A politikai korrupció lelepleződésének éve

Szocialisták, liberálisok letartóztatásban

/ 2009.01.01., csütörtök 18:45 /

Noha a 2008-as év monstre büntetőeljárásaiban, nyomozásaiban egymást érték a politikusnevek és a tiltott pártfinanszírozásra utaló feljegyzések, a mérleg felemás.

Augusztus végére kiderült például: Kulcsár Attila feleslegesen tett magára - és a politikára - nézve is terhelő vallomást, az elsőfokú bíróság a törvényi maximumhoz közelítő, nyolcévi börtönbüntetést mért ki rá. Közben a sikkasztási-pénzmosási láncot működtető társai a lehetséges minimumot kapták, s a bróker vallomásaiban gyakran emlegetett MSZP-s képviselőket (Puch Lászlót és Baja Ferencet) még tanúként sem hallgatta meg az ítélőszék. Akadnak azonban olyan esetek, ahol meggyőzően halad a hatósági eljárás: a Strabag pártfinanszírozás-gyanús pénzkihelyezéseit két ország ügyészsége vizsgálja, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon zajló Zuschlag-perben a nyilvánosság előtt játszották le a volt szocialista politikus lehallgatott telefonbeszélgetéseit, az erzsébetvárosi ingatlanpanamázók közül pedig kilenc személyt gyanúsított meg az ügyészség.

Strabag-ügy"Segítőkészségüket, figyelmességüket köszönöm" - Gyurcsány Ferenc titkárságvezetője e szavakkal köszönte meg, hogy szerkesztőségünk elküldte a miniszterelnöknek a Strabag és a politika kapcsolatát tárgyaló októberi cikksorozatot. A levélváltást egy Népszabadság-interjú szülte, melyben a kormányfő azt állította: nem ismeri ezt az ügyet. Mára a bécsi államügyészség nyomozást indított Hans Peter Haselsteiner, a Strabag vezérigazgatója ellen azzal a gyanúval, hogy üzleti előnyszerzés céljából illegális pénzadományokat juttatott magyar pártoknak. A budapesti Központi Nyomozó Főügyészség pedig - saját nyomozásához - bekérte a Heti Válaszban megjelent írások alapjául szolgáló Strabag-dossziét.

Zuschlag-történet

A per során kiderült, hogy Zuschlag János (képünkön) - bár a holokauszt áldozatain való viccelődése miatt lemondott parlamenti mandátumáról - jó ideig élvezte az MSZP baranyai lobbijának védelmét. Havi fizetést kapott a Puch László korábbi pénztárnok stábja által tulajdonolt és vezetett Horizont Zrt.-től, amikor pedig a számlagyárát lefülelték, Zuschlag a szintén baranyai Lusztig Péter - volt megyei rendőrfőkapitány, Lamperth Mónika akkori belügyminiszter tanácsadója - segítségét kérte, hogy mentse magát.

Erzsébetvárosi ingatlanpanamaAz ügyészség kilenc VII. kerületi lakóház értékesítését találta gyanúsnak; az érintettek 800 millió forint kárt okoztak, és további 1,6 milliárdnyi károkozásra tettek kísérletet. A kilenc gyanúsított közül hármat helyeztek előzetes letartóztatásba - Gál Györgyöt, a gazdasági bizottság SZDSZ-es elnökét, az ugyancsak szabad demokrata képviselő Kardos Pétert és az ingatlanokat a valós értékük alá árazó értékbecslőt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.