Az NNI letartóztatott rendőrei manipuláltak - Hamis a tegnap közzétett maffiajegyzőkönyv

/ 2012.08.01., szerda 16:28 /
Az NNI letartóztatott rendőrei manipuláltak - Hamis a tegnap közzétett maffiajegyzőkönyv

A Heti Válasz Online értesülései szerint a Vizoviczki László ellen indított nyomozás keretében letartóztatott két rendőrtiszt hamisította azt a – PestiSracok.hu honlapon tegnap közölt – jegyzőkönyvet, amely arról szól, hogy a börtönbüntetéséből nemrég szabadított Radnai László, a Conti Car egykori alapítója tett terhelő vallomást Portik Tamásra. Forrásaink szerint nem ez a vallomás alapozta meg Portikék elfogását (képünkön).

 

A budapesti Hajógyári-szigeten működő mulatókat és még jó néhány pesti szórakozóhelyet üzemeltető Vizoviczki László vállalkozó ellen indított büntetőeljárás keretében került képbe a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) két magas rangú rendőrtisztje. Gulyás Imrét, az iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának vezetőjét és Hopka Lajost, az NNI Speciális Bűncselekmények Elleni Osztályának vezetőjét azzal gyanúsították meg, hogy éveken át együttműködtek Vizoviczkivel. A kapcsolat lényege az volt, hogy a rendőrtisztek védelmet biztosítottak a vállalkozónak, elsimították a cégeivel szemben indított rendőrségi eljárásokat, illetve megakadályozták a vele szemben tervezett rendőri akciókat.

Értesüléseink szerint a jelenleg zajló nyomozás során Vizoviczki László és az általa fizetett rendőrtisztek kapcsolatának más, sajátos aspektusaira is fény derült. Kiderült, hogy a rendőrök fals információkkal, kreált, de fenyegetően hangzó veszélyekről szóló híradásokkal igyekeztek minél több pénzt kicsikarni a vállalkozóból.

A két rendőr, Gulyás Imre és Hopka Lajos – hamis információk gyártásával – növelte Vizoviczkiben a fenyegetettség érzését. Amellett, hogy szükség esetén valóban befolyásolták a vállalkozó ellen indított nyomozások és vizsgálatok eredményét, hamis rendőrségi jegyzőkönyveket is készítettek, melyek tervezett drograzziákról és jövőbeli nyomozati cselekményekről szóltak. Ennek a kvázi zsarolási sorozatnak a keretében került sor annak a hamis jegyzőkönyvnek az elkészítésére, amelyben állítólag megszólal és Portikékra nézve terhelő vallomást tesz a kecskeméti maffiaügy elítéltje, Radnai László.

Portik és Vizoviczki kapcsolata évtizedekkel ezelőttre nyúlik vissza. A Heti Válasz Online-on ezekben a napokban „A magyar szervezett alvilág őstörténete" címmel futó sorozat elbeszéli, hogy az 1990-es években Budapesten kitört, robbantásokkal, leszámolásos gyilkosságokkal tarkított maffiaháború 1996-ra lényegében elrendezte az alvilági erőviszonyokat. Az évtized első felében olajbűnözésből milliárdos vagyonra szert tett, az Energol Rt.-t működtető Portik Tamásnak – az egyre erősödő hatósági nyomás hatására – hosszabb időre el kellett tűnnie. Egyes források szerint ötmilliárd forintot is elérő vagyonának jelentős részét rábízta Vizoviczki Lászlóra azzal, hogy viselje gondját érdekeltségeinek, s természetesen gondoskodjon a vagyon gyarapításáról is. Portik tíz évig bujkált, majd visszatért és a kettejük közötti üzleti kapcsolat működött tovább.

Értesüléseink szerint Gulyás Imre és Hopka Lajos havonta ötmillió forint apanázst húzott szolgálataiért cserébe Vizoviczkitől, s ez a hamis rendőrségi jegyzőkönyv teremtett ürügyet nekik arra, hogy – a vállalkozót érintő egyre nagyobb fenyegetettségre hivatkozva – immár havi hétmillió forint fizetést követeljenek Vizoviczkitől.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.