heti-valasz.hu/itthon/a-het-legjobb-kozeleti-coubjai-7-resz-128788

http://heti-valasz.hu/itthon/a-het-legjobb-kozeleti-coubjai-7-resz-128788

A vágy vámszedője

/ 2012.10.03., szerda 15:58 /

Szinte a semmiből hozta létre a világ leglátogatottabb internetes kukkoldáját és lett az ötödik leggazdagabb magyar. Cégeit három hete adónyomozók rohanták le, mégis luxusáruházat nyit. A siker hátterében egy orosz import "fejlesztő módszer" is felsejlik. Gattyán György portréja.

A budapesti férfinak 2000-ben megakadt a szeme egy újsághíren. Egyszerű kis írás volt egy emberről, aki bekamerázott egy egyetemisták által lakott házat, azt pedig, ami odabent történt, az interneten lehetett követni. Big Brother - csak épp nem a tévében. Látszólag semmi korszakalkotó nem volt a történetben, csakhogy 12 éve az internetes élő videoközvetítés még gyerekcipőben járt. Az akkor harmincéves férfit pedig, akinek mindez szöget ütött a fejébe, Gattyán Györgynek hívják. Ő ma az ötödik leggazdagabb magyar, aki az újságcikk adta ötletből cégbirodalmat épített, budapesti központjában 650 embert foglalkoztat, jövőre luxusáruháza nyílik az Andrássy úton, cégcsoportja, a Docler Holding pedig 30 céget számlál.

"Csúcstechnológiánkkal és szakértelmünkkel tengerentúli internetezők milliói elégedettek. Büszkék vagyunk arra, hogy cégcsoportunk számos kiemelkedő site-nak, köztük a világ egyik legnézettebb weboldalának is fejlesztője és hostingszolgáltatója. Üzleti vállalkozásunk közel egy évtizeddel ezelőtt, fiatalok garázscégeként indult" - olvasható a holding honlapján. Mindez igaz, ám mielőtt még a magyar Bill Gatest ünnepelnénk Gattyánban, nem árt tudni: a "legnézettebb weboldal" nem más, mint a Livejasmin.com - egy interaktív virtuálkukkolda, a világ első számú "felnőtt-tartalmakat" (értsd: pornót) szolgáltató honlapja, mely lapzártánkkor épp a földkerekség 60. leglátogatottabb website-ja.

Amikor Gattyán üzleti lehetőséget szimatolt az élő netes videoközvetítésben, noha nagykutyának még nem, de már kezdőnek sem számított a kereskedelemben: a budapesti Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola 1988-as elvégzése után nem üzleti tanulmányok és egyetemek következtek, hanem családi vállalkozások. Az édesapa, idősebb Gattyán György nevét a '90-es évekből egy sor cégbírósági papír őrzi: kezdetben építőipari érdekeltségük volt, majd ingatlanokkal kezdtek foglalkozni, mígnem az autókereskedésnél kötöttek ki. Forrásaink szerint az ifjabbik György kereskedővénája is ezen a területen domborodott ki: állítólag volt, hogy havi 110 Skodát értékesített. Annyi bizonyos, hogy a Marsall Autó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. folyamatos fejlődést mutatott.

Oroszok a spájzban?

Többek között a családi vállalkozói háttér alapozta meg Gattyán ma 98 milliárdosra becsült vagyonát - olyannyira, hogy amikor az élő, netes videoközvetítésben megszagolta az üzletet, nemcsak kocsiját, lakását adta el, hogy alaptőkéhez jusson, de szülei házát is - emellett kölcsönkért mindenkitől, akitől tudott. Egy biztos: olajpénzeknek, a politikai felvilággal való kapcsolatnak Gattyán alapozó időszakában nem bukkantunk nyomára - úgy fest, személyében valódi magyar self-made-man lépett a milliárdosok klubjába.

Hogy alulról indulva mégis honnan volt Gattyán kockázatvállalási kedve, arra négy betű utal a cégvezér Facebook-oldalán. A tanulmányok menüpont alatt a középiskola után a titokzatos "IAFP-Russia" megjegyzés található, mely szervezet - szintén a Facebookon - egyetemként jelöli magát. A valóságban az IAFP a '90-es évektől "csodaszemináriumokat" vezető orosz Borisz Zolotov által kidolgozott fejlesztési és képzési rendszer, az International Association of Fantasy Projekt (Nemzetközi Fantázia Projekt Egyesület) rövidítése. A Zolotov-féle tanítást itthon az EOS Institute terjeszti - ők céges tréningektől csapatépítésen át az "orgazmusszervizig" sok mindennel foglalkoznak egyfajta világjobbító ideológia alapján, mely szerint a szexuális energiák felhasználásával kihozzák az emberből az "alkotót". Zolotov az EOS honlapján a "Delta Inform Akadémia" elnökeként szerepel, a szervezetre viszont egyetlen találatot dob ki a Google: az EOS honlapját. Éppen annyit tehát, mint ha Zolotov és az orosz titkosszolgálatok kapcsolatára keresünk. Noha ellenőrizhetetlen netes kommenteknek nem feltétlenül érdemes hitelt adni, annyi bizonyos: Gattyán és apja 2000-től hét éven át ügyvezetői voltak az EOS Institute Oktató Központnak. Sőt, a mai milliárdos csupán hetekkel azelőtt végezte el a képzést 2000-ben, hogy megtalálta volna a Gattyán-legendárium szerint sikersztorit indító újsághírt. Bevallása szerint a "látókörfejlesztő" EOS-módszer elsajátítása közben jött rá, hogy nyitottnak kell lennie, és 24 órás, országhatáron túlnyúló lehetőségeket kíván teremteni a maga számára. Gattyán ma sem titkolja az EOS iránti vonzalmát, ami nélkül szerinte nem érhette volna el ezt a sikert: a Doclernél ma is EOS-tréningeket tartanak a munkatársaknak, ami - a szektás jelleg miatt - még egyes vezetőknél is kiverte a biztosítékot: a cégcsoport egyik tagja, a kockázatitőke-befektetéssel foglalkozó Docler Investments korábbi vezetője állítólag épp ezért távozott.

Gattyán Györgyöt viszont olyannyira nem tántorítják el a kritikus hangok, hogy idén nyáron megvásárolta a Normafa Hotelt is - amint megtudtuk, szósincs a Docler szállodaipari terjeszkedéséről, csupán ezeknek a céges tréningeknek kellett megfelelő hely.

Csajok a csúcson

Gattyán víziója tehát részben az EOS-módszernek köszönhető, ám az "aranytojást tojó tyúkok" - interaktív netszex - ötlete nem rögtön ugrott be: a Jasmin Media Group 2001-es indulásakor, a sufnituningos időszakban még Gattyán és társai maguk is szerepeltek, ökörködtek a honlapon, hogy legalább valaki nézze a videostreaminget - ez az időszak a fejlesztésről szólt. Hogy a csetszobás kukkolda ötlete kitől származik, arról nem szól a fáma, abban mindenesetre megegyeznek forrásaink: nem Gattyántól. Ilyen szolgáltatások Amerikában is voltak már az idő tájt, sőt, Budapesten és vidéken - például Szegeden - szintén működött olyan "stúdió" a 2000-es években, ahonnan webkamerás szexszolgáltatást nyújtottak a vállalkozó kedvű - olykor egyetemista - "modellek".

Noha a Docler hangsúlyozza, hogy a Jasmin pornót nem gyárt és nem gyártott, s csupán a netes infrastruktúrát biztosítja a szolgáltatásához, érdeklődésünkre elismerik: a kezdeti időkben napi kapcsolatban voltak a "modellekkel". Ma már erre sincs szükség. Igaz, képzéseket tartanak számukra, de bárki csatlakozhat a világ bármely pontjáról, a saját hálószobájából, ha van számítógépe, webkamerája és internete. A siker titka a kétlépcsős rendszerben keresendő: bárki, aki a honlapra téved, szöveges üzenetekkel kommunikálhat a webörömlányokkal, fizetni pedig csak akkor kell, ha privát csetre kapcsolnak. A percenként 2-4 eurós áron (a tarifát, akárcsak azt, hogy mely országokból legyenek láthatók, a "modellek" maguk határozzák meg) dolgozó nők, férfiak és párok két héten belül megkapják a pénzt a Jasmintól - olykor nem is keveset. Az utóbbi hónapban a legjobban kereső kéjnő 5,5 millió forintnak megfelelő összeget kasszírozott.

Amennyire kevéssé jellemző e modellekre a szemérmesség, annál inkább a Doclerre: a cégcsoport honlapján nem szerepel a Livejasmin.com. Sőt, az a cég (WebMindLicenses Kft.), amely a Livejasmin márka, domain és know-how birtokosa, csak az impresszumban kapott helyet - a "Cégeink" menüpontból kimaradt, noha tavalyi bevétele (közel 15 milliárd forint) a cégcsoport minden más tagjáénál magasabb.

A szemérmesség olyan jól sikerült, hogy a Váci Egyházmegye sem szúrta ki: a Docler tulaja a legkevésbé sem katolikus tartalmakból gazdagszik. Néhány hete a Hetek című lap újságírójától értesültek arról, hogy a székesegyház felújítására közvetetten pornóból kaptak támogatást. Az egyház a hír hallatán le is mondott a Docler-pénzről, mások viszont úgy vannak vele, hogy a pénznek nincs szaga. Gattyán kétségtelenül nagyvonalú: támogatja a Junior Prima-díjazottakat, a Művészetek Palotáját, a Nemzeti Színházat - az elmúlt két évben a Docler 1,2 milliárd forintot költött efféle célokra.

Netjósdában is vezet

A segítség mindenhol jól jön, a cégvezér pedig a megbecsült üzletemberek között foglalhat helyet, miközben birodalma fő bevételi forrását ma is a Livejasmin.com adja. Olyannyira, hogy a lapunk által megkérdezett komoly befektetők, piaci szereplők számára nem volt evidencia a Docler-cégek tevékenysége, s van olyan egykori üzlettárs is, aki élete hibájának tartja, hogy összebútorozott az "amatőr módon vezetett" Doclerrel. A számok egyelőre Gattyánt igazolják: tavaly óta tízet ugrott előre a leggazdagabbak rangsorában. Annak, hogy "fényt kapott", persze megvan az ára: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptemberben száz nyomozóval jelent meg a Docler központjában, állítólag egy adott cég után kutatva - hogy melyik után, arról a NAV érdeklődésünkre nem kívánt tájékoztatást adni. A csoport legizmosabb tagja, a WebMindLicenses Kft. mindenesetre újabb nagy dobás előtt állhat, melynek ráadásul semmi köze a pornóhoz. Az Oranum.com interakív netjósda a kategóriájában már ma is a leglátogatottabb (az Oranum szintén a WebMindLicenses brandje), ráadásul a világsztár popénekesnő, Christina Aguilera reklámozza legújabb, Your Body című klipjének elején - a televíziós jövendőmondásnál jóval szofisztikáltabb rendszer híre így akár százmilliókhoz is eljuthat világszerte.

Gattyán tengerentúli beágyazódása is folyamatban van tehát. Egyelőre csupán képviseletet működtet az Egyesült Államokban, de jelenleg ott él, s tervei közt szerepel a Docler tőzsdére vitele is. A 2009-ben már milliárdosként számon tartott Gattyán egyébként nem most hagyta el Budapestet: először Franciaországba költözött, gyerekeit is külföldi iskolákban taníttatja - velük, noha anyjuktól elvált, tartja a kapcsolatot.

S ha csak ritkán van is Magyarországon, a fővárosiak jövőre szembetalálkozhatnak vele: az Andrássy út 19. alatt itthon sosem látott minőségű, Közép-Európában is egyedülálló luxusáruházat nyit Il Bacio di Stile néven - a világ legnagyobb divatmárkái lesznek ott jelen 5000 négyzetméteren.

Gattyán az épület milliárdos vételára fölött még hatmilliárdot költ az áruházra. Pornófeledtető presztízsberuházás? Bizonyára benne van ez is, de ismerői szerint a milliárdos egyszerűen "szereti a divatot". Kétségtelen: az Il Bacio-tulajdonostárs Magyari Tamás korábban nemcsak az Ermenegildo Zegna boltot vezette az Andrássy úton, de üzletemberek gardróbjának kialakításával is foglalkozott - így került kapcsolatba Gattyánnal is.

Kérdés, megfelelő üzleti háttér-e a Livejasmin-zászlóshajóval úszó Gattyán-flotta egy luxusáruház számára a gyorsan változó netes világban. Ismert példa erre: a 2005-től népszerű közösségi oldal iWiWet például öt évvel később hirtelen szorította háttérbe a Facebook. A Livejasmin.com látogatottsága pedig az elmúlt hónapban nem akármennyivel: 27 százalékkal csökkent.

Akkor mi a biztosíték arra, hogy az Il Bacio biztos lábakon áll? A tulajdonostárs Magyari Tamás nem ment netjósdába a jövőt kémlelendő. Érdeklődésünkre egyszerű, tömör választ ad: "A biztosíték? Gattyán György maga."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.