A Táj és Ember Népfőiskola kapta idén a Polgári Magyarországért Alapítvány díját

/ 2011.04.15., péntek 18:13 /

A Táj és Ember Népfőiskola kapta idén a Polgári Magyarországért Alapítvány Fiatalok a Polgári Magyarországért Díját.

A díjazottak Mádl Dalmától, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök feleségétől vették át a díjat. Az alapítvány 2006-ban hozta létre a díjat, és minden évben olyan 35 év alatti fiataloknak vagy ilyen fiatalok közösségének adományozza, akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív közösségépítő tevékenységükkel a jelenen átívelő, szellemi, emberi értékeket hoznak létre és tevékenységük jól jellemzi a polgári-keresztény-nemzeti értékközösséget - mondta Bíró Ildikó, az alapítvány kuratóriumának tagja.

A kuratórium - amelynek elnöke Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár - a 2011. évi Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjat a Táj és Ember Népfőiskolának ítélte oda a természeti-kulturális örökség ápolásáért, a táj és az ember kapcsolatát elsődlegesnek tartó ökológiai tudományos kutatásaiért, a népi tudás értékeinek megőrzéséért. A díjazottak a díjjal járó egymillió forintot, a díj plakettjét és az elismerést tanúsító oklevelet Mádl Dalmától vették át az alapítvány budapesti székházában.

A díjazottakat Andrásfalvy Bertalan, az Antall-kormány művelődési és közoktatási minisztere méltatta. Mint mondta: ezek a fiatalok az emberiség legfontosabb problémájával foglalkoznak, azzal a pusztulással, amelynek bolygónk, természeti környezetünk ki van téve. A népfőiskola azt írta a pályázata elejére: a táj arckép, annak az embernek az arcképe, aki ebben él. Andrásfalvy Bertalan szerint a táj a társadalom arcképe is. Összefüggés van a díjátadó felé tartó úton látott pusztuló táj és a társadalom állapota között - hívta fel a figyelmet.

Szerinte a társadalom és a természet párhuzamosan leképezi egymást. A természetet csak ott lehet pusztítani, ahol először az emberek elpusztították a szolidaritást, a jóérzést, a méltányosságot és most itt tartunk - mondta.

A díjazottak - mint biológusok, ökológusok - úgy látják, hogy hagyománya van annak, hogy az ember együtt tud élni a természettel, de ahhoz rendbe kell hozni a társadalmat. Ők feltárják az igazságot, és azt is bemutatják, hogyan lehetne élni - mondta Andrásfalvy Bertalan, aki szerint ezek a fiatalok nagy reménységek mindenki számára.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Irodaszerekkel a gyermekek felzárkózásáért

A 100%-ban magyar tulajdonú I-COM Irodaellátás Kft. jótékonysági csomagjában szereplő Kapaszkodó Irodaszerek megvásárlásával szeptember közepétől úgy lehet támogatni az Ökumenikus Segélyszervezetet, hogy közben a termékek ára nem változott.

Őszi zenei programcsemegék Pécsett – Középpontban a karmester

Újra a zenéé a főszerep Pécsen a Zeneszüret Fesztiválon! A bor és kultúra fellegvárában október 5. és 10. között 22 helyszínen 35 program zajlik majd, a koncertek mellett flashmobok, kiállítások, filmklub, tematikus séták és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló zenekarok népesítik be a tereket, utcákat.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.