„A reális cél 2022”

/ 2017.02.22., szerda 15:25 /
„A reális cél 2022”

Nem szövetkezik senkivel, a 2018-as választást pedig lényegében elengedte a hamarosan párttá alakuló Momentum Mozgalom. Színvallató interjú a 266 ezer nolimpiás szignó összegyűjtésével berobbant szervezet vezetőjével.

– Hogyan szavazott a tavaly októberi kvótareferendumon?

– Érvénytelenül. Konkrétan: igennel és nemmel is.

– Gondolom, erről próbálta meggyőzni az ismerőseit is.

– Meg arról, hogy hülye a kérdés.

– Most viszont, ha lesz olimpiás népszavazás, nyilván arról fogja, hogy a szavazásnak van értelme.

– Persze, hiszen ez nem hülye kérdés.

– Ezek szerint van különbség népszavazás és népszavazás között.

– Hogyne. Más a kormány által kezdeményezett népszavazás, ami részben politikai haszonszerzésről szól, és más az, amit az emberek kezdeményeznek. Az olimpia húsba vágó ügy, amiről eddig senki sem kérdezte meg az embereket.

– „Sokan azt hiszik, hogy a Momentum megjelenésével a baloldali tortát szeletelgetjük tovább, de ez nem igaz” – nyilatkozta a hvg.hunak. Pedig igaz. Az eddigiek alapján klasszikus fővárosi liberális-demokrata formáció a hamarosan párttá alakuló Momentum.

– Tagságunk arról árulkodik, hogy nálunk otthonra talál jobb- és baloldali is. Itt a személyes példám: polgári-konzervatív szocializációm van, 2010-ben a Fideszre szavaztam. Rövid idő alatt rengeteg, eddig egyik pártot sem választó, bizonytalan embert aktivizáltunk – vagyis új torta sütésébe kezdtünk.

– Akik eddig például a Millához adták az arcukat – Hajós András, Réz András, Závada Pál –, most adják a NOlimpiához és a Momentumhoz. Nincs változás.

– Annyit mondok, Eötvös József-csoport. Polgári-konzervatív tudósok, mint Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Jakab András, Tölgyessy Péter, Sólyom László – ők vállalták a Momentumot.

– Tölgyessyt erős túlzással említeném a meglepő nevek között. Az Eötvös-csoport „vállalása” pedig annyi, hogy egy színpadra ültek önökkel.

– Emellett tavaly szeptember óta minden rendezvényükön volt egy felkért momentumos felszólaló. Szervezési dolgok miatt szoros kapcsolatban vagyok Jakab Andrással, Chikán Attila nyilatkozatban állt ki a Momentum mellett, Sólyom László pedig aláírta a nolimpiás kezdeményezést.

Fotó: Szabó Balázs

– Ezzel az aláírásgyűjtés legyártott egy új politikai képződményt: az LMP–Együtt–Kétfarkú–Momentum–Eötvös-együttműködést, hiszen ezek a pártok és szervezetek közös élményeket gyűjtöttek, célt találtak maguknak, a 266 ezer aláírással pedig besöpörték az első sikert is. Lesz ebből új tengely?

– Meredek gondolatkísérlet... Bármi látszik is kívülről, nem léptünk szövetségre senkivel. Az Eötvös József-csoportról – független szellemi műhelyként – el sem tudom képzelni, hogy formálisan beépülne bármilyen politikai „tengelybe”. Egy biztos: a Momentum megváltoztatta a környezetében levő, vele érintkező pártok viselkedését. Nézzék meg, ahogy egy néhány perces beszélgetéssel aláírásgyűjtésre bírtuk Szanyi Tibor szocialista képviselőt! Utalhatnék arra is, ahogy a 266 ezer leadott aláírás nyomán robbant a feszültség és a kommunikációs zavar a Fideszben, Tarlós István és a pártvezetés között. Láttunk ilyet korábban, de ezt most mi idéztük elő. Nem virtuális tengelyekkel és szövetségi alkudozásokkal, hanem cselekvéssel mutatunk alternatívát.

– Ez szép, de onnantól, hogy a Momentum párttá alakul, indul 2018-ban, nem kerülheti meg a magyar választási matematikát. A matek pedig azt mondja, hogy ahol kiállítható egy esélyes ellenzéki kihívó, ott a Fidesz verhető. Gondolkodnak pártszövetségben, netán koordinált indulásban?

– A folyamat elején vagyunk, lehetetlen volna megmondani, merre visz az utunk 2018 tavaszáig. A dolgok mai állása szerint azt mondom: a Momentum a szövetségkötéstől és a koordinált jelöltállítástól is határozottan elzárkózik.

– Ugye nem akarja azt állítani, hogy egyedül is képesek választást nyerni 2018-ban?

– Nem ment el az eszünk: természetesen nem állítom.

– Céljuk egyáltalán leváltani az Orbán-kormányt?

– Célunk a rendszer-, valamint a politikai-kulturális szemléletváltás, illetve hogy érvényt szerezzünk egy új, alternatív víziónak Magyarországon. Ennek két módja van, amiből csak az egyik a parlamenti politizálás, a másik a parlamenten kívüli szervezet- és közösségépítés. Létre fogjuk hozni a cselekvés köreit, ami hozzásegíthet a kormány- és rendszerváltáshoz is. A rendszerbe a régi ellenzék is beleértendő.

– Vagyis 2018-at elengedték, irány 2022?

– A reális cél 2022 abban a folyamatban, amit a rendszerváltás befejezésének hívunk.

– És addig?

– Attól még, hogy a víziónk nem kerül azonnal kormányra, képesek vagyunk komoly hatást kifejteni. A Momentum tagsága, vagyis 143 ember, kiegészülve 1700 aktivistával, képes volt megmozgatni több mint negyedmillió embert. A kormány ettől fél a legjobban. Elmondhatja ugyan a Fidesz-alelnök Gulyás Gergely, hogy a létünk jó nekik, és miattunk lehet újra fideszes 2018-ban Budapest, de a történet végén mégsem lesz jó nekik. Hosszú távon is tudni kell gondolkodni; ez fájóan hiányzik a magyar politikából. Amit ön pedzeget 2018-cal kapcsolatban, nagyon rövid távú kérdésfeltevés.

– De nem elhanyagolható. A Fidesz köszöni szépen, és jól elvan a hatalomban.

– És azt nem köszönte szépen, amikor Mesterházy Attila összefogott Gyurcsány Ferenccel és Bajnai Gordonnal? Az összeborulás megbukott, és újra meg fog, mert ezek az ellenzéki pártok nem bizonyítottak semmit. Képtelenek voltak hitet adni az embereknek abban, hogy meg lehet változtatni a rendszert.

Fotó: Szabó Balázs

– Vagyis önök szerint lehet más a politika. A baj csak az, hogy ilyen névvel már alakult párt. Mi is a bajuk az LMP-vel? Ők is centrista, a baloldali politizálásban is rendszerváltást kívánó formáció.

– Más az identitásunk. Az LMP egyrészt elutasítja a globalizációt – mi elfogadjuk. Úgy látjuk, a globalizációhoz alkalmazkodni kell, és ha lehet, meglovagolni. A világpiacon értékesíthető termékek, márkák felépítésével például. Másrészt mi inkább nemzedéki jelenség vagyunk. Pragmatikusabban is állunk egyes kérdésekhez; látjuk, hogy Budapest nem elég, el kell menni minden faluba. Hatékonyabban szervezkedünk.

– Azt állítja, már most szervezettebbek, mint az LMP?

– Ha megnézzük, hogyan építettünk fel egy sikeres kampányt a semmiből, az ezt bizonyítja.

– Az ATV-ben vezetőtársa, Orosz Anna említést tett a Momentum munkacsoportjai körül dolgozó mentorhálózatról. A kérdésre, hogy kik ők, annyit mondott: „Nem szeretnénk megnevezni őket.” Ez sunnyogásnak tűnik.

– Olyan időket élünk, amikor a gazdaságban és a tudományos életben vezető szerepet betöltő emberek, véleményformálók az egzisztenciájukat veszélyeztetik, ha felfedik, hogy segítenek egy ellenzéki alakulatnak.

– Mindig ezzel jön az ellenzék, kormánytól függetlenül. Attól tartanak, hogy ha felfedik a neveket, azonosíthatók lesznek?

– Tavasztól szorosabbra fűzzük az együttműködést, és azon fogunk dolgozni, hogy a nyilvánosság is megismerhesse a Momentum szakértői hálózatát.

– Egy volt hívük kiadta, hogy támogatójuk például az MSZP volt választmányi elnökhelyettese, Haris Éva.

– Tőle azokat a székeket kaptuk, amikben ülve most is beszélgetünk. Ezen kívül nem sokat.

– És a pesti Rózsa utca 22.-ben levő főhadiszállásuk – egy nagy méretű pincehelyiség – kitől van?

– Senkitől. Béreljük, elég olcsón, tagdíjból, ami ezer forint havonta per fő. Persze van, aki jóval többet fizet ennél, pusztán lelkesedésből.

– Az előbb víziót említett. Kiválasztottunk kilenc témát, ami alapján szeretnénk képet kapni a gondolkodásukról. Első: támogatják a külhoni magyarok szavazati jogának megtartását?

– Igen. Visszamenőleg nem veszünk el senkitől sem jogot.

– Támogatnák-e az utóbbi években kiforrott nemzetpolitikai programok – mint a ReConnect Hungary vagy a Kőrösi Csoma Sándor Program – bővítését?

– A program hatékonyságát nem ismerjük; a célt támogatandónak tartjuk.

Fotó: Szabó Balázs

– Támogatják-e az EU-ba érkezett menekültek tagországok közötti szétosztását, kötelező kvóta alapján?

– A kötelező kvótát személy szerint elutasítom. Egy nemzetállamnak sem mondható meg akarata ellenére, hogy mit tegyen és mit ne tegyen, amíg nemzetközi jogot nem sért.

– Támogatják-e meghatározott számú menekült és bevándorló önkéntes befogadását?

– Úgy gondolom, az európai szolidaritás elvének megfelelően Magyarországnak is ki kellene vennie részét a menekültek befogadásából. De csak akkora részét, amekkorát a társadalom kezelhetőnek tart.

– Támogatják-e a marihuána legalizálását?

– Orvosi célú felhasználásra igen. Távlatilag a dekriminalizációt is támogathatónak tartjuk. Én biztos nem büntetném azt, aki elszív egy füves cigit, vagy aki saját célra termeszt marihuánát. A piac szabályozatlansága feketegazdasághoz, a drogmaffia térnyeréséhez és egészségügyi kockázatokhoz vezet.

– Támogatják-e az azonos nemű párok házasságát?

– Támogatjuk a jogegyenlőséget, vagyis a melegek polgári házasságkötését. Hozzáteszem, hogy tudjuk, ezt nem lehetne egyik napról a másikra bevezetni, és ha a társadalom többsége nem támogatja, akkor nem is szabad erőltetni. Az pedig, hogy az egyház mit tekint családnak, szerintünk az egyház dolga.

– Támogatják-e a kötelező hit- és erkölcstanoktatás megtartását?

– Ebben a formában nem. Szerintünk inkább informatikai, állampolgári, közgazdasági vagy uniós ismereteket kellene oktatni. Ezek sokkal fontosabbak, a XXI. századhoz tartozó ismeretek.

– Támogatják-e az egykulcsos adórendszer megváltoztatását?

– Igen, többkulcsos adórendszert támogatnánk.

– Támogatják-e a magántőke bevonását az egészségügybe?

– Azt támogatnánk, hogy akik megtehetik, hogy jobb szolgáltatásért fizessenek, fizessék is meg. Viszont azt a pénzt, amit ezáltal a rendszer jóváír, a közegészségügyi ellátás fejlesztésére kell fordítani. Ennek részletein most dolgozunk; nemsokára a nyilvánosság is megismerheti az egészségügyi víziónkat.

– Ezen a programon túl mivel készülnek a közeljövőben?

– Szervezzük az országjárásunkat, a hálózatépítést. Szeretnénk 1-1,5 millió eddig nem szavazó, kiábrándult embert megszólítani. A Závecz Research által, saját megrendelésre készített mérések szerint a Momentum már most sikeres a fiatalok és – meglepő módon – a nyugdíjasok körében. A 40-es, 50-es korosztályban viszont még sok tennivalónk van. Már így is óriási munka áll mögöttünk; harminc napja még azt sem lehetett tudni, hogy létezik a Momentum. Benne van a pakliban, hogy a munkánk nem sikerül, és 30 nap múlva már senki sem fog emlékezni ránk. Mindent megteszünk, hogy ne így legyen.

– Nemcsak azt mondta el korábban, hogy 2010-ben a Fideszre szavazott, hanem azt is, hogy édesapja máig Fidesz-szavazó. Ő mit szólt a sikeres aláírásgyűjtő akciójukhoz?

– Talán annyit elmondhatok, hogy még ő is büszke arra, amit elértünk. Rokonszenvezik Orbánnal, és továbbra is tart attól, hogy a baloldalra skatulyáznak minket, de úgy van vele, hogy ez nagy dobás volt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.