A rendőrség beleáll – nyomoznak a Feneketlen-tavi ingatlanpanama ügyében

/ 2017.11.28., kedd 09:15 /
A rendőrség beleáll – nyomoznak a Feneketlen-tavi ingatlanpanama ügyében

A Heti Válasz októberben tárta fel, hogy panamagyanús módon privatizálták ki Lázár János alól a Miniszterelnökség szentimrevárosi, Feneketlen-tó melletti óriástelkét, majd adták tovább azonnal egy ingatlanfejlesztőnek. Ebből mára bűnügy lett; a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya hűtlen kezelés gyanúja miatt kezdett nyomozni a témában.

A Buda Gardens-botrányt kirobbantó októberi cikkünk után Tényi István magánszemély és az Együtt nevében Szigetvári Viktor tett feljelentést, Lázár János kancelláriaminiszter pedig azonnali vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi).

A Fővárosi Főügyészség ezek után a feljelentés kiegészítését rendelte el, melynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg. Lapunk tegnapi megkeresésére aztán a rendőrség közölte: BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozni kezdett a Feneketlen-tó melletti volt ÉMI-telek privatizációja ügyében.

Mi történt tehát eddig a témában?

  • Augusztus eleje: Lapunk jelezte, hogy Budapest XI. kerületében kezdenek elszabadulni az indulatok, ugyanis a Feneketlen-tó kertvárosias környezetébe három óriástömböt „ültetne” a DVM Group – Buda Gardens márkanéven – 350 lakással és 500 parkolóhelyes mélygarázzsal.
  • Augusztus–szeptember: Elismert szentimrevárosi polgárok (Makovecz Imréné Szabó Marianne iparművész, Entz Géza volt államtitkár, Sipos Mihály, a Muzsikás tagja, Csányi Tamás karnagy, valamint két építész, Nagy Gergely és Hegedűs Péter) több tiltakozó levelet írtak Hoffmann Tamás polgármesternek, illetve személyes találkozón is tájékoztatták a szerintük még elfogadható beépítési paraméterekről.
  • Október 9.: A fenti csoport online petíciót indított „a XI. kerület értékeinek megőrzése és az ezzel ellentétes, túldimenzionált fejlesztések megakadályozása” érdekében, melyhez rövid idő alatt 1200-an csatlakoztak.
  • Október 12.: A Heti Válasz igazolta, hogy a Miniszterelnökség alá tartozó ÉMI Nonprofit Kft. korábbi vezére, Henn Péter, a vele szoros kapcsolatban álló Tekse Balázs, illetve társaik szocialista ingatlanpanamákat idéző módon privatizálták – 2016 legvégén – a Feneketlen-tó melletti óriástelket. Itt is volt nyíltnak hazudott pályáztatás és közbeiktatott baráti cég, amely – miután levette a maga jussát – még „melegen” továbbpasszolta a területet a Buda Gardens fejlesztőjének, vagyis a DVM Groupnak. A közbeiktatott társaság elenyésző saját forrást mozgósított a nagy privatizációhoz; szinte minden kiadását a DVM fedezte (előleg formájában).
  • Október 12–17.: Tényi István magánszemély, valamint az Együtt nevű ellenzéki párt hűtlen kezelés miatt feljelentést tett a Diószegi úti ÉMI-telek eladása ügyében, majd Lázár János kancelláriaminiszter utasította azonnali vizsgálatra a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt.
  • Október 18.: Lapunk nyilvánosságra hozta, hogy az ÉMI Nonprofit Kft.-től azonnali hatállyal eltávolították azokat a felsővezetőket, akik a Feneketlen-tó melletti telekprivatizációt menedzselő Henn Péter bizalmi körébe tartoznak.
  • Október 19.:  A XI. kerületi képviselőtestület egyhangú döntéssel változtatási tilalmat rendelt el a Buda Gardens-projekt területére.
  • Október 26-tól: A Fővárosi Főügyészség először feljelentéskiegészítést rendelt el, majd a BRFK korrupció elleni osztálya nyomozni kezdett a volt ÉMI-terület eladása ügyében.

 

A változtatási tilalom elvileg csak a 2018 végéig megalkotandó kerületi építési szabályzat elfogadásáig él. Mivel azonban a XI. kerületi pártok – a helyiek tömeges tiltakozása és a Lázár János-féle Kehi-vizsgálat hatására – egységesen felsorakoztak a Feneketlen-tó környékének megóvása mellett, később sem biztos, hogy zöld jelzést kap a Buda Gardens-elképzelés. Pláne, ha közben a BRFK nyomozása is megállapítja, hogy visszaélés történt az ÉMI-telek eladásakor.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Mire jó, ha betiltjuk a műanyagszatyrot és a szívószálat?

Nyolcvanezer aláíró és az LMP is a műanyagszatyrok betiltását követeli Magyarországon. A plasztikszennyezés látványosan áttörte a közvélemény ingerküszöbét, de a digitális Heti Válasz legfrissebb számából kiderül: a megoldás kulcsa nem az ökotudatos európai fogyasztók kezében van.

Nemrég még a liberálisok kedvence volt a Fidesz kultúrharcosa

A jobbos intézményvezetőket liberális ármánykodás támogatásával vádló Magyar Idők saját rovatvezetőjét is tollhegyre tűzhetné: Orbán János Dénes ugyanazt tette, amiért most Prőhle Gergelyt ütik-vágják. Bónusz: a pribéksorozatot jegyző Szakács Árpád a liberális Demszky-érában dolgozott a Budapest Portálnak. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.