valasz.hu/itthon/emlekszik-meg-egri-janosra-megszolaltattuk-a-teves-legendat-112998

http://valasz.hu/itthon/emlekszik-meg-egri-janosra-megszolaltattuk-a-teves-legendat-112998

Kaméleon

Heti Válasz / 2012.08.09., csütörtök 08:14 /
Kaméleon

Noha a Kaméleon című sikerfilm alkotói tagadják, hogy Portik Tamás ihlette vagy rendelte tőlük a produkciót, a valóság és a vászonra vitt jelenetek közötti temérdek egyezés nem lehet a véletlen műve - derül ki a ma utcára került Heti Válasz exkluzív összeállításából.

 

Az a tény, hogy a Kaméleon című, Goda Krisztina által rendezett 2008-as sikerfilm stáblistája végén Andrew G. Vajna és Geszti Péter mellett Portik Tamásnak is külön köszönetüket fejezik ki az alkotók, már több orgánumban megjelent. A produkció gazdái viszont minden fórumon igyekeztek tagadni, hogy az Aranykéz utcai robbantás és a Prisztás József megölése ügyében most felbujtással gyanúsított Portik ihlette vagy rendelte volna a filmet. Pedig, ahogy a ma megjelent Heti Válasz írja, a valóság és a vászonra vitt jelenetek közötti temérdek egyezés nem lehet a véletlen műve. És - miként látni fogjuk - az is egyértelmű, hogy a Kaméleon valójában sokszoros tőrdöfés annak a családnak, ahonnan Portik élettársa, Halmos-Riskó Alma érkezett. A családnak, amely a 2000-es évek eleje óta segélykérő levelek tucatjait írja rendőrségnek, kormánynak, gyámhivatalnak (a tőlük és a külvilágtól elzárt lányuk érdekében).

Egyfelől Portik ugyanúgy intézeti gyerekként nőtt fel, ahogy a Kaméleon központi alakja, a szélhámosság árán szerzett vagyonát az igaz szerelem szolgálatába állító „Gábor". Portik Tamás élettársáról, Halmos-Riskó Almáról pedig annyit lehet biztosan tudni, hogy balett-táncos volt, illetve hogy 2007 májusában Winner Hanna Rose-ra változtatta a nevét. És hogy hívják a 2008 végén bemutatott Kaméleonban „Gábor" áhított szerelmét? Természetesen Hannának, aki ugyanúgy balett-táncos, mint a valamikori Alma, és ugyanúgy műtétek akasztották meg a karrierjét, mint a valóságos Hannáét. Mi több, a filmben az angol „winner" (győztes) szó is be-bevillan egy játékgép képernyőjéről, ami újabb pofon azoknak, akiket Alma „Winner Hannasága" elszomorít.

Egy újabb kulcskérdés: mikor kezdték vetíteni a Kaméleont? 2008. december 4-én. A kívülállók számára jelentéktelen dátum, ám Halmos-Riskóéknál „véletlenül" évtizedek óta december 4-e a legfontosabb családi ünnepnap. Akad még párhuzam: miközben a filmes sztoriban kiemelt helye van egy pszichológusfigurának, Portik Tamásról is tudni lehet, hogy börtönévei után a pomázi Munkaterápiás Intézet szakembere, Mészöly Gábor tartotta kordában az életét. Nem mellékesen: a Kaméleon-beli pszichológust játszó színész, László Zsolt egy két évvel korábbi történelmi filmben (Budakeszi srácok) a ma is élő orvoslegendát, Riskó Tibort alakítja; ő Portik élettársának a nagyapja.

És vajon miért lett a nagy mozimű címe Kaméleon? Biztosat nem tudunk, az interneten viszont 2007 óta elérhető egy levél, melyet Halmos-Riskó Alma édesanyja Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöknek szánt (bemutatandó a családi kálváriát). Portikról egyebek mellett azt írja: „Félretettük előítéleteinket, kinyújtottuk a kezünket egy olyan embernek, aki, mint egy kaméleon, aszerint változik, kivel áll szemben. Mindenkinek azt mondja, amit az hallani akar." A Goda Krisztina-féle Kaméleon-film alcíme pedig ez: „Az vagyok, akinek látni akarsz".

A ma utcára került Heti Válaszban (amely digitális formában a Digitalstandon keresztül is megvásárolható) nem csak e filmes különlegességről számolunk be. Megnevezünk 21 olyan volt titkosszolgát, politikust, médiaszemélyiséget és egyéb segítőt, akiknek a „hátán" milliárdossá válhatott Portik Tamás.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.