ARD: „most már a művészeti szabadság is veszélyben van Magyarországon"

/ 2013.02.05., kedd 11:40 /
ARD: „most már a művészeti szabadság is veszélyben van Magyarországon

A német közszolgálati adó kritikus riportban számolt be a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) eddigi tevékenységéről.

Dieter Moor

„A sajtó- és véleményszabadság megnyirbálása után most a művészeti szabadság van veszélyben" - kezdte budapesti tudósítását az ARD német közszolgálati adó TTT című politikai műsora. „Az Orbán-kormány igen sietősen próbálta meg a választási győzelme után elhallgattatni a kritikusait" - állította felvezetőjében a műsorvezető a magyar állapotokról. Dieter Moor szerint az Európai Unió mostanság kevéssé figyel már Magyarországra, ahol ezért „az antiszemitizmus, a nyílt rasszizmus, akár a végső megoldást is propagálva" továbbra is meghatározza a közéletet.

Az ARD bemutatja a „Művészet szabad" csoportosulás ellenakcióját, amikor megzavarták az MMA közgyűlését. Nagy Edina, a „Szabad Művészek" csoport részéről úgy véli, hogy Magyarországon jelenleg a művészet csak „nemzeti és keresztény" lehet. Orbán számára ez a kívánatos irány - az ARD szerint.

„A Nemzeti Színház igazgatójának is mennie kell. Helyette egy kormányhoz hű ember jön" - számol be a német adó a teátrum igazgatóváltásáról. Alföldi Róbert a jobboldali konzervatívok számára „túl európai, túl modern - és túl meleg". Miatta még Esterházy Péter is „a cenzúra áldozata" lett a Magyar Rádióban. Alföldi Róbert szerint azért kritizálja őt a jobboldal, mert „nem igazodott, nem dörgölőzött". „De elnézést, fasisztákhoz én nem alkalmazkodom, akármi történik" - nyilatkozza az ARD-nek Alföldi.

 

Leslie Mandoki, a Németországban élő magyar zenész, aki egyebek mellett Angela Merkel német kancellár idei kampányának zenei igazgatója, és február 16-án a Müpában ünnepli supergroupjának 20. születésnapját, a Heti Válasznak a Magyarországot kritizáló német sajtóról úgy nyilatkozott: „Nem a német sajtó rossz. Azokat a cikkeket mind magyarok írják. (...) Nem lehet a német média rovására írni, hogy kilenc magyar - mert ennyi, nem több - ilyeneket üzen."

 

„De az írókat sem kímélik. Olyan szerzőket, mint Kertész Imre vagy Konrád György zsidóként, azaz nem magyarként szidalmaznak" - állítja az ARD. A német közszolgálati adó hosszasan bejátssza Fekete György korábbi nyilatkozatát, amiben az MMA-elnök kijelenti, hogy „aki hozzánk akar tartozni, annak egyértelműen nemzeti érzelműnek kell lennie". Konrád György - aki „nemzetközileg ünnepelt, de az otthoniak szemében egy szálka" - úgy látja, hogy „butulás" jellemzi a magyar közéletet, és a fiatalok inkább emigrálnak ez elől. Fischer Ádám szerint „egy művész feladata az országát kritizálni", mert „az udvari költők nem művészek".

„Rasszizmus, kirekesztés és félelem határozza meg a közéletet Magyarországon" - foglalja össze a tapasztaltakat az ARD műsora. De „Orbánnak nem kell Brüsszeltől tartania", mert „Európa hallgat".

„De miért is?" - teszi fel a végső, retorikai kérdést a TTT műsor.

 TTT: Címek, Tézisek, Temperamentumok

Az első számú német közszolgálati adó hétvégi politikai műsora inkább balliberális irányultságúnak számít. Előszeretettel foglalkozik társadalomkritikus témákkal, így nem csak a külföld, de különösen a német belpolitika vagy történelem vitatott kérdéseivel is. Magyarországról már többször sugárzott Orbán Viktor politikáját kritizáló riportokat.

A műsor a nevében hordozza, hogy elsősorban erős állításokra törekszik, mert a feldolgozott témákról vitát akar provokálni. A jelenlegi műsorvezető, a színészetet tanult Dieter Moor Svájcból érkezett, és az ARD előtt hosszabb ideig az osztrák ORF-en vezetett műsort. A késő este vetített TTT nézettsége elmarad más hírmagazinokétól, Moor stílusa és a műsor elismertsége miatt viszont jelentős a hatása a német értelmiségi körökben.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.