„A történelem nem ért véget” – Kommentár 2016/4

/ 2016.09.30., péntek 11:10 /

A gerilla-hadviselésről, a Brexit hátteréről, kormányzás és ellenállás összefüggéseiről és oroszországi misztériumokról is olvashat a Kommentár folyóirat új számában.

„Az 1945 óta lezajlott több mint 160 fegyveres konfliktus háromnegyede olyan egyenlőtlen küzdelem volt, amelyben az egyik fél nem állami szereplő volt, s ezek jó része a »harmadik világban« zajlott. […] A kliensek révén folytatott háborúzás a bipoláris korszakban vált elterjedtté, majd annak 1989-91-es végeztével csak a különböző aszimmetrikus konfliktusok (bűnözők militarizálódása, felkelések, gerillaháborúk, milíciák összecsapása hivatalos hadseregekkel, terrorizmus) szaporodását látjuk” – írja Békés Márton történész a gerilla-hadviselésről szóló tanulmányában. A háború sajátos alfajáról a szerző az 1956-os magyar forradalom apropóján gondolkodik (hiszen a budapesti szabadságharc a városi, gerilla jellegű hadviselés különleges megnyilvánulása volt), de az írás azért is érdekes és aktuális, mert korunk első számú biztonsági fenyegetését, a terrorizmust is érthetőbbé teszi. Békés megnézte a gerilla-hadviselés történetét, teoretikusait, ideológiáját és gyakorlatát, valamint főbb megnyilvánulásait is.

2016/4

2016/4

Ezen kívül ajánlom a Kommentárból Bíró-Nagy András és Szabó Márk írását a Brexit okairól és következményeiről. „A Brexit nem egy EU-n kívüli szebb jövő iránti, optimista hangulatú választás volt, hanem jelentős részben az ország leszakadó részei, társadalmi csoportjai frusztrációjának kifejeződése: az évtizedek által felhalmozódott elkeseredettségből és reményvesztettségből fakadó segélykiáltás […] A történelem nem ért véget” – állítja a szerzőpáros.

Hatos Pál Szegedy-Maszák Mihályra, Ungváry Krisztián Ernst Noltéra emlékezik, Muszatics Péter Oroszországról ír, Papp István Fluck Béla festőművész el nem mesélt történetét meséli el, Csizmadia Ervin kormányzás és ellenállás összefüggéseiről értekezik a Kommentárban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.