valasz.hu/itthon/igy-lesz-energiatermelo-egy-40-eves-haz-128594

http://valasz.hu/itthon/igy-lesz-energiatermelo-egy-40-eves-haz-128594

A távozó Balog Zoltán sosem szerette az óriásminisztériumi rendszert

/ 2018.04.24., kedd 09:20 /

Balog Zoltán oktatásért és kultúráért felelős miniszter tegnap egy interjúban jelentette be, hogy távozik az EMMI éléről, és a Polgári Magyarországért Alapítvány élén folytatja a munkát. Balog azt mondta, a választások után két hosszabb beszélgetése is volt Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki szerette volna megőrizni jelenlegi felépítésében a minisztériumot. A tárcavezető viszont struktúraváltást akart.

Balog 2012 májusában lett az emberi erőforrások minisztere, vagyis kereken hat évig vezette az EMMI-t, de kezdettől fenntartásai voltak az óriásminisztériumi rendszerrel kapcsolatban. Idézet a kinevezése után a Heti Válasznak adott interjúból:

– Korábban jelezte: akkor vállalná a hatalmas humántárca vezetését, ha két részre szednék.

– Így van.

– Úgy fest, a kormányfőt nem hatotta meg a gondolat, mire ön elvállalta a feladatot így is.

– Megvitattuk a dolgot. Olyan ez a minisztérium, mint az Európai Unió. Több érv szól amellett, hogy együtt maradjon, mint ellene. Amikor elmélyül az ember a feladatban, akkor könnyebben megtalálja az értelmét is. Magyarország legfontosabb emberi erőforrásait egy szervezeten belül erősíteni és koordinálni – ebben nagy lehetőséget látok.

(forrás: Heti Válasz, 2012.05.24.)


Tanulságos visszaolvasni a 2014-es – szintén kétharmados – választási győzelem utáni nyilatkozatot is. A „civilben” református lelkész tárcavezető arról is beszélt, konszolidáció nem, lassítás viszont várható az új ciklusban.

– Nem sokat tudunk még a nagy ágazati átalakításokról, de egy változásra már felfigyeltünk: három új államtitkára is önhöz hasonlóan református. Protestáns hatalomátvétel a humánfronton?

– (…) Nem újkeletű vádról van szó, most csak kijöttünk a fényre – mondhatnám némi iróniával Czunyiné Bertalan Judit oktatási, Hoppál Péter kulturális és Czibere Károly szociális államtitkárról. A tréfát félretéve: nem áll olyan jól a hitvalló magyarországi kereszténység, hogy megengedje magának a felekezeti villongások luxusát. (…)

– A kérdést úgy is fel lehet tenni, hogy mennyire az ön csapata az új államtitkári kar.

– Igen, ők az én csapatom. Van, akit az egyházi háttérvilágból hoztam, például Czibere Károly a református egyház szociális irodáját vezette, elismert szakember, az ő munkájára nyilván jobban ráláttam. Ugyanakkor a miniszterelnök kérése volt, hogy ha lehet, a frakcióból válasszak államtitkárokat.

– Ez lenne a híres „politikai kormányzás”? Miért jó, ha képviselőkből állami vezetők lesznek?

– Ahogy magamon is érzem a politikai rutin fontosságát – remélem, jobb miniszter leszek, mint amilyen két éve voltam –, látom másoknál is a négy-nyolc éves parlamenti tapasztalat hatásait. Egy politikusnak más srófra jár az agya, máshogy kommunikál döntéseket, érvényesít akaratot, mint egy kívülről érkezett államtitkár.

(forrás: Heti Válasz, 2014.06.19.)


Balog Zoltán a Fidesz 2018-as listáján előkelő helyen szerepelt, az első 10-ben benne volt, tehát a Polgári Magyarországért Alapítvány élén végzett munka mellett parlamenti képviselő marad.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.