A rendőrség beleáll – nyomoznak a Feneketlen-tavi ingatlanpanama ügyében

/ 2017.11.28., kedd 09:15 /
A rendőrség beleáll – nyomoznak a Feneketlen-tavi ingatlanpanama ügyében

A Heti Válasz októberben tárta fel, hogy panamagyanús módon privatizálták ki Lázár János alól a Miniszterelnökség szentimrevárosi, Feneketlen-tó melletti óriástelkét, majd adták tovább azonnal egy ingatlanfejlesztőnek. Ebből mára bűnügy lett; a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya hűtlen kezelés gyanúja miatt kezdett nyomozni a témában.

A Buda Gardens-botrányt kirobbantó októberi cikkünk után Tényi István magánszemély és az Együtt nevében Szigetvári Viktor tett feljelentést, Lázár János kancelláriaminiszter pedig azonnali vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi).

A Fővárosi Főügyészség ezek után a feljelentés kiegészítését rendelte el, melynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg. Lapunk tegnapi megkeresésére aztán a rendőrség közölte: BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozni kezdett a Feneketlen-tó melletti volt ÉMI-telek privatizációja ügyében.

Mi történt tehát eddig a témában?

  • Augusztus eleje: Lapunk jelezte, hogy Budapest XI. kerületében kezdenek elszabadulni az indulatok, ugyanis a Feneketlen-tó kertvárosias környezetébe három óriástömböt „ültetne” a DVM Group – Buda Gardens márkanéven – 350 lakással és 500 parkolóhelyes mélygarázzsal.
  • Augusztus–szeptember: Elismert szentimrevárosi polgárok (Makovecz Imréné Szabó Marianne iparművész, Entz Géza volt államtitkár, Sipos Mihály, a Muzsikás tagja, Csányi Tamás karnagy, valamint két építész, Nagy Gergely és Hegedűs Péter) több tiltakozó levelet írtak Hoffmann Tamás polgármesternek, illetve személyes találkozón is tájékoztatták a szerintük még elfogadható beépítési paraméterekről.
  • Október 9.: A fenti csoport online petíciót indított „a XI. kerület értékeinek megőrzése és az ezzel ellentétes, túldimenzionált fejlesztések megakadályozása” érdekében, melyhez rövid idő alatt 1200-an csatlakoztak.
  • Október 12.: A Heti Válasz igazolta, hogy a Miniszterelnökség alá tartozó ÉMI Nonprofit Kft. korábbi vezére, Henn Péter, a vele szoros kapcsolatban álló Tekse Balázs, illetve társaik szocialista ingatlanpanamákat idéző módon privatizálták – 2016 legvégén – a Feneketlen-tó melletti óriástelket. Itt is volt nyíltnak hazudott pályáztatás és közbeiktatott baráti cég, amely – miután levette a maga jussát – még „melegen” továbbpasszolta a területet a Buda Gardens fejlesztőjének, vagyis a DVM Groupnak. A közbeiktatott társaság elenyésző saját forrást mozgósított a nagy privatizációhoz; szinte minden kiadását a DVM fedezte (előleg formájában).
  • Október 12–17.: Tényi István magánszemély, valamint az Együtt nevű ellenzéki párt hűtlen kezelés miatt feljelentést tett a Diószegi úti ÉMI-telek eladása ügyében, majd Lázár János kancelláriaminiszter utasította azonnali vizsgálatra a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt.
  • Október 18.: Lapunk nyilvánosságra hozta, hogy az ÉMI Nonprofit Kft.-től azonnali hatállyal eltávolították azokat a felsővezetőket, akik a Feneketlen-tó melletti telekprivatizációt menedzselő Henn Péter bizalmi körébe tartoznak.
  • Október 19.:  A XI. kerületi képviselőtestület egyhangú döntéssel változtatási tilalmat rendelt el a Buda Gardens-projekt területére.
  • Október 26-tól: A Fővárosi Főügyészség először feljelentéskiegészítést rendelt el, majd a BRFK korrupció elleni osztálya nyomozni kezdett a volt ÉMI-terület eladása ügyében.

 

A változtatási tilalom elvileg csak a 2018 végéig megalkotandó kerületi építési szabályzat elfogadásáig él. Mivel azonban a XI. kerületi pártok – a helyiek tömeges tiltakozása és a Lázár János-féle Kehi-vizsgálat hatására – egységesen felsorakoztak a Feneketlen-tó környékének megóvása mellett, később sem biztos, hogy zöld jelzést kap a Buda Gardens-elképzelés. Pláne, ha közben a BRFK nyomozása is megállapítja, hogy visszaélés történt az ÉMI-telek eladásakor.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.