A sokszínűség gazdagít

/ 2001.09.14., péntek 07:40 /

Demszky Gábor biztos benne, hogy az MSZP támogatni fogja a jövő évi választásokon a főpolgármesterségért vívott küzdelemben. Az SZDSZ júniusban lemondott volt elnöke nem szívesen beszél pártügyekről. Budapest érdekében hajlandó ösz-szefogni a Fidesz-kormánnyal az olimpia megrendezéséért.

Látta azt a Népszava-karikatúrát, amelyen Orbán Viktor arra kéri, hogy inkább tiltakozzon az olimpia ellen?

Ezt éppen nem. Egyébként az utóbbi időben nagyon sok karikatúra jelenik meg rólam. Sarkítva úgy fogalmaznék, hogy a sajtóillusztrációk közül ezt a műfajt szeretem a legjobban. Egy politikus számára az a legnagyobb megtiszteltetés, ha egy karikatúra szereplője lehet.

Az elmúlt években állandó szembenállás jellemezte a kormány és a főváros viszonyát, most viszont a közgyűlés támogatja az olimpia megrendezését. Ez az ön személyes érdeme?

Nem szembenállásnak nevezném azt, ami az elmúlt három és fél évben történt. A kormány arra törekedett, hogy költségvetési eszközökkel szorongassa, nem túlzás azt mondani, hogy "kiszárítsa" Budapestet, akadályozva azoknak a fejlesztési terveknek a megvalósulását, amelyek összekapcsolódnak a város liberális vezetésével. Orbán Viktor miniszterelnök leállított néhány fővárosi beruházást, így a 4-es metró és a Nemzeti Színház építését. Címzett és céltámogatást nem adott, s reálértéken évről évre kevesebb pénzt juttat a fővárosnak, mint amennyi járna. Tehát nem szembenállásról van szó, inkább az elnyomás és a pénzügyi kizsákmányolás kifejezéseket használnám.

Most mégiscsak együttműködik a kormánnyal az olimpiai pályázat előkészítésében.

Ha kiderül, hogy a kormány Budapesttel együtt olimpiát akar rendezni, akkor azt fogom mondani, hogy a kormány és a főváros viszonyában valami megváltozott. Ehhez viszont az kell, hogy a tények változzanak. Elindult a párbeszéd, de kevés esélyt látok arra, hogy ez a költségvetésen valamit is módosítani fog. Budapest képes olimpiát rendezni 2012-ben, ám erre csak akkor van esély, ha a felkészülést már holnap valóban elkezdjük. Ehhez az Országgyűlésnek módosítania kell a költségvetést, a fővárosnak pedig az olimpiához kell igazítania fejlesztési tervét. Azért szeretném nagyon az olimpiát, mert az együtt járna a 4-es és az 5-ös metró, két északi Duna-híd megépítésével, egy új körút megépítésének elkezdésével és az M0-s befejezésével. Óriási lehetőség lenne arra, hogy együtt építsük Budapestet.

Annak idején a világkiállítás megrendezését lemondta az MSZP-SZDSZ koalíció, pedig az is óriási fejlődési lehetőséget adott volna Budapestnek.

Az olimpiai pályázatot előkészítő bizottság ülésén - mely testületben társelnök vagyok Deutsch Tamás mellett - sok kérdésben egyetértettünk, többek között abban, hogy az expó tanulságait is elemezni kell, amikor fölkészülünk az olimpiára. Világkiállítás nem volt, de az expóból Budapest így is nagyon sokat nyert: hidat, kapcsolódó úthálózatot, amelyeket az állami költségvetés fizetett. Az a különbség az expó és az olimpia között, hogy a jelenlegi városvezetés - mely az elmúlt tíz évben Budapestet felvirágoztatta - képes arra, hogy sikeres pályázat esetén az olimpiát megrendezze. Erre azonban csak akkor van esély, ha azonnal elkezdődnek a nélkülözhetetlen beruházások. Egyelőre azonban ez még csak propaganda.

Pártelnökként a MSZP-től és a Fidesztől való egyenlő távolság politikáját hirdette. Ennek a stílusnak nincs helye az SZDSZ-ben?

Pártvezetőként nem nyilatkozhatom, június 16-án lemondtam, és átadtam Kuncze Gábornak az elnökséget. Továbbra is liberális politikus vagyok, és támogatom az SZDSZ politikáját mindaddig, amíg ez összeegyeztethető azokkal az elvekkel, amelyeket vallok. Továbbra is elkötelezett híve vagyok a liberalizmusnak, a szabadelvűségnek. De miután főpolgármester vagyok, a városról szeretnék beszélni.

Mégis megkérdezem: amikor megvált az SZDSZ elnöki posztjától, azt mondta, az MSZP-nek sem egyedül, sem segédpárttal nincs esélye a Fidesz-kormány leváltására. Most is így gondolja?

Ismét mondom: "csak" főpolgármester vagyok, nem pártvezető. A részletes politikai elemzést ezért a pártpolitikusokra hagyom, és azokra az elemzőkre, akik ebből élnek. Egyébként azt gondolom, hogy az SZDSZ önálló erőként újra bejut 2002-ben az Országgyűlésbe, és segítségével leváltható lesz a Fidesz-kormány. Azt szeretném, ha az SZDSZ elérné a tíz százalékot.

A közvélemény-kutatók mintha most valóban nagyobb esélyt látnának arra, hogy az SZDSZ bejut a parlamentbe, mint fél évvel ezelőtt. Csalódott, hogy nem az ön elnöksége idején érte el ezt az eredményt a párt?

Nem. Ma egyféle elvárásnak akarok megfelelni, a budapestiek elvárásainak. A város közvetlenül megválasztott főpolgármestere vagyok, akire 1998-ban a budapesti szavazók 58 százaléka voksolt. Két feladatom van: a világváros-építés és egy olyan légkör megteremtése, amelyben nem kell félnie senkinek. Ma Budapesten gazdasági növekedés van, könnyű munkahelyet találni, magasabbak a jövedelmek és fölfelé mennek az ingatlanárak. A város pedig igyekszik fejleszteni az infrastruktúrát. Sajnos ebben egyedül maradtunk, pedig azt gondolom, hogy Budapestet a kormánynak és a Fővárosi Önkormányzatnak együtt kellene építenie.

Együtt adták át nemrég a kulturális miniszterrel a Hősök terén a felújított millenniumi emlékművet. Ugyanakkor az SZDSZ folyamatosan bírálja a nemzeti jelképeket, például a koronakultuszt. Mi az oka az ellenséges hozzáállásnak?

A Hősök terén az emlékművet a főváros és a kormány együtt újíttatta fel - természetes, hogy az átadáson jelen voltam és beszédet is mondtam. Egyébként március 15-én minden évben ünnepi beszédet mondok, és minden nemzeti és állami ünnepségen megjelenek, amelyre meghívást kapok. Az SZDSZ pedig a szerves nemzeti jelképeket - a nemzeti trikolórt, a magyar címert - a magáénak érzi és igenli. A csak egy társadalmi réteg, illetve csak egy felekezet által gyakorolt, valamint az anakronisztikus kultuszok állami szintre történő kiterjesztését, kormánypropagandát szolgáló felhasználását valóban ellenzik a szabad demokraták.

Az MSZP azt mondja, hogy nem támogatja önt jövőre a főpolgármesterségért vívott versenyben. Min veszett össze a szocialistákkal?

Ma kiegyensúlyozott és pragmatikusan együttműködő a viszony az SZDSZ és az MSZP fővárosi frakciója között és a városvezetésben. Kemény vitáink voltak költségvetési kérdésekben, és nyilván most is lesznek. Ez együtt jár a koalíciós városkormányzással. Az MSZP pedig nem foglalt állást, kit támogatna jövőre, csak egyes szocialista politikusok nyilatkoztak ilyesmiről. A szocialisták sem akarják, hogy fideszes főpolgármestere legyen Budapestnek. Mivel várhatóan ismét én leszek a legesélyesebb arra, hogy legyőzzem a feltehetőleg a MIÉP-et is magába foglaló jobboldal jelöltjét a fővárosban, azt valószínűsítem, hogy a kampány végén, éles helyzetben a szocialisták támogatni fognak.

Sokan sikeres városvezetőnek tartják, de főpolgármestersége alatt Budapest nem szépült meg olyan látványosan, mint több közép-európai főváros.

Bízzuk a budapestiekre ennek megítélését. Szerintem a város rendkívül dinamikusan fejlődik, és a folyamatos kormányzati megszorítások ellenére stabil gazdálkodást folytat. Az általunk alkalmazott gazdaságpolitikát Budapest-modellként tanítják világszerte. A fővárosnak visszajuttatott kevés állami forrásból a lehető legtöbbet hozzuk ki. A város működtetése mellett elsősorban beruházásokra költjük a pénzünket. Ennek nyomán az Andrássy út, a Hősök tere, a Nagykörút, a Hungária-gyűrű és a déli Váci utca néhány év alatt látványosan megszépült. Idén a Rákóczi utat, a Szent Gellért rakpartot és az Erzsébet híd budai lehajtóját újítottuk fel, emellett 750 kisebb beruházást végeztünk el. Folytatni szeretném a hasonló munkákat, de a közterületeken általában és különösen a kiemelt közterületeken nagyobb tisztaságot és rendet akarok teremteni. Ebben a munkában a kerületek és a polgárok együttműködésére is számítok.

A rendtől egyelőre messze vagyunk, zugárusok, hajléktalanok lepik el éppen a kiemelt közterületeket, s gyakran szeméthegyeket hagynak maguk után.

Elfogadom a jogos kritikát az illegális árusokkal kapcsolatban. Elismerem, hogy egyelőre nagyon gyenge a közterület-felügyelet, amelynek a rendet fenn kellene tartania. Ezen a helyzeten változtatni akarunk. Ám a hajléktalanokkal más a helyzet. Én sem szeretem, ha a turisták találkoznak velük, s látják, hogy koszban, rettenetes körülmények között élnek, de erőszakkal nem lehet elvinni ezeket az embereket a hajléktalanszállóra. Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt években csak kivételesen fordult elő, hogy megfagyott valaki az utcán. Az emberélet talán fontosabb, mint az esztétikai követelmények.

Azt mondta, olyan fővárost szeretne, amelyben senkinek nem kell félnie. Ebben a városban ugyanakkor ma már túl sok a deviáns felvonulás. Ezt is természetesnek tartja?

Nem tudom pontosan, mire gondol. Vannak kis létszámú békés demonstrációk, amelyektől értelemszerűen senkinek sincs oka félni. És van olyan felvonulás, mint a Budapest-parádé, ahol sok százezer budapesti fiatal önfeledten szórakozik. Ahogy a tabáni koncerteket vagy az Ifjúsági és Sportminisztérium Andrássy úti utcabálját, éppúgy ezt is természetesnek tartom. Egy nyári fesztivál záróeseményén óriási taps fogadta azt a kijelentésemet, hogy a város építésén kívül az a legfontosabb számomra, hogy senkinek se kelljen félnie Budapesten. A nagy taps volt elgondolkoztató. Azt szeretném, ha mindenki büszkén vállalhatná magyarságát, svábságát, zsidó származását, és ehhez minden segítséget és védelmet megkapna a közhatalom, az igazságszolgáltatás, a kormány, az önkormányzatok képviselőitől. Olyan családban nőttem fel, ahol az etnikai sokszínűség természetes volt: a nagymamámmal, aki sváb asszony volt, sokszor beszéltem németül, a másik oldalon lengyelek az őseim. Azt tanultam meg, hogy tisztelni kell a másságot, egy ember belsőleg attól csak gazdagodik, hogy más kultúrát is ismer, másik nyelvet is beszél, miközben az alapvető ügyekben jó hazafiként képes dönteni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.