A pápa döbbenetes bejelentése: fel kell számolni a Vatikán függetlenségét

/ 2017.07.14., péntek 17:30 /

A Magyar Távirati Iroda híre szerint európai kormányt sürgetett Ferenc pápa, és nemzetközi gyámság alá helyezné a Vatikánt.

Már amennyiben tényleg azt mondta, amit az MTI idézett tőle. „A katolikus egyházfő úgy vélekedett, hogy európai föderációra van szükség, hogy »törvényekről és magatartásról ne egyedi politikusok döntsenek«, hanem egy európai szövetségi kormány és szövetségi parlament, máskülönben »Európa nem fog érni semmit a világban«” – írta a hírügynökség nyomán szinte a teljes magyar sajtó.

Ami azt illeti, Ferenc tett már meghökkentő kijelentéseket, de a nemzetállamok felszámolásának hangoztatására még nem ragadtatta magát. Ezért is mehetett szenzációszámba mostani nyilatkozata, és ezért is Európai kormányt sürget a pápa címmel számolt be róla több médium.

Pedig ez az igény egyáltalán nem hangzott el az egyházfő szájából. Ha elolvassuk az eredeti szöveget, látni fogjuk, hogy nem a pápa, hanem az interjú készítője elmélkedik azon, milyen jó lenne, ha a földrész föderális, azaz államszövetségi struktúrává alakulna, melyet egy központi kormány irányít, törvényeit pedig egy közös parlament hozza. Ferenc pápa erre mindössze annyit mond, hogy valóban pártolja a föderális berendezkedést, ám annak részletezésétől eltekint.

Nem tudhatjuk hát, hogy a szorosabb egységen mit értett: a jelenleg is létező Európai Bizottság (úgy is, mint az EU „kormánya”) és az Európai Parlament megerősítését vagy valami mást. De azt se zárjuk ki, hogy a pápa esetleg nincs tisztában a föderáció összes lehetséges változatával. És mivel az egyházfő nyilatkozataiban gyakran keresetlen szavakkal fejti ki véleményét – volt is elég baja ebből –, mára ország-világ megtanulhatta, hogy egyes hangzatos kijelentéseit, pláne azok sajtóbeli értelmezéseit érdemes óvatosan kezelni.

Ennek fényében jelen írásunk címe természetesen félrevezető; de csak annyira, amennyire az MTI híre nyomán született, európai kormányt emlegető cikkeké. Mentségünkre szolgáljon: ezzel kívántuk jelezni, hogy az egyházfő felvetése mivel is járna a Szentszékre nézve. Nevezetesen: a Vatikán mint önálló, saját miniszterelnökkel és kormányzattal rendelkező európai állam úgyszintén elveszítené függetlenségét, összeurópai gyámság alá kerülne, és  költségvetését, jogrendjét, valamint társadalompolitikai alapelveit egy majdani európai kabinet szabná meg.

Na, ettől mentsen meg mindenkit a Jóisten!

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.