new.valasz.hu/itthon/szorakozik-az-orosz-titkosszolgalat-az-mszp-meg-besegit-103361

http://new.valasz.hu/itthon/szorakozik-az-orosz-titkosszolgalat-az-mszp-meg-besegit-103361

Olajozott újságírás

/ 2012.02.27., hétfő 14:36 /
Olajozott újságírás

Egyik borlapunk mámoros termelési riportban számol be az Olaszország „zöld szívében”, Spoleto városka közelében „megbúvó” Monini olajbirtokról.


„Bár a szüret már novemberben lezajlott - írja a tudósító -, a cég lelkes szüretelői hagytak néhány bogyót a magyar újságírók kedvéért a százéves olajfákon." A lapban láthatjuk az egyik tulajdonost, Zefferino Moninit (a cég orrát), amint átszellemülten illatozza a frissen sajtolt olajat, hogy eldöntse a vegyítési arányt. Monini úr büszkén viseli az ősi családi nevet, arckifejezésén látszik, nem szeretne csalódást okozni az extra szűz olívaolaj szerelmeseinek.

Van azonban egy bökkenő. Mint a beszámolóból is kiderül, a kirakatbirtokon, ahová a magyar újságírókat meghívták, mindössze 5500 idősebb olajfa árválkodik. Egy átlagos olajfa - az újságíró szerint - évente mindössze 1-2 liter olívaolaj előállításához elegendő mennyiségű olajbogyót terem. Ez pedig - akárhogy csűrjük-csavarjuk - alig 10 ezer liter olaj. A Monini cég viszont évi 35 millió litert értékesít. Lelki szemeim előtt látom, mekkora gondban lehet Monini úr, amint beleönti hagyományos szüretelésű kézműves olívaolaját az óceánba. Mert ez pontosan olyan, mintha 350 liter kannásborba belöttyintenénk 1 deciliter hatputtonyos aszút. Van kétsége bárkinek, mi lesz belőle?

A számtan persze nem erőssége a Világevő nevű gasztrobloggernek sem (Ő egyébként Jay Rayner angol étteremkritikustól, az Aki végigette a világot című könyv szerzőjétől köcsönözte a nevét) Világevő szintén járt a „varázslatos Monini vendégházban". Szerinte is „gyönyörű az egész környék, szuperek az olajak". Neki a szűretlen a kedvence. A volt rádiós így reklámozza a Monini-olajat: „Mamma Monini abból a híres családból való, kik prepare olia di oliva! Tökéletes minőségű, természetes készítmények, melyek gyártásuk során nem mennek át kémiai eljáráson. Olvassátok sok delizioso recept."

Én inkább Tom Mueller könyvét olvasom. A címe: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil (azaz: Az olívaolaj fenséges és botrányos világa). Az amerikai szerző szerint az olívaolaj-hamisítás nagyobb üzlet, mint a kábítószer-kereskedelem. Mueller hónapokat töltött Olaszországban a téma tanulmányozásával, rendőröket, tisztviselőket környékezett meg, példátlan korrupciókba látott bele. Az olajmaffia felvásárolja a török, észak-afrikai tömegolajat, és átcímkézve görög olajként adja tovább. Az óriáscégek az olívaolajba repce- és napraforgóolajat kevernek, a már egyszer kipréselt olajpogácsából szerves oldószerrel kioldják a maradék olajat, a zsíros olajokat antioxidánsokkal dúsítják, a savasságot lúggal csökkentik, aztán az olajat extrém magas hőfokon szagtalanítják. Mueller szerint azok a kifejezések, hogy „hidegen sajtolt", „extra szűz olívaolaj" az ipari olajok esetében ma már nem jelentenek semmit. Egyedül Toszkánában tízszer annyi extra szűz olívaolajat fogyasztanak és exportálnak, mint amennyit megtermelnek. Ha egy olívaolaj címkéjén (mint a nálunk kapható Monini Delicato esetében) nem tüntetik fel a termelő nevét, sem a termőhelyet, de még az olívabogyó fajtáját sem, hanem származási helyként csak az szerepel, hogy „közösségi olaj", akkor jó eséllyel feltételezhetjük, hogy pancsolmánnyal van dolgunk. Jobban járunk, ha valamelyik fűszerkereskedésben veszünk - néha nem is sokkal drágábban - igazi extra szűz olívaolajat, amit ráadásul meg is kóstolhatunk.

A promóciós cikkeknek pedig ne higgyük el egyetlen sorát se. Még akkor se, ha írójuk birkafejet tart a kezében, és hentesbárddal hadonászik. Az nem tényfeltárás. Csak olajozott újságírás.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.