A péknek nincs szaga

/ 2016.03.16., szerda 15:28 /

A sokmilliárdos letelepedési bizniszben nem maradt olyan főszereplő, akit ne lehetne kapcsolatba hozni Habony Árpáddal. Különösen az a grúz-izraeli csapat áll közel hozzá, amely az oroszok magyarországi bevándoroltatásához biztosítja az infrastruktúrát. A Tbilisziből Tel-Avivba, majd Budapestre származott közösség további referenciái: SZDSZ, BKV, Princess pékséglánc.

A kiválasztottak számára mesés üzlet a letelepedésikötvény-forgalmazás. Nincs szó klasszikus korrupcióról vagy lopásról, „csak” arról, hogy a parlament gazdasági bizottságának kormánypárti többsége pályáztatás nélkül állami monopoljogot privatizál. A pénzes bevándorlóktól szedett díj (mellyel az érintettek vízummentes európai létet vásárolnak) tehát a politika által helyzetbe hozott magánügynökségekhez kerül, a kötvénykibocsátó ország értsd: a haza pedig alig részesül a program gyümölcseiből. Valahogy úgy, mint a szerencsejáték-koncessziók kiosztásánál; az állam kaszinóztatási monopóliumával a hatalom által kijelölt vállalkozók élhetnek, a cégeiknél elkönyvelt óriásprofit mellett azonban eltörpül a közösség haszna. Azt sokan tudják, hogy a legnagyobb forgalmú budapesti kaszinókat Andy Vajna filmipari kormánybiztos érdekeltségei üzemeltethetik. A letelepedési biznisz főszereplői, vagyis a kínaiakra, az oroszokra és az iszlám országra szakosodott ügynökök kevésbé ismertek, ám, mint látni fogjuk, mindegyiküket személyes szálak fűzik Habony Árpád kormányfői tanácsadóhoz, illetve Rogán Antal kabinetminiszterhez, a kötvényprogram parlamenti előterjesztőjéhez.

Mennyi az annyi?

A letelepedésközvetítők két-három jogcímen szedhetnek pénzt a tartózkodási engedélyt kérőktől. Egyrészt az ötéves futamidejű kötvényeket az állam a 300 ezer eurós névértéknél olcsóbban (271 ezerért) bocsátja az ügynökök rendelkezésére, ők viszont az eredeti áron, 300 ezerért vásároltatnak értékpapírt a külföldiekkel. Itt tehát azonnal „képződik” 29 ezer eurónyi bevételük. A forgalmazók 40-50 ezer eurós ügyintézési díjat is felszámolnak, és semmi sem tiltja, hogy öt év után a letelepültnek visszajáró 300 ezer euróból (melyet az állam biztosít) lecsippentsenek valamicskét a „váratlan költségekre” hivatkozva.

A kormány tehát 29 ezer eurót (a kötvény névértéke és a diszkontár közti különbözetet) költ arra, hogy bevonjon egy külföldi magánszemélyt az államadósság, a büdzsé finanszírozásába. Persze lehet az államnak további járulékos nyeresége: ha egy bevándorló ingatlant vesz, cégeket hoz létre, ezek után illetéket és adót is fizet. Az ügynökök 80-90 ezer eurós bevétele azonban összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint a köz java. Pláne, ha hozzátesszük: a közvetítők abból is igyekeznek pénzt csinálni, hogy segítik klienseik beilleszkedését (lakásvásárlását, vállalkozásalapítását). A forgalmazók természetesen költenek alkalmazottakra, alvállalkozókra, marketingpartnerekre, ám hozzáértők szerint 40 ezer eurót tisztán meg tudnak keresni egyetlen betelepülőn. Ez pedig nyolcvan fő után forintban kifejezve már milliárdos profitot jelent.

Liechtensteini titok

Itt elérkeztünk a kérdések kérdéseihez: ha ekkora hasznot hoz a kötvényprogram, miért engedik a kormánypártok, hogy a magánügynökök többsége offshore cégek mögé bújva folytassa a pénzgyűjtést? Miért kell még a legális adóelkerülés lehetőségét is megadni nekik, ha amúgy is sokat keresnek? Miért lehet titokban tartani az igazi haszonhúzók nevét? Megnyugtatónak tűnő válasz az elmúlt három évben csak az utóbbi felvetésre érkezett. Rogán Antal rendre elmondta: minden cégnek fel kell fednie valós tulajdonosát. A kínaiak beutaztatását végző Hungary State Special Debt Fundról (HSSDF) közölték is, hogy a magyar vegyipari óriás BorsodChemet birtokló Wanhua-csoport menedzsmentje áll a társaság mögött; olyan pénzügyi guruk, mint a Salomon Brothers befektetési bankot is megjárt Simon Mu, a Morgan Stanley-nél és a Deutsche Banknál edződött Lian Wang, továbbá a nekik dolgozó magyar „összekötő”, Boros Attila, a Hajdú-Bét volt vezére. Korábbi írásunkban világossá tettük: az egész kötvénykonstrukciót ez a kínai stáb kezdeményezte Rogánéknál amit bizonyít, hogy a HSSDF-csoport egyik hongkongi cégét már a letelepedési törvény 2012. december 11-i parlamenti elfogadása előtt megalapították a fenti menedzserek (Heti Válasz, 2015. november 26.).

A HSSDF körül tehát kevés a titok, és szintén tiszta a tulajdonosi háttere a harmadik legnagyobb beutaztatónak, az iszlám országok polgárait hozzánk csábítgató, dubaji-örmény-bolgár befolyás alatt álló még csak nem is offshore-státuszú Arton Capitalnak. Ám azt az elmúlt három évben egyszer sem kérte ki magának az Országgyűlés gazdasági bizottsága, hogy a második legaktívabb közvetítő, az oroszokra és más exszovjetekre (illetve a Balkánra) rástartoló VolDan Investments egy liechtensteini strómannal „takarja el” a tényleges haszonhúzókat. Josef Hermannról öt perc internetes keresgéléssel kideríthető lett volna, hogy főhivatásként „diszkrét vagyonkezelést” végez külföldi megbízóinak egyébként pedig az Anyaországi Unió nevű liberális-konzervatív párt Schaan városi elnöke. Tényleg komolyan gondolta bárki a magyar parlamentben, hogy ő hordja majd hazánkba az orosz, ukrán vagy grúz pénzes „betántorgókat”?

A Heti Válasz a végére járt a titoknak: létezik egy Tbilisziből Tel-Aviv környékére, majd Budapestre származott üzletember, az orosz, grúz, angol, német, héber és magyar nyelven egyaránt perfekt Shabtai Michaeli, aki nálunk végezte az orvosi egyetemet, és szinte az összes itteni fogorvosi és ingatlanvállalkozásában Josef Hermannt „használja” névleges tulajdonosnak. Mi több, a belvárosi Bécsi utcai irodájának belső közterületről nem látható postaládáján ott is virít a VolDan felirat a többi cégnév mellett. Michaeli azonban nem egyedüliként képviseli a piacon a grúzizraeli-magyar vonalat; a fővárosi metrókijárók Princess pékségeit összefogó társaságot közösen igazgatja a hasonló indíttatású Michael Gagellel. Ezek után aligha csoda, hogy a VolDan budapesti képviselet-vezetését is olyasvalakire bízták, aki a Princess-klub tagja (lásd táblázatunkat).

Keresd a nőt!

Összefoglalva: az oroszok tömegeit beszállító VolDan noha liechtensteini tulajdonúnak tünteti fel magát valójában a Gagel-Michaeli-kör infrastruktúráját és embereit használja a letelepedésikötvény-bizniszhez. „Keresd a nőt!” jeligére azt is kiderítettük (az érintettek Facebook-tevékenysége alapján), hogy Shabtai Michaeli és Michael Gagel legközvetlenebb családtagjai olyan befolyásos asszonyokkal állnak szoros kapcsolatban, mint Rogán Cecília, Vajna Tímea, Kökény-Szalai Vivien (Andy Vajna TV2-jének új hírfőnöke), az Orbán Viktor internetes megjelenéseit koordináló Kaminski Fanny (Habony Árpád gyermekének édesanyja) és Nagy Boglárka festőművész (Habony mai barátnője). Az Átlátszó.hu ráadásul a minap megírta a Princess és a budapesti városvezetés kapcsolatáról szóló cikkében -, hogy a világhálón keringő egyik Habony-Vajna-partifotó harmadik szereplője éppen Gagel. Mindez azért különös, mert 2010 előtt maga a fővárosi Fidesz ütött SZDSZ-es billogot a Demszky-érában berobbant Princess pékség tulajdonosaira, és megfúrt két olyan BKV-s ingatlanügyletet, melyen egy Michaelihez tartozó kft. (Estivo) és egy Gagel-féle társaság (Welt-Stadt) százmilliókat kereshetett volna.

A fenti tényekkel megkíséreltük szembesíteni Gagelt és Michaelit; előbbi azzal ütötte el a letelepedési üzletre és a Habony-lekötelezettségre vonatkozó kérdéseinket, hogy „nincs közöm a cégekhez”, Michaeli viszont nem talált alkalmat a válaszadásra. Egy biztos, a VolDan csillaga ragyog: a vállalatnak moszkvai irodája is van, mely ugyanazon a Povarszkaja utcai címen működik, mint a magyar nagykövetség kereskedelmi, kulturális és turisztikai egységei. Mi több, a parlament gazdasági bizottsága idén februárban engedélyezte, hogy az ügynökség az exszovjet és a balkáni viszonylat mellett a török, azeri, dél-afrikai és kenyai beutaztatással is foglalkozzon.

Míg a letelepedési piac a VolDan számára bővül, mások számára szűkül. Az Országgyűlés eddig nyolc közvetítő vállalkozást hozott helyzetbe, de háromnak vissza is vonta a kereskedési jogát, és akad két olyan, amelyik egyelőre nem tudott tömegeket bemozgatni. A sikeres forgalmazók közül a VolDan esetében már bizonyítottuk a Habony-kapcsolatot, de az ázsiaiakra vadászó HSSDF-et és az iszlám világra szakosodott Arton Capitalt sem kell félteni. Forrásaink szerint 2013-ban a HSSDF kínai vezérkara a miniszterelnöki főtanácsadó közreműködésével akarta megvásárolni a TV2-t a német ProSiebenSat.1 Grouptól, ám a német fél nem támogatta ezt a forgatókönyvet. Az Arton Capitalt pedig ügyvédként az a Kosik Kristóf képviseli, aki megszerezte a 888.hu domainnevet Habonynak, illetve dolgozott a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának és Belváros-Lipótváros önkormányzati cégeinek is (Rogán Antal frakcióvezetői, illetve polgármesteri periódusában). A Figyelő szerint egyébként majd’ minden kötvényforgalmazó próbál támaszkodni Kosikra, hiszen a letelepedésre jelentkezők adminisztratív ügyeit az ő irodája hajtja át leghatékonyabban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalon fejenként több ezer eurós díjért.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.