A szeretet követe

Nem azt fogod tőlem kérdezni: Mercedesszel jártál-e?

/ 2007.12.03., hétfő 11:30 /

Az irgalmasság és a szolgáló szeretet elismeréseként a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Mádl Dalmának ítélte a Szent Erzsébet Rózsája díjat. A kitüntetést, amelyet 1999-ben alapítottak, Erdő Péter bíboros adta át a Szent Erzsébet jubileumi év záróünnepségén, Sárospatakon.

Az egyházmegyék, az egyházközségek, a karitászszervezetek idén önt ajánlották a kitüntetésre. Hogyan fogadta az elismerést?

Nem gondoltam arra, hogy ezt a díjat megkapom, hiszen ez az önkénteseknek jár, azoknak, akik szép csendben, a háttérben végzik a munkájukat. Egy kicsit szégyenkezem is, hogy rám gondoltak, hiszen én úgyis kirakatban vagyok. Amikor megköszöntem, azt mondtam az ünnepségen, hogy mindazok nevében veszem át, akik jót tesznek, beteget ápolnak, segítik a szegényeket.

Miként a betegeket ápoló, szegényeket istápoló Árpád-házi Szent Erzsébet. Mit jelent önnek Szent Erzsébet?

Nálunk nagy Erzsébet-napok voltak, mert az édesanyámat is így hívták. Már gyerekkoromban is kaptam olyan könyveket, amelyek Szent Erzsébetről szóltak. Így az én kapcsolatom vele lelkileg több volt talán, mint egy olyan gyereknek, akinek nincs Erzsébet a környezetében. Nemrég Wartburgban megnéztük a Szent Erzsébet-kiállítást - nagyon meghatott. Nekem a legszebb az a földig érő, sötétbarna betegápoló ruha volt, amit a hagyomány szerint Erzsébet Assisi Szent Ferenctől kapott. Ezt öltötte magára, és ment a betegeket ápolni.Mádl Dalma is sokfelé megy, sérültekhez, öregekhez, nélkülöző gyerekekhez. Amikor 2005 augusztusában letelt Mádl Ferenc elnöki megbízatása, gondolta, hogy ennyi feladata lesz?

Azt hittem, hogy a nagymamai életem folytathatom tovább. Már kezdtem betanulni, de közben sorra érkeztek a meghívások, felkérések.

Most éppen hová készül? Merthogy nehéz volt időpontot egyeztetni a beszélgetésre, olyan elfoglalt.

Elég sok dolgom lesz még az idén. De a legjobban talán december 15-ét várom, amikor Szombathelyre utazom a Brenner János-emlékév zárására. Ő nekem gyerekkori barátom volt, 1957. december 15-én gyilkolták meg. Éjszaka csalárd módon kihívták a plébániáról, azzal az ürüggyel, hogy a betegek szentségét fel kellene adnia egy haldoklónak. Ám az úton rátámadtak, és 32 késszúrással megölték. A mai napig nincsenek meg a tettesek. Arra a helyre azóta egy kis kápolnát építtettek, ami zarándokhellyé vált.

Külföldre is gyakran hívják.

Sok szép élményem volt a világ számos országából. Ebből egyet elevenítenék fel. Amikor a szentatyánál jártam, először a férjem ment be hozzá, én utána következtem. II. János Pál akkor már nehezen járt, bottal közlekedett. Amikor beléptem, megkapaszkodott a szék karfájába, és felállt. Abban a pillanatban eleredtek a könnyeim. Hát hogy jövök én ahhoz, hogy Krisztus földi helytartója nekem felálljon?

Ezt a szobája falán lévő fénykép is megörökíti. De számtalan olyan fotó is készült önről, ahol gyerekek veszik körül.

Többször voltam Böjte Csaba gyermekeinél és Tiszti - Gergely István - csibészeinél. De jártam például az árvíz sújtotta területeken Kárpátalján, egy magyar iskolában, ahol nagy a szegénység. Nagyon megható volt, mikor egy elsős fiú letépte egy újság szélét, ráírta a saját nevét, hogy Tódor, és nekem adta. Ma is őrzöm az ajándékát. ---- ----Ilyen élmények miatt hozta létre a szegény gyermekek középiskolai taníttatásáról gondoskodó alapítványt?

2005-ben, amikor lejárt az elnöki mandátum, és azon gondolkodtam, mit fogok ezentúl csinálni, Balog Zoltán hívott fel, hogy nekem ítélte a kuratórium a Polgári Magyarországért Alapítvány kitüntetését és az azzal járó egymillió forintot. Ebből a pénzből hoztuk létre az "Istenadta Tehetség" Kistelepülések Hátrányos Helyzetű Tehetséges Gyerekeiért Alapítványt. Ez lehetőséget nyújt néhány, nagycsaládban élő tehetséges gyermeknek, hogy bekerüljön középiskolába és kollégiumba. Mert szerintem a kollégiumi nevelés legalább olyan fontos, mint az oktatás. Ebben a tanévben hat gyerek továbbtanulását tudjuk segíteni vidéki egyházi iskolákban.

Nekik is azt mondja, amit a Szent Erzsébet Rózsája díj átadásakor, hogy nem a vagyon a lényeg, hanem az, hogy mit tettek az életben?

Bambergben, a dómban olvastam a főoltárnál egy kivilágított üveglapon a következő szöveget: "Az utolsó ítéletkor nem kérdezed tőlem: csináltál karriert? Házad volt-e? Nem azt fogod tőlem kérdezni: Mercedesszel jártál-e? Mennyi pénzed volt a bankszámlán? Nem kérdezed meg tőlem: hogyhogy nem lettél hős? Miért nem lettél szent? Csak egyet fogsz tőlem kérdezni: Mit tettél az életedben?" Nagyon megfogott ez a felirat. Ma, amikor teljesen felborult a világ értékrendje, és a gyerekek az alapján ítélik meg egymást, milyen a házuk, kocsijuk, nagyon fontos elmondani nekik is, hogy nem a vagyoni helyzetük, hanem a tetteik alapján fogják megítélni őket.Mádl Dalma

Némethy Dalma néven Pécsett született 1932-ben. • 1951-ben a Patrona Hungariae Gimnáziumban érettségizett. • 1957-ben Budapesten, a Kertészeti Kutatóintézetben, 1964-től a Budapesti Műszaki Egyetemen a mezőgazdasági kémiai technológiai tanszék kutatócsoportjánál dolgozott. • 1955-ben ment férjhez Mádl Ferenchez, egy fiúgyermeke és három unokája van.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.