valasz.hu/itthon/orizetbe-vettek-a-tavalyi-pride-on-papnak-oltozott-ferfi-tamadojat-114119

http://valasz.hu/itthon/orizetbe-vettek-a-tavalyi-pride-on-papnak-oltozott-ferfi-tamadojat-114119

„A reális cél 2022”

/ 2017.02.22., szerda 15:25 /
„A reális cél 2022”

Nem szövetkezik senkivel, a 2018-as választást pedig lényegében elengedte a hamarosan párttá alakuló Momentum Mozgalom. Színvallató interjú a 266 ezer nolimpiás szignó összegyűjtésével berobbant szervezet vezetőjével.

– Hogyan szavazott a tavaly októberi kvótareferendumon?

– Érvénytelenül. Konkrétan: igennel és nemmel is.

– Gondolom, erről próbálta meggyőzni az ismerőseit is.

– Meg arról, hogy hülye a kérdés.

– Most viszont, ha lesz olimpiás népszavazás, nyilván arról fogja, hogy a szavazásnak van értelme.

– Persze, hiszen ez nem hülye kérdés.

– Ezek szerint van különbség népszavazás és népszavazás között.

– Hogyne. Más a kormány által kezdeményezett népszavazás, ami részben politikai haszonszerzésről szól, és más az, amit az emberek kezdeményeznek. Az olimpia húsba vágó ügy, amiről eddig senki sem kérdezte meg az embereket.

– „Sokan azt hiszik, hogy a Momentum megjelenésével a baloldali tortát szeletelgetjük tovább, de ez nem igaz” – nyilatkozta a hvg.hunak. Pedig igaz. Az eddigiek alapján klasszikus fővárosi liberális-demokrata formáció a hamarosan párttá alakuló Momentum.

– Tagságunk arról árulkodik, hogy nálunk otthonra talál jobb- és baloldali is. Itt a személyes példám: polgári-konzervatív szocializációm van, 2010-ben a Fideszre szavaztam. Rövid idő alatt rengeteg, eddig egyik pártot sem választó, bizonytalan embert aktivizáltunk – vagyis új torta sütésébe kezdtünk.

– Akik eddig például a Millához adták az arcukat – Hajós András, Réz András, Závada Pál –, most adják a NOlimpiához és a Momentumhoz. Nincs változás.

– Annyit mondok, Eötvös József-csoport. Polgári-konzervatív tudósok, mint Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Jakab András, Tölgyessy Péter, Sólyom László – ők vállalták a Momentumot.

– Tölgyessyt erős túlzással említeném a meglepő nevek között. Az Eötvös-csoport „vállalása” pedig annyi, hogy egy színpadra ültek önökkel.

– Emellett tavaly szeptember óta minden rendezvényükön volt egy felkért momentumos felszólaló. Szervezési dolgok miatt szoros kapcsolatban vagyok Jakab Andrással, Chikán Attila nyilatkozatban állt ki a Momentum mellett, Sólyom László pedig aláírta a nolimpiás kezdeményezést.

Fotó: Szabó Balázs

– Ezzel az aláírásgyűjtés legyártott egy új politikai képződményt: az LMP–Együtt–Kétfarkú–Momentum–Eötvös-együttműködést, hiszen ezek a pártok és szervezetek közös élményeket gyűjtöttek, célt találtak maguknak, a 266 ezer aláírással pedig besöpörték az első sikert is. Lesz ebből új tengely?

– Meredek gondolatkísérlet... Bármi látszik is kívülről, nem léptünk szövetségre senkivel. Az Eötvös József-csoportról – független szellemi műhelyként – el sem tudom képzelni, hogy formálisan beépülne bármilyen politikai „tengelybe”. Egy biztos: a Momentum megváltoztatta a környezetében levő, vele érintkező pártok viselkedését. Nézzék meg, ahogy egy néhány perces beszélgetéssel aláírásgyűjtésre bírtuk Szanyi Tibor szocialista képviselőt! Utalhatnék arra is, ahogy a 266 ezer leadott aláírás nyomán robbant a feszültség és a kommunikációs zavar a Fideszben, Tarlós István és a pártvezetés között. Láttunk ilyet korábban, de ezt most mi idéztük elő. Nem virtuális tengelyekkel és szövetségi alkudozásokkal, hanem cselekvéssel mutatunk alternatívát.

– Ez szép, de onnantól, hogy a Momentum párttá alakul, indul 2018-ban, nem kerülheti meg a magyar választási matematikát. A matek pedig azt mondja, hogy ahol kiállítható egy esélyes ellenzéki kihívó, ott a Fidesz verhető. Gondolkodnak pártszövetségben, netán koordinált indulásban?

– A folyamat elején vagyunk, lehetetlen volna megmondani, merre visz az utunk 2018 tavaszáig. A dolgok mai állása szerint azt mondom: a Momentum a szövetségkötéstől és a koordinált jelöltállítástól is határozottan elzárkózik.

– Ugye nem akarja azt állítani, hogy egyedül is képesek választást nyerni 2018-ban?

– Nem ment el az eszünk: természetesen nem állítom.

– Céljuk egyáltalán leváltani az Orbán-kormányt?

– Célunk a rendszer-, valamint a politikai-kulturális szemléletváltás, illetve hogy érvényt szerezzünk egy új, alternatív víziónak Magyarországon. Ennek két módja van, amiből csak az egyik a parlamenti politizálás, a másik a parlamenten kívüli szervezet- és közösségépítés. Létre fogjuk hozni a cselekvés köreit, ami hozzásegíthet a kormány- és rendszerváltáshoz is. A rendszerbe a régi ellenzék is beleértendő.

– Vagyis 2018-at elengedték, irány 2022?

– A reális cél 2022 abban a folyamatban, amit a rendszerváltás befejezésének hívunk.

– És addig?

– Attól még, hogy a víziónk nem kerül azonnal kormányra, képesek vagyunk komoly hatást kifejteni. A Momentum tagsága, vagyis 143 ember, kiegészülve 1700 aktivistával, képes volt megmozgatni több mint negyedmillió embert. A kormány ettől fél a legjobban. Elmondhatja ugyan a Fidesz-alelnök Gulyás Gergely, hogy a létünk jó nekik, és miattunk lehet újra fideszes 2018-ban Budapest, de a történet végén mégsem lesz jó nekik. Hosszú távon is tudni kell gondolkodni; ez fájóan hiányzik a magyar politikából. Amit ön pedzeget 2018-cal kapcsolatban, nagyon rövid távú kérdésfeltevés.

– De nem elhanyagolható. A Fidesz köszöni szépen, és jól elvan a hatalomban.

– És azt nem köszönte szépen, amikor Mesterházy Attila összefogott Gyurcsány Ferenccel és Bajnai Gordonnal? Az összeborulás megbukott, és újra meg fog, mert ezek az ellenzéki pártok nem bizonyítottak semmit. Képtelenek voltak hitet adni az embereknek abban, hogy meg lehet változtatni a rendszert.

Fotó: Szabó Balázs

– Vagyis önök szerint lehet más a politika. A baj csak az, hogy ilyen névvel már alakult párt. Mi is a bajuk az LMP-vel? Ők is centrista, a baloldali politizálásban is rendszerváltást kívánó formáció.

– Más az identitásunk. Az LMP egyrészt elutasítja a globalizációt – mi elfogadjuk. Úgy látjuk, a globalizációhoz alkalmazkodni kell, és ha lehet, meglovagolni. A világpiacon értékesíthető termékek, márkák felépítésével például. Másrészt mi inkább nemzedéki jelenség vagyunk. Pragmatikusabban is állunk egyes kérdésekhez; látjuk, hogy Budapest nem elég, el kell menni minden faluba. Hatékonyabban szervezkedünk.

– Azt állítja, már most szervezettebbek, mint az LMP?

– Ha megnézzük, hogyan építettünk fel egy sikeres kampányt a semmiből, az ezt bizonyítja.

– Az ATV-ben vezetőtársa, Orosz Anna említést tett a Momentum munkacsoportjai körül dolgozó mentorhálózatról. A kérdésre, hogy kik ők, annyit mondott: „Nem szeretnénk megnevezni őket.” Ez sunnyogásnak tűnik.

– Olyan időket élünk, amikor a gazdaságban és a tudományos életben vezető szerepet betöltő emberek, véleményformálók az egzisztenciájukat veszélyeztetik, ha felfedik, hogy segítenek egy ellenzéki alakulatnak.

– Mindig ezzel jön az ellenzék, kormánytól függetlenül. Attól tartanak, hogy ha felfedik a neveket, azonosíthatók lesznek?

– Tavasztól szorosabbra fűzzük az együttműködést, és azon fogunk dolgozni, hogy a nyilvánosság is megismerhesse a Momentum szakértői hálózatát.

– Egy volt hívük kiadta, hogy támogatójuk például az MSZP volt választmányi elnökhelyettese, Haris Éva.

– Tőle azokat a székeket kaptuk, amikben ülve most is beszélgetünk. Ezen kívül nem sokat.

– És a pesti Rózsa utca 22.-ben levő főhadiszállásuk – egy nagy méretű pincehelyiség – kitől van?

– Senkitől. Béreljük, elég olcsón, tagdíjból, ami ezer forint havonta per fő. Persze van, aki jóval többet fizet ennél, pusztán lelkesedésből.

– Az előbb víziót említett. Kiválasztottunk kilenc témát, ami alapján szeretnénk képet kapni a gondolkodásukról. Első: támogatják a külhoni magyarok szavazati jogának megtartását?

– Igen. Visszamenőleg nem veszünk el senkitől sem jogot.

– Támogatnák-e az utóbbi években kiforrott nemzetpolitikai programok – mint a ReConnect Hungary vagy a Kőrösi Csoma Sándor Program – bővítését?

– A program hatékonyságát nem ismerjük; a célt támogatandónak tartjuk.

Fotó: Szabó Balázs

– Támogatják-e az EU-ba érkezett menekültek tagországok közötti szétosztását, kötelező kvóta alapján?

– A kötelező kvótát személy szerint elutasítom. Egy nemzetállamnak sem mondható meg akarata ellenére, hogy mit tegyen és mit ne tegyen, amíg nemzetközi jogot nem sért.

– Támogatják-e meghatározott számú menekült és bevándorló önkéntes befogadását?

– Úgy gondolom, az európai szolidaritás elvének megfelelően Magyarországnak is ki kellene vennie részét a menekültek befogadásából. De csak akkora részét, amekkorát a társadalom kezelhetőnek tart.

– Támogatják-e a marihuána legalizálását?

– Orvosi célú felhasználásra igen. Távlatilag a dekriminalizációt is támogathatónak tartjuk. Én biztos nem büntetném azt, aki elszív egy füves cigit, vagy aki saját célra termeszt marihuánát. A piac szabályozatlansága feketegazdasághoz, a drogmaffia térnyeréséhez és egészségügyi kockázatokhoz vezet.

– Támogatják-e az azonos nemű párok házasságát?

– Támogatjuk a jogegyenlőséget, vagyis a melegek polgári házasságkötését. Hozzáteszem, hogy tudjuk, ezt nem lehetne egyik napról a másikra bevezetni, és ha a társadalom többsége nem támogatja, akkor nem is szabad erőltetni. Az pedig, hogy az egyház mit tekint családnak, szerintünk az egyház dolga.

– Támogatják-e a kötelező hit- és erkölcstanoktatás megtartását?

– Ebben a formában nem. Szerintünk inkább informatikai, állampolgári, közgazdasági vagy uniós ismereteket kellene oktatni. Ezek sokkal fontosabbak, a XXI. századhoz tartozó ismeretek.

– Támogatják-e az egykulcsos adórendszer megváltoztatását?

– Igen, többkulcsos adórendszert támogatnánk.

– Támogatják-e a magántőke bevonását az egészségügybe?

– Azt támogatnánk, hogy akik megtehetik, hogy jobb szolgáltatásért fizessenek, fizessék is meg. Viszont azt a pénzt, amit ezáltal a rendszer jóváír, a közegészségügyi ellátás fejlesztésére kell fordítani. Ennek részletein most dolgozunk; nemsokára a nyilvánosság is megismerheti az egészségügyi víziónkat.

– Ezen a programon túl mivel készülnek a közeljövőben?

– Szervezzük az országjárásunkat, a hálózatépítést. Szeretnénk 1-1,5 millió eddig nem szavazó, kiábrándult embert megszólítani. A Závecz Research által, saját megrendelésre készített mérések szerint a Momentum már most sikeres a fiatalok és – meglepő módon – a nyugdíjasok körében. A 40-es, 50-es korosztályban viszont még sok tennivalónk van. Már így is óriási munka áll mögöttünk; harminc napja még azt sem lehetett tudni, hogy létezik a Momentum. Benne van a pakliban, hogy a munkánk nem sikerül, és 30 nap múlva már senki sem fog emlékezni ránk. Mindent megteszünk, hogy ne így legyen.

– Nemcsak azt mondta el korábban, hogy 2010-ben a Fideszre szavazott, hanem azt is, hogy édesapja máig Fidesz-szavazó. Ő mit szólt a sikeres aláírásgyűjtő akciójukhoz?

– Talán annyit elmondhatok, hogy még ő is büszke arra, amit elértünk. Rokonszenvezik Orbánnal, és továbbra is tart attól, hogy a baloldalra skatulyáznak minket, de úgy van vele, hogy ez nagy dobás volt.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.