valasz.hu/itthon/gyogyszer-amivel-halalos-betegge-tehetjuk-sajat-gyermekunket-113556

http://valasz.hu/itthon/gyogyszer-amivel-halalos-betegge-tehetjuk-sajat-gyermekunket-113556

Schmidt Mária: „A politika tisztességesebb dolog, mint a szakértelem”

/ 2013.10.10., csütörtök 08:15 /
Schmidt Mária: „A politika tisztességesebb dolog, mint a szakértelem”

A politika tisztességesebb dolog, mint a szakértelem, mert ha kiáll egy politikus, lehet tudni, hogy mi a beszédhelyzete, kit képvisel, a szakértőről meg nem tudhatjuk. Függetlennek, meg objektívnek láttatja magát, még akkor is, ha a legönzőbb lobbiérdek is vezérli – mondja Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Fotó: Leéb Ádám

Felül kell vizsgálni az első világháborúról szóló történelemkönyveket, mert régi szemléletet tükröznek – állítja Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. A történész szerint a világháborúról kizárólag a győztesek történelemszemléletét és értelmezését vettük át, azt tanítottunk, pedig a már ők sem mondják, hogy az első világháború kitörésében a felelősség kizárólag a központi hatalmakat terheli, a másik oldal meg ártatlan. Szerinte végre beszélni kell azok felelősségről is, akik az I. világháború végén működésképtelen békét kényszerítettek rá a földrészre.

A főigazgató szerinte a politika leértékelődéséről főleg a baloldali értelmiségiek tehetnek, akik, ha éppen nem ők nyerik meg a választásokat, megpróbálják a politikai vezetők legitimitását aláásni, s velük szemben valamifajta szakértelmet szembeállítani. A főigazgató szerint a baloldaliak valójában elitista projektekben érdekeltek. A szocializmusban az élcsapat volt hivatva vezetni az embereket, ám mivel ezt a kifejezést nem lehet használni, mára helyébe lépett a „szakértő”. Szerinte ennek a szónak a fetisizálása abszurdum egy tömegtársadalomban, ahol általános, egyenlő és titkos választójog van. Schmidt Mária kifejti: a politika tisztességesebb dolog, mint a szakértelem, mert ha kiáll egy politikus, lehet tudni, hogy mi a beszédhelyzete, kit képvisel, a szakértőről meg nem tudhatjuk. „Függetlennek, meg objektívnek láttatja magát, még akkor is, ha a legönzőbb lobbiérdek is vezérli” – mondja a főigazgató. A politikus, szemben a szakértővel, négyévente odaáll a választók elé, és megméretteti magát. „A szakértő meg akármennyi hülyeséget is beszél, szakértő marad. Nézzük meg, milyen sok sületlenséget hordtak össze a közgazdászok az elmúlt húsz évben”.

Schmidt Mária szerint még mindig a baloldal dönti el, hogy ki fér bele Magyarországon a politikai kánonba. Bethlen Istvánt és Andrássy Gyulát már „visszaengedték”, és szerinte szép lassan vissza kell engedniük Mária Teréziát és más politikusokat is.


Hogy Schmidt Máriának mi a véleménye Orbán Viktor szobrának ledöntéséről, Tormay Cécile-ről, a fiatalok külföldi álmairól, a folyton a fejlett nyugatra hivatkozó értelmiségiekről, megtudhatja a Heti Válasz október 10-i számából. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.