A Táj és Ember Népfőiskola kapta idén a Polgári Magyarországért Alapítvány díját

/ 2011.04.15., péntek 18:13 /

A Táj és Ember Népfőiskola kapta idén a Polgári Magyarországért Alapítvány Fiatalok a Polgári Magyarországért Díját.

A díjazottak Mádl Dalmától, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök feleségétől vették át a díjat. Az alapítvány 2006-ban hozta létre a díjat, és minden évben olyan 35 év alatti fiataloknak vagy ilyen fiatalok közösségének adományozza, akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív közösségépítő tevékenységükkel a jelenen átívelő, szellemi, emberi értékeket hoznak létre és tevékenységük jól jellemzi a polgári-keresztény-nemzeti értékközösséget - mondta Bíró Ildikó, az alapítvány kuratóriumának tagja.

A kuratórium - amelynek elnöke Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár - a 2011. évi Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjat a Táj és Ember Népfőiskolának ítélte oda a természeti-kulturális örökség ápolásáért, a táj és az ember kapcsolatát elsődlegesnek tartó ökológiai tudományos kutatásaiért, a népi tudás értékeinek megőrzéséért. A díjazottak a díjjal járó egymillió forintot, a díj plakettjét és az elismerést tanúsító oklevelet Mádl Dalmától vették át az alapítvány budapesti székházában.

A díjazottakat Andrásfalvy Bertalan, az Antall-kormány művelődési és közoktatási minisztere méltatta. Mint mondta: ezek a fiatalok az emberiség legfontosabb problémájával foglalkoznak, azzal a pusztulással, amelynek bolygónk, természeti környezetünk ki van téve. A népfőiskola azt írta a pályázata elejére: a táj arckép, annak az embernek az arcképe, aki ebben él. Andrásfalvy Bertalan szerint a táj a társadalom arcképe is. Összefüggés van a díjátadó felé tartó úton látott pusztuló táj és a társadalom állapota között - hívta fel a figyelmet.

Szerinte a társadalom és a természet párhuzamosan leképezi egymást. A természetet csak ott lehet pusztítani, ahol először az emberek elpusztították a szolidaritást, a jóérzést, a méltányosságot és most itt tartunk - mondta.

A díjazottak - mint biológusok, ökológusok - úgy látják, hogy hagyománya van annak, hogy az ember együtt tud élni a természettel, de ahhoz rendbe kell hozni a társadalmat. Ők feltárják az igazságot, és azt is bemutatják, hogyan lehetne élni - mondta Andrásfalvy Bertalan, aki szerint ezek a fiatalok nagy reménységek mindenki számára.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.