Helyükre emelték a Szabadság téri emlékmű szobrait

/ 2014.07.20., vasárnap 12:59 /
Helyükre emelték a Szabadság téri emlékmű szobrait

Az éjszaka helyükre emelték a Szabadság téri emlékmű szobrait, Gábriel arkangyal és a német birodalmi sas figuráját.

A helyszínre érkező tiltakozók megpróbálták megbontani az emlékművet körülvevő kordont, kisebb verekedés is kitört a téren, a Hír Tv felvételein látható, hogy egy férfi tojással is megdobálta az angyal szobrát.

A téren, a demonstrálók közt több ellenzéki politikus - a többi közt Tóbiás József MSZP-elnök, Karácsony Gergely, az Együtt-PM szövetség társelnöke - és Gulyás Márton, a Krétakör Alapítvány ügyvezetője is megjelent. Az Együtt-PM vasárnap az MTI-vel azt közölte, hogy az önkormányzati választás után, ha új balközép városvezetés jön létre, el fogja távolítani a szobrot. Az Együtt-PM közleményében azt írta, azért tiltakoznak az emlékmű felállítása ellen, „mert annak célja nem a múltra való tárgyszerű és békés emlékezés, hanem a magyar állam felelősségének eltagadása, és a történelem meghamisítása”.

Emlékeztettek arra: a szövetség az emlékmű terveinek nyilvánosságra kerülése óta többször, több fórumon bírálta a szerintük „a magyar államnak a holokausztban viselt felelősségét eltagadó, annak kizárólag áldozati szerepét hangsúlyozó koncepcióját”. Felidézték, hogy a helyszínen az elmúlt hónapokban számos más szervezet, párt is demonstrált.

„Az Együtt-PM tűrhetetlennek tartja, hogy az Orbán-kormány nem csupán figyelmen kívül hagyta a széleskörű társadalmi felháborodást és tiltakozást, de az éj leple alatt állította föl a történelemhamisító emlékművet. Az önkormányzati választás után, az új balközép városvezetés el fogja távolítani azt” - írták.

Vasárnap a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc is közleményben tiltakozott az emlékmű felállítása ellen.

A kormány a múlt év végén döntött arról, hogy Magyarország német megszállása áldozatainak emlékére a 70. évfordulóra emlékművet állítanak Budapesten, a Szabadság téren. Az emlékmű felállítása ellen ellenzéki pártok és civilek is tiltakoztak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.