Ungváry bocsánatot kér Terror Házás hasonlata miatt

/ 2012.08.14., kedd 14:37 /
Ungváry bocsánatot kér Terror Házás hasonlata miatt

„Bocsánatot kérek mindenkitől, akit hasonlatom megbántott" - mondja Ungváry Krisztián a Heti Válasznak adott interjújában. A történész azzal kapcsolatban nyilatkozta ezt a lapnak, hogy néhány hete a Romsics Ignácot „antiszemita értelmezési keret" használatával vádoló Gerő András tételeit cáfolva leírta: a Terror Háza „2002 után szedte legtöbb áldozatát".

 

„Csak arra kívántam felhívni a figyelmet, hogy mielőtt Gerő András erkölcsi ítéleteket fogalmaz meg másokról, számot vethetne azzal, milyen környezetben dolgozik ő maga. Szakmai kritikámat ugyanakkor fenntartom a Terror Házával kapcsolatban" - mondja a történész.

Ungváry szerint nonszensz, hogy a múzeumban reflektálatlanul lehetnek az áldozatok között olyanok, akiket egy jogállamban is kivégeztek volna, például a nyilas kormány tagjai, s a Heti Válasz érdeklődésére szintén nonszensznek nevezi, hogy miközben a kassai gettóparancsnok Csatáry László ügye folyamatban van, addig a Mansfeld Péterre halált kérő Mátsik Györgyé vagy Biszku Béláé nincs. „Helyes, hogy Csatáryt bíróság elé állítják, az viszont nem, hogy csak az egyik fajta bűnösökkel történik ilyen, a Wiesenthal Központos Efraim Zuroffék ráadásul az érzékenység legkisebb jelét sem adták a magyar társadalom más traumáival kapcsolatban" - mondja.

A történész felhívja a figyelmet: az immár exjobbikos Szegedi Csanád megkérdezhetné a nagymamáját Csatáryról, a rendőr ugyanis Kassa előtt Miskolcon szolgált - „hátha a nagymama emlékszik a hírhedten brutális antiszemita rendőrre".

Mátsik személyiségéről Ungváry azt mondja: „Előfordult, hogy maga is verte az őrizeteseket. Volt olyan vízilabdameccs, amelyről ki kellett vezettetni, mert üvöltözni kezdett - vannak sztorik, amelyekből kirajzolódik a személyisége. Minden kényszerpályán van ráadásul mozgástér, de ő készségesen megfelelt az elvárásoknak és túl is teljesítette azokat. Ezért szerintem felelnie kell."

Ungváry rámutat, hogy míg „a nemzeti együttműködés kormánya egyébként elég kreatívnak mutatkozott a jogalkotás terén", mégsem képesek olyan törvényt hozni, hogy Biszku és Mátsik is elítélhetővé váljon. „Nem értem, miért. Hacsak nem azért, hogy szegény Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás és Gubcsi Lajos meg ne üsse a bokáját."

Azokat a balos megközelítéseket, amelyek szerint Magyarország „utolsó csatlós", „bűnös nemzet" lett a harmincas-negyvenes években, Ungváry abszurdumnak tartja, mert „nem arról van szó, hogy a csecsszopótól az aggastyánig mindenki felelős". A történész szerint a keresztény középosztály az, amely akkor gyalázatosan leszerepelt. A Heti Válasz érdeklődésére, hogy olyat is ki lehet-e jelenteni, 1919-ben a zsidóság szerepelt le, Ungváry nemmel válaszol, hiszen a honi zsidóságnak csak töredéke lett kommunista akkor. A történész nem tagadja ugyanakkor, hogy a zsidóságnak volt szerepe a kommunistává válásban, az antiszemitizmus mögött tehát „racionális tapasztalat áll".

Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy „mivel racionális tapasztalat áll mögötte", az antiszemitizmus „jogos", a zsidók megérdemelték, kvázi ők tehetnek róla. „Csupán arról van szó: nem véletlen, hogy nem a biciklisták ellen voltak pogromok. A zsidóság a 19. század közepétől a modernitás fő letéteményese lett, s akik kártékony folyamatnak tartották a modernitást, kártékonynak találták a vele azonosított zsidóságot is. Nem véletlen az sem, hogy senki sem feltételez nemzetközi cigány összeesküvést."

Az interjút a Heti Válasz augusztus 9-én megjelenő számában, vagy a Digitalstandon keresztül megvásárolva olvashatják.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.