmondja-milyen-bort-ajanl-a-digitalis-heti-valasz-olvasasa-melle-128920

http://heti-valasz.hu/itthon/nyary-krisztian-elmondja-milyen-bort-ajanl-a-digitalis-heti-valasz-olvasasa-melle-128920

A pápa döbbenetes bejelentése: fel kell számolni a Vatikán függetlenségét

/ 2017.07.14., péntek 17:30 /

A Magyar Távirati Iroda híre szerint európai kormányt sürgetett Ferenc pápa, és nemzetközi gyámság alá helyezné a Vatikánt.

Már amennyiben tényleg azt mondta, amit az MTI idézett tőle. „A katolikus egyházfő úgy vélekedett, hogy európai föderációra van szükség, hogy »törvényekről és magatartásról ne egyedi politikusok döntsenek«, hanem egy európai szövetségi kormány és szövetségi parlament, máskülönben »Európa nem fog érni semmit a világban«” – írta a hírügynökség nyomán szinte a teljes magyar sajtó.

Ami azt illeti, Ferenc tett már meghökkentő kijelentéseket, de a nemzetállamok felszámolásának hangoztatására még nem ragadtatta magát. Ezért is mehetett szenzációszámba mostani nyilatkozata, és ezért is Európai kormányt sürget a pápa címmel számolt be róla több médium.

Pedig ez az igény egyáltalán nem hangzott el az egyházfő szájából. Ha elolvassuk az eredeti szöveget, látni fogjuk, hogy nem a pápa, hanem az interjú készítője elmélkedik azon, milyen jó lenne, ha a földrész föderális, azaz államszövetségi struktúrává alakulna, melyet egy központi kormány irányít, törvényeit pedig egy közös parlament hozza. Ferenc pápa erre mindössze annyit mond, hogy valóban pártolja a föderális berendezkedést, ám annak részletezésétől eltekint.

Nem tudhatjuk hát, hogy a szorosabb egységen mit értett: a jelenleg is létező Európai Bizottság (úgy is, mint az EU „kormánya”) és az Európai Parlament megerősítését vagy valami mást. De azt se zárjuk ki, hogy a pápa esetleg nincs tisztában a föderáció összes lehetséges változatával. És mivel az egyházfő nyilatkozataiban gyakran keresetlen szavakkal fejti ki véleményét – volt is elég baja ebből –, mára ország-világ megtanulhatta, hogy egyes hangzatos kijelentéseit, pláne azok sajtóbeli értelmezéseit érdemes óvatosan kezelni.

Ennek fényében jelen írásunk címe természetesen félrevezető; de csak annyira, amennyire az MTI híre nyomán született, európai kormányt emlegető cikkeké. Mentségünkre szolgáljon: ezzel kívántuk jelezni, hogy az egyházfő felvetése mivel is járna a Szentszékre nézve. Nevezetesen: a Vatikán mint önálló, saját miniszterelnökkel és kormányzattal rendelkező európai állam úgyszintén elveszítené függetlenségét, összeurópai gyámság alá kerülne, és  költségvetését, jogrendjét, valamint társadalompolitikai alapelveit egy majdani európai kabinet szabná meg.

Na, ettől mentsen meg mindenkit a Jóisten!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.