new.valasz.hu/itthon/allamtitkari-beismeres-a-fidesz-a-jobbiktol-lopja-az-otleteit-127204

http://new.valasz.hu/itthon/allamtitkari-beismeres-a-fidesz-a-jobbiktol-lopja-az-otleteit-127204

A TÉVÉK ÜGYVÉDJE

/ 2005.04.28., csütörtök 15:22 /

Ladvánszky György, az ORTT szocialista tagja szorgalmazza leginkább, hogy a kereskedelmi televíziók műsorszolgáltatási szerződéseit még a 2006-os választások előtt hosszabbítsák meg. Szerinte ugyanis enyhe jobboldali médiafölény alakult ki magyarországon. Vitapartnerei bőven akadnak.A médiatörvény szerint még több mint egy év áll rendelkezésre a földi sugárzású kereskedelmi csatornák 2007 júliusában lejáró műsorszolgáltatási szerződésének meghosszabbítására. A TV2 és az RTL Klub ennek ellenére a 2006 késő tavaszi, kora nyári határidő - vagyis a bizonytalan kimenetelű parlamenti választások előtt - szeretné dűlőre vinni az ügyet. Az Országos Rádió- és Televíziótestület (ORTT) nem egységes az ügyben, a közszolgálatiság, sőt a médiatörvény értelmezése körül is folynak a viták. A kérdés: milyen feltételekkel és mikor dönt az ORTT a magyar médiapiac jövője szempontjából kulcsfontosságú ügyben? S feladata-e a testületnek, hogy a jelenlegi médiaegyen- vagy -túlsúlyon változtasson?

A POLITIKA HATÁSA

A magyarországi televíziós piac hirdetéseinek 90 százalékát és a teljes reklámpiac bevételeinek 36 százalékát magáénak tudó két kereskedelmi tévé koncessziójának meghosszabbításakor kemény gazdasági és politikai érdekek érvényesülnek - mondja Antal Zsolt médiakutató, a Századvég Médiaműhely vezetője. Szerinte a médiatörvény elmulasztotta pontosan meghatározni a közszolgálatiság fogalmát. Ezért fordulhat elő, hogy a kereskedelmi tévék bulvárműsorokkal vagy akciófilmekkel tudják le a kötelezően előírt közszolgálati feladatokat. A tévék 1997-ben aláírt szerződésükben ugyan vállalták, hogy a hírszolgáltatásban és a közszolgálatiságban maradéktalanul magyar és európai szemléletű szerkesztést valósítanak meg, az azóta - finoman szólva - módosult szerkesztési filozófia miatt fordulhat elő, hogy az ORTT évről évre növekvő mértékben bírságolja meg őket vagy szabja ki a kötbérszankciókat.

Akarjuk-e, hogy a kereskedelmi tévékből megismert kulturális, politikai hatások alakítsák szemléletünket és a magyar médiavilágot? - kérdez vissza Szalai Annamária, az ORTT Fidesz által delegált tagja, amikor a szerződés meghosszabbításáról kérjük a véleményét, s megemlít egy újabb szempontot. A médiatörvény 107. paragrafusa ugyanis lehetővé teszi, hogy a jogosultság annak "lejártakor a műsorszolgáltató kérelmére pályázat nélkül egy ízben öt évre megújítható". Tisztulna a kép, de Szalai Annamária máris mondja a paragrafus harmadik bekezdését: "Nem lehet megújítani a jogosultságot, ha a jogosult a szerződést ismételten vagy súlyosan megszegte."

JOBBOS FÖLÉNY?

Ez a szakasz legalábbis kétségessé teszi a pályáztatás nélküli meghosszabbítást - összegez Szalai. Hozzáteszi: már rég nem médiapiaci versenyről beszélünk; a véleménydominancia ellen kell fellépni, s nem csak annak politikai vetülete ellen. "Legalább azt kellene elérni a feltételek újratárgyalásánál, hogy a nézőt - mondjuk - ne egy médiajelen- ség kutyájának bélműködése várja főműsoridőben" - mondja.

Hogy mennyire nem egyértelmű a "szerződést ismételten vagy súlyosan" kitétel, azt az ORTT által megrendelt szakértői vélemények különbözősége mellett Ladvánszky György, az ORTT szocialista tagjának álláspontja is mutatja. Mint mondja, ő hisz szakértője álláspontjának, s jogászként maga is úgy látja: az ORTT-nek változatlan feltételek mellett szinte kötelessége meghosszabbítani a koncessziót. Kérdésünkre - miért javasolta már korábban is a testületnek a döntés határidő előtti meghozatalát - Ladvánszky azt mondja: a történet nem arról szól, hogy a hatóság hányszor büntette meg a műsorszolgáltatót, hanem hogy a szerződés egésze betöltötte-e célját. Ráadásul kialakult egy viszonylag működő rendszer, amit kár lenne alaposan megbolygatni.

"Az előzmények miatt úgy alakult, hogy ma Magyarországon a médiarendszer kicsit jobbra húz, de ezt lehet korrigálni" - észrevételezi a szocialista kurátor. Ladvánszky György szeretné, ha a szerződések meghosszabbításáról kétharmados többséggel döntene a testület. Hiszen nemcsak a műsorszolgáltatókkal fontos a párbeszéd - hogy ne a hatósági szerep határozza meg a két fél viszonyát -, a testületben is jó lenne megegyezésre törekedni - vélekedik.

LIBERALIZÁCIÓRA VÁRVA

Lehet, hogy az ORTT-nek is érdeke a jelenlegi helyzet fennmaradása? A testület egyik munkatársa hívja fel a figyelmünket a rideg (gazdasági) valóságra. Váltás szinte elképzelhetetlen, hiszen Magyarországon nincs olyan szolgáltató, amely képes lenne egy teljesen új csatornát felépíteni, vagy fizetni az ORTT-nek a közel egymilliárd forintos műsorszolgáltatási díjat. Ezzel együtt szükség lenne legalább a feltételek módosítására, hogy a monopolhelyzetben lévő csatornák ne kizárólag saját érdekeiknek megfelelően alakítsák műsorpolitikájukat.

Kereszty Gábor, a TV2 vezérigazgatója szintén a politikától távol eső érveket hangsúlyozza. "Hosszú távú szerződéseink vannak, csatornánk működtetése szempontjából létfontosságú, hogy tudjuk: meddig tervezhetünk" - vélekedik a kereskedelmi csatorna vezetője. Kereszty nem lát olyan új műsorszolgáltatót, amely eséllyel pályázhatna. Szerinte még öt évre van szükség, hogy a befektetés megtérüljön, s a közszolgálati elvárások kérdését is másként látja. "Még mindig szigorúbbak a magyar szabályok, mint az EU-elvárások. Több a közszolgálati vállalásunk, mint a más uniós országokban működő kereskedelmi csatornáknak, ezért legfeljebb a liberalizációról, s nem a szigorításról tárgyalnánk" - villantja föl Kereszty Gábor a jövőt. Ahol várhatóan továbbra is meghatározó szereplő lesz a jelenlegi két országos kereskedelmi csatorna.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.