valasz.hu/itthon/elemzoguruk-figyelmeztetnek-vegleg-vege-lehet-az-mszp-nek-124955

http://valasz.hu/itthon/elemzoguruk-figyelmeztetnek-vegleg-vege-lehet-az-mszp-nek-124955

A pápa döbbenetes bejelentése: fel kell számolni a Vatikán függetlenségét

/ 2017.07.14., péntek 17:30 /

A Magyar Távirati Iroda híre szerint európai kormányt sürgetett Ferenc pápa, és nemzetközi gyámság alá helyezné a Vatikánt.

Már amennyiben tényleg azt mondta, amit az MTI idézett tőle. „A katolikus egyházfő úgy vélekedett, hogy európai föderációra van szükség, hogy »törvényekről és magatartásról ne egyedi politikusok döntsenek«, hanem egy európai szövetségi kormány és szövetségi parlament, máskülönben »Európa nem fog érni semmit a világban«” – írta a hírügynökség nyomán szinte a teljes magyar sajtó.

Ami azt illeti, Ferenc tett már meghökkentő kijelentéseket, de a nemzetállamok felszámolásának hangoztatására még nem ragadtatta magát. Ezért is mehetett szenzációszámba mostani nyilatkozata, és ezért is Európai kormányt sürget a pápa címmel számolt be róla több médium.

Pedig ez az igény egyáltalán nem hangzott el az egyházfő szájából. Ha elolvassuk az eredeti szöveget, látni fogjuk, hogy nem a pápa, hanem az interjú készítője elmélkedik azon, milyen jó lenne, ha a földrész föderális, azaz államszövetségi struktúrává alakulna, melyet egy központi kormány irányít, törvényeit pedig egy közös parlament hozza. Ferenc pápa erre mindössze annyit mond, hogy valóban pártolja a föderális berendezkedést, ám annak részletezésétől eltekint.

Nem tudhatjuk hát, hogy a szorosabb egységen mit értett: a jelenleg is létező Európai Bizottság (úgy is, mint az EU „kormánya”) és az Európai Parlament megerősítését vagy valami mást. De azt se zárjuk ki, hogy a pápa esetleg nincs tisztában a föderáció összes lehetséges változatával. És mivel az egyházfő nyilatkozataiban gyakran keresetlen szavakkal fejti ki véleményét – volt is elég baja ebből –, mára ország-világ megtanulhatta, hogy egyes hangzatos kijelentéseit, pláne azok sajtóbeli értelmezéseit érdemes óvatosan kezelni.

Ennek fényében jelen írásunk címe természetesen félrevezető; de csak annyira, amennyire az MTI híre nyomán született, európai kormányt emlegető cikkeké. Mentségünkre szolgáljon: ezzel kívántuk jelezni, hogy az egyházfő felvetése mivel is járna a Szentszékre nézve. Nevezetesen: a Vatikán mint önálló, saját miniszterelnökkel és kormányzattal rendelkező európai állam úgyszintén elveszítené függetlenségét, összeurópai gyámság alá kerülne, és  költségvetését, jogrendjét, valamint társadalompolitikai alapelveit egy majdani európai kabinet szabná meg.

Na, ettől mentsen meg mindenkit a Jóisten!

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Pécs a tönk szélén – hogyan „csúszott be” a város Nyíregyháza alá?

Két évvel azután, hogy a kormány átvállalta az egykori kulturális főváros intézményeinek működtetését, Pécs ismét csődveszélybe került. Tízezrével veszíti el lakóit, gazdasága pedig gyengébb, mint Nyíregyházáé, mégis az ország egyik legerősebb városaként költekezik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.