Forradalmi magyar találmány: Egy dupla lap megfogja a puskagolyót

/ 2012.08.29., szerda 15:11 /
Forradalmi magyar találmány: Egy dupla lap megfogja a puskagolyót

Kommunális hulladékból készít nagy szilárdságú építőanyagot a Szilplast Kft. A Szilvássy Mihály alapító által kifejlesztett eljárással gyakorlatilag ingyen lehet akár ideiglenes házakat vagy gátfalakat építeni.

Hogy lesz a szemétre dobott fél pár cipőből, használt pelenkából és PET-palackból egynemű, szilárd építőanyag?

Építettünk egy hatalmas gépet, ami rendkívül magas hőmérsékleten, mechanikai eljárással minimális szemcsenagyságúra morzsolja szét a bedobott hulladékot. Szinte bármi belekerülhet, a feldolgozási műveletre ez nincs hatással. A gép addig aprítja, dörzsöli és forgatja a berakott hulladékot, míg szinte molekuláris méretűre nem maszatolja. Ezután a szemcséket drazsírozzuk, bekenjük tűzforró, folyékony műanyaggal. A végeredményként kapott anyagból egy 2,5 centiméter vastag, egy négyzetméteres lapot öntünk, ami tiszta, szagmentes, és mechanikai szilárdsága hihetetlenül jó. Egy dupla lap megfogja a puskagolyót.

Hadászati célra is használható?

Van ilyen irányú érdeklődés is, de a termék ellenáll a víznek, savnak és lúgnak is, így kiváló építőanyag lehet például gátak megerősítéséhez. Felhasználható ideiglenes lakóházak építésére is. Pár óra alatt fölépülhet belőle egy 30 négyzetméteres ház, ami aránylag könnyen szállítható bárhová, ahol szükség van rá. Gondoljunk bele, árvíz esetén milyen nehéz szállást találni a károsultaknak! De említhetnénk a hajléktalanság problémáját is.

Ilyen méretű problémák kezelése nem igényel komoly befektetést?

Az előállítógépet kell csak megvenni, a nyersanyagból van elég. A folyamat költsége megtérül a hulladék feldolgozása után igényelhető környezetvédelmi termékdíjból, és akkor még a terméket nem is értékesítették. Csak beruházói vagy kormányzati akarat kérdése a folyamat elindítása.

Vannak érdeklődők?

Külföldről érkeztek megkeresések. Jelenleg tárgyalunk egy svéd egyetemmel, ők a saját fejlesztéseikhez szeretnék fölhasználni a szisztémát. Érthető, hogy kíváncsiak rá, hiszen a szeméttárolás és -újrahasznosítás máig megválaszolatlan kérdés. Leginkább azt látnám szívesen, ha a magyar állam állna az ügy élére, és innen exportálnánk a technológiát a világnak.

Lehet megoldás ez a módszer a szemétproblémára?

Ha nem old is meg minden gondot, lehetővé teszi a műanyaghulladék újrahasznosítását. Egyszer valaki azt mondta, hogy a legtöbb és legolcsóbb fel nem dolgozott nyersanyag a világon a használt műanyag. Tíz évembe és rengeteg beforgatott tőkébe került, de kijelenthetem: sikerült megoldani ennek a nyersanyagnak a gazdaságos felhasználását.Szilvássy Mihály

1946-ban született Budapesten. • 1967-ben végzett elektroműszerészként. • 1975-ben indította első vállalkozását, mellyel először koszorúkhoz drótalapot, majd virágládákat gyártott. • Az 1980-as évektől álltak át műanyagfröccsöntésre. • 1989-ben alapította meg a Szilplast Kft.-t.Versenybiciklitől az építőiparig

A Szilplast Kft. a rendszerváltást követő indulásakor kereskedelemmel foglalkozott, először nyugati versenybicikliket, később háztartási gépeket forgalmaztak. Az 1990-es évek közepén megvásárolták az építőanyag-ipari gyártással foglalkozó Kemikál Rt.-t. A két vállalkozás párhuzamosan kezdett működni, a Szilplast ekkor állt át műanyag termékek előállítására. A szemét-újrahasznosítás problémája a 2000-es évek óta foglalkoztatta a vállalkozót, jelenleg az általa tervezett gép második generációjának fejlesztésén dolgozik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.